Devlette sadece semptomluya test var! Özel hastanelerin PCR testi ücretleri tavan fiyata yaklaştı

koronavirüs
Devlette sadece semptomluya test var! Özel hastanelerin PCR testi ücretleri tavan fiyata yaklaştı
Devlet hastanelerinde geçen günlere göre azalan PCR kuyrukları dikkat çekiyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

Devlet hastanelerinde PCR testinin sadece semptom gösteren vatandaşlara yapılacağının açıklanması sonrasında kamu hastanelerinde test kuyruğu azaldı. Özele gidenler ise test fiyatlarının tavan ücretlere yaklaşmasından şikayetçi.

CİHAT ASLAN-CAN MUMAY

Türkiye'de vaka sayılarında her geçen gün yeni rekorlar kırılıyor. Dün açıklanan verilerde son 24 saatte 77 bin 722 kişinin test sonuçlarının pozitif olduğu bildirildi. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada bundan sonra devlet hastanelerinde PCR testlerinin sadece semptomu olan kişilere yapılacağını söylemişti.

Yani artık temaslı olan ancak herhangi bir semptomu olmayan kişilere devlet hastanelerinde PCR testi yapılmayacak. Bakan Koca bu açıklamayı yapmadan bir gün önce test sayısı günlük 430 bin 253 ile rekor kırmıştı.

PCR FİYATLARI TAVANA YAKLAŞTI

Koronavirüs kaptıklarından şüphelenen bazı vatandaşlar ise özel hastanelerin test fiyatlarını artırmasından şikayetçi. İstanbul’daki bir özel hastanede 30 Ekim 2021 tarihinde PCR testi yaptıran ve banka harcama ekstresini haberglobal.com.tr ile paylaşan bir vatandaş özel hastaneye bu testi için 170 TL ödemiş. Bugün ise aynı hastanede testin fiyatı 240 TL.

İstanbul Bakırköy'de geçen cumartesi günü 100 TL'ye test yapan bir özel hastanenin yetkilisi pazartesi itibarıyla testin fiyatına zam geldiğini söyledi. Özel hastane geçen cumartesi günü 100 TL'ye yaptığı PCR testini, pazartesiden itibaren kişinin son bir aydaki ilk testi ise 175 TL, ikinci testi ise 250 TL'ye yapmaya başlamış.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, devletin semptomu olmayana test yapılmaması kuralını koyması ile özel hastanelerin test merkezlerinde ekstra bir yoğunluk olmadığını anlattı.

PCR testlerinin önce zorunlu, sonra gönüllü şimdi de semptom olmadığı sürece yapılmayacağının açıklanmasının ardından bir PCR karmaşasının olup olmadığını sorduğumuz Bahat şunları söyledi; "Vatandaşın kafasında bir karmaşa oluşuyor ama Omicron varyantı birazcık elimizi güçlendirdi. Ülkemizde yüzde 65'in aşılı olması, ölüm sayısının -hala fazla ama yinede- bizi dehşete düşürecek boyutlarda olmaması, vakayı tespit etmenin bulaştırıcılığı azaltmadığını gördük.

Neticede Covid'e rağmen yaşamamız gereken bir hayat var. Sürekli insanları korkuyla hastaneye yığmak doğru bir şey değil. Test için hastaneye geliş gidişlerde de ciddi bulaşlar oluyor. O kuyruklardaki insanlarda çoğu Covid'li olduğu için başka bir bulaşa sebep oluyordu."

Bakanın bu açıklamasının ardından devlet hastanelerinde yoğunlukların azaldığı görüldü. Geçen haftaya göre ziyaret ettiğimiz İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sadece semptomu olan hastalar olduğunu gördük.👇

Devlette sadece semptomluya test var! Özel hastanelerin PCR testi ücretleri tavan fiyata yaklaştı - Resim : 2
İstanbul'da geçen hafta ziyaret ettiğimiz bir test alanına tekrar gittik ve kuyruğun ciddi şekilde azaldığını gözlemledik. Fotoğraf: Cihat Aslan

İstanbul’da test koşullarını sorduğumuz özel hastane, laboratuvar yetkilileri şu yanıtları verdi.

📞İstediğiniz zaman test yaptırabiliriz. Test ücreti 240 TL.

📞Sonuçlar 24 saatte çıkıyor, telefonda fiyat bilgisi vermiyoruz.

📞Covid testi için acilden başvurabilirsiniz. 24-36 saat arasında sonuçlanır. Ücreti TC vatandaşına 250 TL.

📞Evden numune alıyoruz, fiyatımız 250 TL. Kendiniz gelirseniz 200 TL'ye yaparız.

📞170 TL ücretimiz var

📞4 saatte sonucunu alabileceğiniz test ücretimiz 300 TL. Biz eve gelip hizmet veriyoruz. Madem iki kişisiniz 250 TL'den yardımcı oluruz.

TAVAN ÜCRETTEN FAZLA ÜCRET ALINIRSA NE OLUR? 

Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı ekim ayında yayımladığı bir genelgeye göre Covid-19 testlerinin tavan ücreti 250 TL. PCR testi yapan kuruluşların bu miktardan fazla talep ettikleri ortaya çıkarsa bakanlık yaptırım uyguluyor ve fazla ücretin vatandaşa iadesi gerçekleştiriliyor. Son aylarda artan vaka sayıları ve enflasyon ile birlikte PCR ücretlerinin tavan sınırına yaklaştığı görülüyor.

Kaynak: Web Özel

PCR testleri