Putin cadı avına başladı. Muhalifler fişleniyor ve öldürülüyor

Wagner Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin
Putin cadı avına başladı. Muhalifler fişleniyor ve öldürülüyor

Rus medyasının istihbarat ve ordu kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Wagner'in patronu Prigojin'in ölümünün ardından Vladimir Putin ordudaki aşırı savaş yanlılarını tutuklamaya ya da ortadan kaldırmaya başladı. Putin ayrıca Wagner'in malvarlığına da el konulması talimatı verdi.

Rusya'daki tek muhalif yayın organı durumundaki The Moscow Times yayın organının kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yevgeni Prigojin'in ardından bürokrasi ve ordu içinde de Rusya-Ukrayna Savaşı'nda daha atak ve saldırgan olmak isteyen isimlere karşı operasyonlara girişecek.

Putin cadı avına başladı. Muhalifler fişleniyor ve öldürülüyor - Resim : 1
. Rus iç istihbarat servisi FSB, Prigojin'le aynı fikirde olan bürokrasi ve askeri kademeyi fişlemeye başladı.

TAM SAVAŞ YANLILARI FİŞLENİYOR

Elde edilen bilgilere göre Prigojin yalnızca Wagner için değil bürokrasi ve ordu içinde de savaşta daha saldırgan olunmasını isteyen insanların sözcüsü konumuna gelmişti. Prigojin'in “tüm ulusu ve kaynakları savaş için harekete geçirme” fikri Rusya istihbaratını harekete geçirdi. Rus iç istihbarat servisi FSB, Prigojin'le aynı fikirde olan bürokrasi ve askeri kademeyi fişlemeye başladı ve üstelik Prigojin'in uçağının düşmesi “bu yönde yapılan ilk eylem” de değildi.

PRİGOJİN KAFASINDAKİLER TUTUKLANIYOR

Kaynakların verdikleri bilgilere göre uçağın düşmesinden bir gün önce Prigojin'in yakın arkadaşı Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı General Sergey Surovikin görevinden alındı ve tutuklandı. Surovikin'den önce de Ukrayna'dan ayrılmak isteyen ve Kiev'le savaş halinde olan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin aşırı sağcı eski Savunma Bakanı İgor Girkin'de kendisini cezaevinde buldu.

Putin cadı avına başladı. Muhalifler fişleniyor ve öldürülüyor - Resim : 2
FSB raporunda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu (sağda) ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un (solda) "kovulmaları gerektiği" vurgulanıyor.

RAPORDA “SAVUNMA BAKANI KOVULMALI” DENİLDİ

Yayın organına konuşan kaynaklara göre Putin ülkede savaşın gidişatından memnun olmayan tepe kadroların Wagner'e benzer bir ayaklanma çıkarmasından çekindiği için tutuklama operasyonlarını genişletecek. Ancak en şaşırtıcı iddia ise Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a ilişkin. FSB'nin Putin'e sunduğu yeni raporda Şoygu ve Gerasimov'un ordudaki memnuniyetsizliğin önüne geçmek için uzun süredir tam savaş haline geçilmesini istedikleri ve dolayısıyla iki ismin “kovulmaları gerektiği” yönünde bir öneride bulunulduğu iddia edilmekte. Raporda ayrıca Rus halkının hali hazırda yüzde 22'sinin savaşı şiddetlendirme talebinde olduğu bilgisine de yer verilmekte. Rusya Parlamentosu'nda ve bürokrasinin içinde de Savunma Bakanı Şoygu'yu “Devam eden savaşı yeterince saldırgan hale getiremediği için” sert şekilde eleştiren isimlerin de raporda adının geçtiği ifade edilmekte.

Putin cadı avına başladı. Muhalifler fişleniyor ve öldürülüyor - Resim : 3
Kaynaklar ordu içinde halen Prigojin (fotoğraftaki) gibi isyan çıkartabilecek silahlı grupların bulunduğunu ve Rus istihbarat birimlerinin bu grupları ya kontrol altına almaya çalıştığını ya da “ortadan kaldırdığını” da iddia etmekteler.

ORDUDA İSYAN RİSKİ OLANLAR ORTADAN KALDIRILIYOR MU?

Kaynaklar Putin'in Wagner'i orduya bağladığını, ordudaki “tam savaş haline geçme isteğinin” ise 2024 Başkanlık seçimlerinin ardından “gerçekleştirilmesi için planlar yapıldığını” iddia etmekteler. Yayın organına konuşan ve Rus hükümetine yakın olan dört kaynağın verdiği bilgilere göre Prigojin'in ölmesinin ardından yalnızca Wagner'in değil ordunun da Ukrayna'da, Orta Doğu'da ve Afrika'da zayıfladığı ifade edilmekte. Yayın organına konuşan eski bir Rus istihbarat üst düzey yetkilisi ve Ukrayna'da görevli ismi verilmeyen bir Rus askeri komutan da Prigojin'in savaşı şiddetlendirmek için 2024 Başkanlık seçimlerinde adaylığını koyabileceğini ve bu yüzden "öldürülmüş olabileceğini" iddia ettiler. Kaynaklar ordu içinde halen Prigojin gibi isyan çıkartabilecek silahlı grupların bulunduğunu ve Rus istihbarat birimlerinin bu grupları ya kontrol altına almaya çalıştığını ya da “ortadan kaldırdığını” da iddia etmekteler. Aynı kaynaklar “yok etme operasyonlarının” Prigojin'e yakın isimlere kadar uzanabileceğini de ifade etmekteler.

WAGNER'İN MALLARINA EL KONULACAK

Wagner'in ayrıca başta Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çok sayıda ticari girişimi ve maden ve liman gibi işletmeleri bulunduğunu ifade eden kaynaklar Putin'in Dışişleri ve Ticaret Bakanlıklarına bu kaynakları Rusya'ya katmak için bölgeleri ziyaret etme talimatı verdiğini de dile getirmekteler.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Wagner Vladimir Putin paralı asker ukrayna evgeni prigozhin Sergey Şoygu gerasimov FSB