Ozon kirliliği uyarısı, öldürücü olabilir

hava durumu Sağlık Haberleri dünya sağlık örgütü Sağlık İstanbul
Ozon kirliliği uyarısı, öldürücü olabilir
Ozon kirliliğinin erken ölüm riskine ek olarak, solunum yolu hastalıklarını tetikleme riski var.

Kavurucu sıcaklarla birlikte ozon kirliliği de arttı. Geçtiğimiz gün İstanbul Sultangazi'deki kirlilik seviyesi, 'çok riskli' kabul edilen 202 mikrogram/metreküp seviyesine ulaşırken, sıcak havalarda oluşacak trafik sıkışıklığı ise riskli grup için ölümcül ozon kirliliği anlamına geliyor!

Sıcaklıkların artması ile ozon kirliliği de arttı. Ciddi akciğer hastalıkları ile beraberinde ölümlere yol açabilen ozon kirliliğine yönelik son veriler ise yaşanan vehametin boyutunu gözler önüne seriyor. Türkiye genelinde 2022 yılı boyunca İstanbul, Ankara ve İzmir'de ozon kirliliği seviyesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği 60 mikrogram/metreküp eşik değerinin üzerinde saptanırken, 3 büyük kentin yanı sıra 23 kentte de kirlilik değerleri yüksek çıktı. 

Ozon kirliliği uyarısı, öldürücü olabilir - Resim : 1
2022'ye ait ozon kirlilik haritasında Ege Bölgesi'ndeki durum dikkat çekici 

REKOR BİGA'DA

Araştırma kapsamında ülke genelindeki 58 kentten 35'inde ozon kirliliğinde DSÖ'nin sınır değer kabul ettiği 60 mikrogram/metreküp seviyesinin aşıldığı saptanırken, en yüksek ozon kirliliği değeri, 29 Ağustos 2022 tarihinde 275.8 mikrogram/metreküp ile Çanakkale-Biga İçdaş istasyonu olarak tespit edildi. En yüksek ortalama değerlere sahip 3 kent ise 100 mikrogram/metreküp Aydın, 108.2 mikrogram/metreküp Erzurum ve 99.2 mikrogram/metreküp ile Gaziantep olarak kayda geçti.

3 BÜYÜKŞEHİRDE LİMİTLER AŞILDI

Araştırma ile 3 büyük kentin ortalama değerleri de, DSÖ'nün belirlediği sınır değerin üzerinde çıkarken, İstanbul'daki ortalama değer 73,1 mikrogram/metreküp, Ankara'da 66.1 mikrogram/metreküp, İzmir'de ise 62.7 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Süleyman Demirel Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Merve Erçelik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Sabri Serhan Olcay, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Şule Kızıltaş ile Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Nilüfer Aykaç'ın hazırladığı araştırma 150 istasyonunun verileri analiz edilerek hazırlandı.

İSTASYON SAYISI YETERSİZ

Araştırmacılar, Ankara'daki istasyonların ancak yüzde 18’inde, İstanbul’daki istasyonların yüzde 37’sinde, İzmir’de ise yüzde 55'inde yeterli ölçümlerin yapılabildiğini dikkat çekerken, şu uyarıları sıraladılar: "Ozon kirliliğinin özellikle termik santrallar, sanayi tesisleri ve motorlu araçlardan kaynaklanmaktadır. Trafikte benzinli araçlar ozon kirliliğine neden olan kirleticilerden uçucu organik bileşiklerin daha fazla havaya salınmasına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda ozonun solunum mortalitesi üzerine etkiler düşünüldüğünde ölçüm yapılan istasyon sayısının arttırılması büyük önem taşıyor."

Ozon kirliliği uyarısı, öldürücü olabilir - Resim : 2
Sıcakların artması ile ozon kirliliğinin de arttığı belirtiliyor.

EN BÜYÜK RİSK SICAK VE TRAFİK

Öte yandan  Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Mustafa Öztürk ise  kavurucu sıcaklarla birlikte ozon kirliliğinin de arttığı uyarısında bulundu. Geçtiğimiz gün İstanbul Sultangazi'deki ozon kirliliği değerinin  202 mikrogram/metreküp seviyesine ulaştığını dile getiren Prof.Dr.Öztürk, bu durumun risk grubunda bulunan kişilerin hastalıklarını tetikleyeceğini belirterek, "Kuru kavurucu sıcaklar, yerden 2 metre yükseklikte insan sağlığı için çok zararlı ozon kirliliğini tetikler. Risk grubu için hayati tehlike bile doğabilir" dedi.

Ozon kirliliği uyarısı, öldürücü olabilir - Resim : 3
Kavurucu sıcaklık değerleri ile trafik yoğunluğunun birleşmesi, ozon kirliliğinin en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

KİRLİLİK KATLANDI

Geçtiğimiz gün İstanbul Sultangazi'deki ozon kirliliği değerinin çok tehlikeli olarak kabul edilen  202 mikrogram/metreküp seviyesine ulaştığını da belirten Prof.Dr.Öztürk, "Kırklareli'ndeki değer ise 208 mikrogram/metreküp, Aydın Didim'de ise 162 mikrogram/metreküp seviyesini gördük. Kötü ozon kirliliği artan erken ölüm riskine ek olarak, nefes darlığı, hırıltı ve öksürük, astım atakları, solunum yolu enfeksiyonu riskine neden olabilir" diye konuştu. 

"DIŞARI ÇIKMAYIN"  

Kavurucu sıcaklar ile trafiğin yoğun olduğu saatlerde risk grubundakilerin dışarıda olmaması gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Öztürk, şu uyarıları sıraladı: "Hamile kadınlar, çocuklar, 65 yaş üstü herkes risk grubunda. Kavuran sıcakta astım ve KOAH hastaları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

hava kirliliği sıcak İstanbul çevre haberleri