Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan 'olası Marmara depremi' için çarpıcı uyarı: İlk deprem batıda olursa...

Deprem Marmara Depremi
Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan 'olası Marmara depremi' için çarpıcı uyarı: İlk deprem batıda olursa...

Jeolog Prof. Dr. Cenk Yaltırak, olası Marmara depremine dair dikkat çeken uyarılarda bulundu. Deprem bölgesinde çalışmalarını sürdüren Yaltırak, bölgede depremin yarattığı bir atımın büyüklüğünü de gözler önüne serdi.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, deprem bölgesindeki incelemelerine devam ediyor. Yaltırak, depremin nedeni olduğu atıma bir örnek göstererek, çarpıcı bir kare paylaştı.

Prof. Yaltırak, "Şimdiye kadar sanırım Türkiye'de olan bir depremde oluşan maksimum atım. Drone ile ölçülen 12.7 +-0.3 metre" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan 'olası Marmara depremi' için çarpıcı uyarı: İlk deprem batıda olursa... - Resim : 1

ATIM NEDİR?

Blokların fay düzlemi boyunca birbirinden uzaklaşma miktarı atım ya da ötelenme olarak adlandırılıyor.

 

OLASI MARMARA DEPREMİ İÇİN AÇIKLAMA

Prof. Yaltırak, sosyal medya üzerinden kendisine yöneltilen olası Marmara depremi sorusuna da yanıt verdi. Yaltırak, bölgedeki 4 fay segmentine dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dördünün de 7.0-7.6 arası deprem üretme potansiyeli var (Hepsinin potansiyelleri kendine özgü). Mesela batı Marmara'da olacak 7.0 büyüklüğünde bir deprem sonrasında Marmara depremi oldu bitti diyemeyiz, diğer beklenen depremler kısa ya da görece uzun bir zaman içinde oluşabilir.

"BU DA BÜYÜK SORUN"

İlla doğudan başlayacak diye bir öngörü bulunmuyor. Eğer ilk batıda olursa, bunu beklenen Marmara depremi sanarak diğer fay segmentlerinin deprem potansiyelleri göz ardı edilebilir. Bu da büyük sorun.

Aynı İzmit-Düzce'de olduğu gibi... Son 1500 yıla baktığımızda tarihsel depremlerde de örneklerini görebiliyoruz."

Kaynak: Haber Global TV

prof. dr. cenk yaltırak olası Marmara Depremi İstanbul depremi