Omicron ve akla takılan bazı sorular

Omicron Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Omicron ve akla takılan bazı sorular
Omicron varyantı ile birlikte Türkiye'de günde 70 binin üzerinde vaka açıklanmaya başlandı. Fotoğraf: AA

Türkiye'de Omicron varyantının patlaması ile birlikte vaka sayıları her geçen gün rekorlar kırıyor. Omicron semptomları neler? Bu varyantta boğaz ağrısı neden bu kadar ön planda?

Türkiye’de Omicron varyantı çıkana kadar vaka sayıları 20 bin bandına oturmuş, pandemide tek sorun aşı olmayan hastaların ikna edilmesi kalmıştı. Türkiye’de ilk Omicron vakaları resmi olarak 16 Aralık tarihinde duyuruldu. Bu duyurunun ardından vaka sayıları hızlı bir şekilde art arda rekor kırmaya başladı.

Omicron varyantı Güney Afrika'da keşfedildi. Bilim dünyası virüsün HIV gibi bağışıklık sistemi hastalığı potansiyeli olan insanlarda mutasyona uğradığını düşünüyor. Omicron Türkiye’de, Delta’yı geçerek baskın varyant halini aldı. Bu varyantın en belirgin özelliği ise semptomlarının sık sık soğuk algınlığı ile karıştırılması. Bunun da olması çok normal zira, hem virüsün etkilerinin daha orta şiddette seyrettiği düşünülüyor hem de düşük derecedeki sırt ağrısı dışında semptomları aynı.

Omicron semptomlarının farkı ne?

Halk sağlığı ürünleri geliştiren bir laboratuvar işleten ABD’li epidemolog Tim Spector, Omicron’un en belirgin semptomlarının burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, sık sık hapşurma ve boğaz ağrısı olduğunu söylüyor.

Omicron varyantının çıktığı Güney Afrika’daki bir sigorta şirketi ise karıncalanan boğaz, kuru öksürük ve sırt ağrısını varyantın semptomları arasında göstermekte. Omicron semptomları arasında ateş sıklıkla gösterilen bir semptom değil. Bu onu diğer varyantlardan ayırıyor. Norveçli bilim insanlarının yaptığı farklı bir araştırmaya göre ise koku ve tat kaybının da mutasyonun bir özelliği olduğunu belirtiyor. 

Semptomlar daha mı hafif?

İngiltere resmi olarak Omicron’u, Delta’dan daha az riskli ilan etti ve Omicron hastalarının Delta hastalarına göre yarı oranda daha az acil servise başvurduklarını duyurdu. Yine de Omicron’un da insanı yeterince bitkin düşürmeye yeteceği ve uzun Covid etkileri bırakabileceğini göz ardı etmemek gerek. Haberglobal.com.tr olarak görüşüne başvurduğumuz hekimler Omicron’un yüzde yüz diğer varyantlara göre daha hafif geçtiği görüşünü doğrulamıyor. Bazı hekimler ise aşılama bu kadar yaygınken ortaya çıkan bu yeni varyantın etkilerinin, aşılar yaygın olmadan çıkan varyantlara göre daha az hissedilmiş olabileceğini söylüyor.

Neden diğer varyantlara göre 'semptomlar daha hafif'?

Yukarıda belirttiğimiz gibi araştırmacılar hala bu sorunun yanıtını arıyor. Muhtemel cevaplarından biri varyantın gen haritasındaki incelemeler sürüyor. Ön bulgulara göre virüs boğazda daha çok kalıyor ve genellikle ciğerlere inmiyor. Bu sebeple boğaz ağrısı en çok söz edilen semptomlardan.

Ülkelerin Omicron testlerindeki yöntemleri neler?

Türkiye'de yaygın değil ama pek çok ülkede vatandaşlar satın aldıkları hızlı test kitleri ile koronavirüs olup olmadıklarını öğreniyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde çoğu insan kendi evlerinde, satın aldıkları test kitleri ile Covid durumlarını öğreniyorlar. Bazı vatandaşlar ise evdeki test kitlerinin sadece burundan sürüntü aldığını bu yüzden Omicron’u tespit etmekte zorlanacaklarını söylüyorlar. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) ise kitlerin Omicron’u da tespit ettiğini söyleyerek vatandaşın test kitlerinde çıkan çubukları boğazlarına sokmaması konusunda uyarıyor.

İngiltere ise evde test yapacak vatandaşların önce boğazlarından sonra burunlarından sürüntü almaları gerektiğini söylüyor. İsrail Sağlık Bakanlığı da vatandaşlarına benzer bir tavsiyede bulundu.

Maryland Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden Prosfeör Don Milton’a göre tükürükten alınan örnekler de Covid-19’u tespit edebilir. Evde boğazdan test yapılabilmesi için ise ABD’nin daha çok veri görmek istediğini düşünüyor.

Milton’a göre vatandaşların evde boğazlarından alacakları örneklerin yanlış pozitif test çıkarma riski de var. FDA, ABD’de evde kullanılan testlerde yüzde 2 hata payı olduğunu söylüyor.

Omicron veya başka bir varyant kaptığımı anlayabilir miyim?

Eğer Covid-19 testi olacaksanız, PCR sonuçlarınız pozitif çıkmanız durumunda size hangi varyantı kaptığınızı söylemez. Genellikle semptomlarınız size varyantlar hakkında ipucu verir. Eğer hastaneye yatacak kadar hastaysanız, doktorlar gözlemlerine göre varyantınız hakkında tahmin yürütebilir.

Kaynaklar: Time, Wall Street Journal, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs omicron