Aynı anda hem grip hem de Covid nasıl olunabilir?

ÖZEL HABERLER
Aynı anda hem grip hem de Covid nasıl olunabilir?
Vaka sayıları 60 binin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Fotoğraf: AA

Kış aylarıyla birlikte 'Covid miyim yoksa grip mi?' gibi endişeler test kuyrukları oluşturdu. Grip olduğunu söyleyen çoğu kişi, koronavirüs kaptığını öğreniyor. Peki bir yandan Covid geçirirken bir yandan da grip olabilir miyiz?

Koronavirüs salgını Omicron varyantı ile birlikte büyük artışlarla devam ederken, kış mevsimi nedeniyle grip vakaları da artmaya başladı. Özellikle ülkemizde son dönemde, 'Grip miyim veya Covid mi?' diye hastanelere başvurular yapılıyor. Ki zaten grip belirtileri olan vatandaşların büyük bir kısmı teste gittikten sonra, Covid olduklarını öğreniyor.

İsrail'in Petah Tikva şehrinde aşısız ve genç bir kadın, koronavirüs belirtileri gösterdiği için gittiği hastanede hem Covid-19'a hem de grip hastalığına yakalandığını öğrendi.

Hastanenin jinekoloji bölümü başkanı Prof. Dr. Arnon Vizhnitser, çifte enfeksiyon vakasını "Her iki test de tekrar kontrol etmemize rağmen pozitif çıktı" diye açıklarken bu dünyadaki ilk vaka olarak kayıtlara geçti. Söz konusu çift enfeksiyon durumu bazı bilim insanları tarafından, 'flurona' olarak tanımlandı. Kelime anlamı İngilizce grip anlamına gelen 'flu' ve koronavirüs kelimesinden gelen 'corona' sözcüğünün birleşiminden oluşuyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı, iki virüsün kombinasyonunun daha ciddi hastalıklara neden olup olmayacağını saptayabilmek için vakayı değerlendirdiklerini bildirdi. Peki grip ve Covid virüsü aynı anda vücuda nasıl giriyor? Türkiye'de örnekleri var mı? Aşısız bir bireyin vücuduna iki virüs aynı anda girerse ne olur?

'SIK GÖRÜLMEZ'

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, teorik olarak iki virüsün aynı anda vücutta barınabileceğini ancak böyle bir olasılığın düşük olduğunu söyledi. İki mikrobun birden vücutta hastalık yapabildiğini ifade eden Eraksoy, "Şu an ikisinin de yaygın olduğu bir dönem yaşıyoruz. Grip mevsimindeyiz, koronavirüs zaten hiç eksik değil. İkisi de birden olabilir. Ama bu sık görülebilecek bir durum değil" dedi.

Aynı anda hem grip hem de Covid nasıl olunabilir? - Resim : 2

İki virüsün de solunum yolu sisteminde birbirleriyle geçinmelerinin zor olduğunu aktaran Eraksoy, "İkisi geçinemez. Bir kişinin aynı iki virüsle birden aynı anda hastalanması pek beklenmez. Bu geçimsizlik demek ki çok da mutlak bir geçimsizlik değil ki bu vakada böyle bir birliktelik ortaya çıkmış" şeklinde konuştu.

Prof. Eraksoy, virüslerin aynı anda aynı hücre içinde bulunamayacağını belirterek, "Solunum hücrelerinin içine iki ayrı virüs giremez. Buna tıp dilinde interferans denir. Bir virüs girdiğinde diğerini hücreye sokmaz" diye açıkladı. 

AŞISIZLAR VE BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜK OLANLAR...

Grip ve koronavirüsün aynı anda tespiti için hastalardan ziyade, doktorların uyanık olması gerektiğini söyleyen Eraksoy, iki virüs için de gerekiyorsa ayrı ayrı test yapılması gerektiğini ifade etti. Eraksoy, "Gribin ilacı var. Koronavirüsün ise öyle yaygın olarak kullanılan bir ilacı yok. Bu nedenle belki bu hastaları fark edebilmek, grip olmuşlarsa ilaçlarını vermek, ayırt edebilmek için uyanık olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

GRİP AŞISI YAPTIRIN UYARISI

Covid aşısı olmuş kişilerde iki virüsü aynı anda taşımanın çok daha düşük bir ihtimal olduğunu kaydeden Eraksoy "İsrail'deki örnekte gebe hamile kadın aşısızdı. Yani o kadın iki virüse de karşı savunmasız durumdaydı. Tabii ki grip aşısını da herkese önerdik. Çok da kulak asan olmadı. Koronavirüs aşısı gibi grip aşısının da koruyuculuğu kuşkusuz var. Bu durumda bu gebenin iki aşıyı birden ihmal etmiş olması, iki virüsün bedeninde buluşmasına zemin hazırlamış."

"AKCİĞER TUTULUMU..."

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği önceki dönem üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da hem grip hem de Covid-19 virüsünün aynı anda vücutta olabileceğini söyledi. Ertuğrul şu ifadeyi kullanıyor: 

Bu durumda hele hele akciğer tutulumu ile beraber seyrederse hasta, çok ağır bir enfeksiyon tablosuyla karşı karşıya kalabilir

Omicron varyantı nedeniyle bu dönemde bile aşılıların Covid geçirme riskinin yüksek olduğunu bildiren Ertuğrul, aşıların koruyuculuklarının düştüğünü söyledi. Ertuğrul, "Eğer grip aşınız da varsa hafif atlatırsınız. Aşılı bir bireyde ikisi de olsa çok nadir olabilir. Toplumun genelinde görülecek gibi bir kural söz konusu değil. Eğer aşısızsa klinik tablo ağırlaşır. Aşısız ve hamile bu kadının iyileşmesi büyük şans. Ülkemizde bir sürü hamile kadın koronavirüsten hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler