Orman yangınların faturası ortaya çıktı: 300 milyarı aşacak!

Ege ve Akdeniz'i küle çeviren orman yangınlarının ekonomik bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm kayıplarının da eklenmesi ile birlikte yangınların faturasının 300 milyar lirayı aşabileceğini söyledi. 

Türkiye'nin ciğerleri yandı. Antalya ve Muğla'daki orman yangınları büyük ölçüde kontro altına alındı. Ancak hala alevlerle mücadele devam ediyor. Yangınların bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak yangınların faturasının turizmle birlikte 300 milyar lirayı aşacağını söyledi. 

Son 10 günde yanan ormanlık alanın 2020'deki yanan alanın 10 katı olduğunu vurgulayan Budak, 2019'da Manavgat'ın turizm gelirinin 4,5 milyar dolar olduğunu ancak yagınlarla birlikte turizmde yaşanacak kayıbın 100 milyarı aşacağını belirtti. 

Yangınlar nedeni ile hayvancılık ve arıcılık da darbe aldı diyen CHP'li vekil Antalya'da 48 bin 300 dekar tarım alanının yandığı bilgisini de paylaştı.

Adaçayı, defne, kekik gibi orman köylüleri tarafından toplanarak ekonomiye kazandırılan aromatik bitkiler tümden yok oldu diyen Budak, "Bu bölgelerde artık hayvancılık ve tarım yapılması çok zor" tespitinde bulundu.

Budak, hasar gören binalar hakkında da bilgi verdi.

Antalya'da 3 bin 136, Muğla'da ise 540 binanın yandığı bilgisini paylaşan Budak, Antalya'da 78 mahallenimn de yangından hasar gördüğünü ve bu nedenle 37 mahalleden 25 bin vatandaşın tahliye edildiğini söyledi. 

CHP'li vekil Budak, bölgedeki orman köylülerinin ahır ve ormanlık alanlarını kaybetmesi nedeni ile farklı yerlere göçün de yaşanabileceğini söyledi. 

Kaynak: Haber Global TV

Ege akdeniz orman yangınları