Pasifik gerilimi yükseliyor, Çin-ABD rekabeti bütçelere yansıyor

Çin ABD Tayvan Japonya Ekonomi haberleri Dünya haberleri
Pasifik gerilimi yükseliyor, Çin-ABD rekabeti bütçelere yansıyor

Asya Pasifik'te Çin ile ABD-Tayvan-Japonya ekseni arasındaki gerilimin her geçen gün tırmanması ilgili ülkelerin savunma bütçelerine yansımaya başladı. Japonya, Tayvan ve ABD, Çin'i gerekçe göstererek bütçelerinden savunmaya ayrılan payı arttırdılar. ABD ayrıca Tayvan'a destek vermeye de başladı.

Asya Pasifik'te Çin ile ABD-Tayvan-Japonya ekseni arasındaki gerilim her geçen gün daha da çok tırmanıyor. Çin'in neredeyse her hafta Tayvan hava ve deniz sahasını delmesiyle yükselişe geçen gerilim geçtiğimiz hafta zirveye vardı. Çin'e ait 32 hava aracı, bir uçak gemisi ve 5 savaş gemisi Tayvan'ın deniz sahasını geçerek gözdağı verdi. Yaklaşık 2 yıldır süren bu gerginlik ise artık çatışma içerisindeki ülkelerin savunma bütçelerine yansımaya başladı.

Pasifik gerilimi yükseliyor, Çin-ABD rekabeti bütçelere yansıyor - Resim : 1
Asya-Pasifik'te ABD-Çin arasında 2 yıldır süren gerginlik artık çatışma içerisindeki ülkelerin savunma bütçelerine yansımaya başladı.

JAPONYA SAVUNMA BÜTÇESİNDE REKOR ARTIŞ

ABD merkezli küresel savunma sitesi Defense News yayınladığı haberinde Japonya'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni savunma bütçesini ele aldı. Derlenen bilgilere göre Japonya Savunma Bakanlığı rekor bir istekle bu yıl hükümet bütçesinden 52.9 milyar dolar talep etti. Talepte “Çin'in büyüyen ve aktif tehdit haline gelen askeri gücü” ana gerekçe olarak gösterildi. Bütçenin yarıya yakını ülkenin elindeki mevcut silahların ve askeri araçların modernizasyonu için istenirken bir kısmı için de yeni fırkateynler, hipersonik silah ve füze sistemleri, zırhlı savaş araçları ve F-35 savaş uçaklarının alımı gerekçe gösterildi. En dikkat çeken talep ise ABD yapımı F-35'ler için 739 milyon dolar istenmesi. ABD'nin 2024 yılı savunma bütçesinde de Japonya'ya verilecek F-35'ler için Kongre'den izin istenmişti.

TAYVAN BÜTÇESİ ABD SİLAH ALIMLARINA AYRILDI

Yine geçtiğimiz hafta içerisinde Tayvan da 2024 savunma bütçesini meclise sundu. Ülkenin savunma harcamaları için rekor sayılabilecek bir rakam olan 19 milyar dolarlık bütçenin büyük kısmı ise ABD'den alınacak askeri silah, araç ve mühimmatlar için ayrılmış durumda. Dünyanın en saygın savunma haber sitesi olarak kabul edilen İngiltere merkezli Jane's Report'un elde ettiği bilgilere göre ülkenin ABD'den almak istediği savunma ürünleri içinde hava savunma sistemleri, güdümlü kara ve deniz füzeleri, lazer teknolojiye sahip deniz savaş araçları mühimmatları ve modernize edilmiş F-16'lar bulunuyor.

Pasifik gerilimi yükseliyor, Çin-ABD rekabeti bütçelere yansıyor - Resim : 2
ABD Başkanı Joe Biden'in imzaladığı 'ABD Dış Askeri Finans Yardım Paketi' kısa adıyla FMF'ye Tayvan da dahil edildi.

ABD'DEN TAYVAN'A SAVUNMA YARDIMI

Japonya ve Tayvan'la birlikte senkronize halde geçtiğimiz hafta içinde ABD'de de önemli bir gelişme yaşandı. Jane's Report'un elde ettiği bilgilere göre ABD Başkanı Joe Biden'in imzaladığı 'ABD Dış Askeri Finans Yardım Paketi' kısa adıyla FMF'ye Tayvan da dahil edildi. Elde edilen bilgilere göre Tayvan'a 80 milyon dolarlık bir askeri yardımın yapılması planlanmakta ve yardım yetkisi ABD Dışişleri Bakanlığı'na verilmekte. Ancak kararda ne tür bir askeri yardım yapılacağı ya da hangi savunma ürünlerinin hibe edileceği konusu gizli tutulmakta. Yayın organına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise Tayvan'a verilecek askeri yardımın içinde yalnızca savunma ürünleri olmadığını ve “askeri eğitim ve hizmet” programlarının da yer aldığını ifade etti.

ABD'DE ÇİN KARŞISINDA BÜTÇESİNİ ARTTIRDI

Diğer yandan ABD Senatosu'nda kabul edilen 2024 yılı savunma bütçesi de rekor kırarak 886 milyar doları bulmuştu. Savunma bütçesinde en dikkat çeken detaylar ise ABD'nin Çin'le rekabetine ilişkin maddeler. İlgili maddelerde ABD Savunma Bakanlığı'nın Çin'i “ABD'nin en büyük rakibi” ve “ABD güvenliği için en büyük tehdit” olarak gördüğü de ifade edilmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Çin ABD Tayvan japonya savunma pasifik bütçe