Pentagon'un yapay zekası tehditleri belirleyecek
Yapay zeka programları artık “görev gücü” sıfatıyla askeri alanda da kullanılmaya başlandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) istihbarat analizleri oluşturma ya da tehlikeleri önceden bildirme gibi görevler yapması beklenen yapay zeka programı Lima Görev Gücü'nü (TFL) resmen devreye soktu.
Küresel savunma medyasının önde gelen yayın organlarından Defense One'da yayınlanan “Pentagon yapay zeka gücünü devreye soktu” başlıklı yazıda 10 Ağustos tarihinde ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) üstün bir yapay zeka görev gücü programını devreye soktuğu bilgisine yer verildi.
AYRI BİR GÖREV GÜCÜ OLARAK KURULDU
'Task Force Lima' (Lima Görev Gücü - TFL) adı verilen yapay zeka programının başındaki isim olan Craig Martell yeni programın görevini şu sözlerle açıkladı: “Yeni yapay zeka programının önceliği Savunma Bakanlığı içinde çok sayıda istihbarat bilgisini değerlendirebilecek, senkronize edip sonuç elde edebilecek çözümler üretmek.” Uzmanlar yapay zekanın taranabilir tüm internet arama motorlarından faydalandığını dolayısıyla doğru bilgi elde etmenin zor olduğunu vurgularlarken yapay zekanın “yalan da söyleyebildiği için” Pentagon yetkilileri tarafından bugüne kadar kullanılmasına onay verilmediği bilgisini paylaştılar.
NE KADAR YALAN SÖYLEDİĞİNE DİKKAT EDİLİYOR
Uzmanlar yapay zekanın sonuçlara ulaşmadaki hızının gün geçtikçe artmasının ardından bir program hazırlayarak son kontrol ve eklemeleri insanların yapması koşuluyla Pentagon yetkililerinin projeye onay verdiklerini de ifade etmekteler. Projenin başındaki isim olan ABD Savunma Bakanlığı Şef Dijital Yöneticisi Craig Martell ise konu hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda yasal ve resmi bir belgeye çok sayıda bilgiyi içerecek şekilde metin yazdırdığımız TFL'in bilgileri ne kadar bozduğunu ya da yalan söyleyip söylemediğini anlamaya çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada ise Lima Görev Gücü'nü tehlikeleri belirlemesi ve tehlikeleri önceden bildirmesi için programlayıp ileri seviye teste sokacağız.”
ORTA DOĞU'DAKİ İSTİHBARATLARDAN ANALİZLER ELDE EDECEK
Uzmanlara göre Pentagon, TFL ile birlikte yapay zekanın kendi yaratıcılığını geliştirmek için nelere ihtiyaç duyduğunu da anlayacak. Savunma Bakanlığı'nın şimdiden TFL'i beslemek için çok sayıda üstün özelliklere sahip bilgisayarlar ve bulut hizmet servisleri satın aldığı da elde edilen bilgiler arasında. Pentagon'un uzun yıllara yayılan ve Orta Doğu'daki SİHA'lardan elde edilen istihbarat görüntüleri için bir bilgisayar dili oluşturmaya çalıştığı ifade edilirken TFL'in bu dili kullanarak analizler ve çıkarımlar yapacağı da ileri sürülmekte.
ÖNCEDEN MODELLEME YANLIŞ BİLGİ DOĞURUYOR
Pentagon'un TFL ile birlikte yapay zekada devrim niteliğinde bir başka girişimde bulunduğu da analizde yer verilen bilgiler arasında. Buna göre ABD Savunma Bakanlığı yapay zekaya çok az dil modeli yükleyerek istihbarat bilgilerini derlemesini ve yorumlamasını sağlamak istiyor. Önceden dil modeliyle oluşturulan yapay zeka programlarının fazlasıyla yanlış bilgi vermeye eğilimli olduklarını tespit eden bakanlık yetkilileri bu sayede diğer ülkelerin kullandığı modellerin üstüne çıkmayı da planlıyorlar.
1.8 MİLYAR DOLARLIK YAPAY ZEKA PROGRAMI
Pentagon daha önce ABD'nin 2024 federal bütçesinden “çatışma durumlarında askerlerin ve komuta kademelerinin kullanımına sunmak amacıyla geliştirilecek yapay zeka çalışmalarına” yönelik 1.8 milyar dolarlık bütçe talep etmişti. Bu bütçe talebi Kongre tarafından onaylandı. Diğer yandan Pentagon'un SİHA departmanının 2018 yılından bu yana Google'ın yapay zeka programından yararlandığı da biliniyor. Yalnızca Savunma Bakanlığı'nda değil ayrıca ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'de de bağımsız, otonom operasyonlar için yapay zeka uzmanlarından oluşan bir kadro bulunuyor.
Kaynak: Web Özel