Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan Haber Global'e özel açıklamalar

Hulusi Akar Suriye İsveç Finlandiya NATO yunanistan

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Haber Global'de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, Suriye'ye olası sınır ötesi harekattan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine, Yunanistan ile yaşanan gerilimden Kıbrıs sorununa kadar bir çok konu başlığında Saynur Tezel'in sorularını yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Saynur Tezel'in sorularını Hakkari Yüksekova’ya bağlı Dağlıca’da yanıtladı. Bakan Akar, Suriye'ye olası operasyon konusunda bir kez daha kararlılık vurgusu yaptı.

“Komşularımızın sınırlarına ve egemenlik  haklarına saygılıyız. Ancak terör belasından milletimizi kurtarmakta kararlıyız.  Sınırımız dışında terör yuvalarını ortadan kaldırmakta kararlıyız” diyen Akar, Münbiç ve Tel Rıfat'tan ciddi tacizler olduğunu ve misliyle karşılık verildiğini söyledi.

Akar, operasyon için Zap'ı işaret etti: “Nisandan bugüne 277 terörist etkisiz hale getirildi. Irak kuzeyindeki harekatın son halkası Pençe-Kilit. 25-30 km boşluk kaldı. Zap'ı temizlemek suretiyle sınır güvenliğini sağlayacağız. Terörün ülkemizin başına bela olmasına izin vermeyeceğiz. Mehmetçik tek tek inleri teröristlerin başına yıkıyor.”

TERÖRİST NEREDEYSE BİZİM HEDEFİMİZ ORASIDIR

Akar, “Yaptığımız tüm operasyonlar uluslararası hukuka uygundur. Bizim için esas olan 85 milyonun güvenliğidir. Terörist neredeyse bizim hedefimiz orasıdır" dedi. 

Madrid'de olası Suriye operasyonunun ertelenmesine ilişkin bir telkin olup olmadığına ilişkin soruya Akar, şöyle yanıt verdi: " Böyle bir şey söz konusu olmadı. Cumhurbaşkanımız önderliğinde ne yapılması gerekiyorsa yapmakta kararlıyız."

MÜTTEFİKLERİMİZ SÖZÜNÜ TUTMADI

2019'da Rusya ve ABD ile imzalanan mutabakatlarla YPG'nin güvenli bölgeden tamamen çekilmesi planlanıyordu. Ancak YPG çekilmedi. Bakan Akar, "Müttefiklerimiz sözünü tutmadı. Rusya ve ABD'nin sorumluklarını yerine getirmesini beklediğimizi her seviyede gündeme getiriyoruz. Terörle mücadelede gerekli işbirliği yapılması herkesin yararınadır" ifadelerini kullandı.

Olası bir sınır ötesi harekatta ABD askeri ile sıcak çatışmaya girme riski var mı? Bakan Akar, şunları söyledi:

“Böyle bir şey olmasını arzu etmeyiz. ABD ve Rusya ile ikili ilişkilerimiz var. ABD ile NATO'da müttefikiz, böyle bir şey olmasını arzu etmeyiz. Çok boyutlu ilişkilerimiz var Mehmetçik çok ince uygulamalarda teröristlere karşılık verirken çatışma riski konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz. Karşı tarafa kararlı olduğunuzu söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. ABD'ye YPG'yi desteklemekten vazgeçmesini her platformda dile getiriyoruz."

PKK, YPG FARKLI DEMEK BİZE HAKARET 

"Terörle mücadele konusunda muhataplarınıza söyledik müttefiklerimizin mücadelemizi anlamaları gerekir.  PKK=YPG gerçeği var. Bu gerçek değiştirilemez. Bunu muhataplarımıza söyledik. YPG ile işbirliği yaparsanız yanlış. PKK, YPG farklı derseniz bu bize aklımıza hakaret diyoruz. Bunu yapmayın diyoruz."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO'DA ÜYELİĞİ

"Türkiye tutum değiştirmedi" diyen Milli Savunma Bakanı Akar, yazılı mutabakatları Türkiye'nin başarısı olarak niteledi: "Biz tutum değiştirmedik. İsveç ve Finlandiya tutum değiştirdi. Daha önce YPG,PYD, FETÖ'yü terör örgütü olarak görmezken, terör örgütü olduklarını kabul etti."

Türkiye'nin veto kartını hala elinde tuttuğuna vurgu yaptı, "süreç hala devam ediyor" mesajı verdi:

"Bunun TBMM'de onaylanması lazım. Somut adımı görünce TBMM'de onaylarız dedik. TBMM olayı takip ediyor aksi durumda onay verilmez dedik."

Madrid mutabakatından Türkiye ile Rusya'nın ilişkileri etkilenir mi sorusuna Akar, "Cumhurbaşkanımızın Moskova ile ilişkileri şeffaf" yanıtını verdi.

MİÇOTAKİS BÜYÜK BİR NEZAKETSİZLİK YAPIYOR

Yunanistan Ankara hattında tansiyon yüksek. Adaların silahlandırılması, Miçotakis'in ABD kongresindeki F-16 çıkışı, Ege'deki geri itmeler ve Kıbrıs sorunu..

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mayıs ayında ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'ye F-16 satışının askıya alınmasını istemişti. Bakan akar, bu konuşmayı nezaketsizlik olarak nitelendirdi: “Miçotakis büyük bir nezaketsizlik yapıyor. ABD Kongresi'nde bu konuşmayı yaptı. Herkes işi gücü bırakıp Miçotakis ne diyor diye mi bakacak.”

ABD'den F-16 satışı konusunda olumlu sinyaller geldiğini söyleyen Bakan Akar, şunları söyledi:

ABD kongresinin bağımsız egemen bir devlet kongresi olarak Türkiye ile ilişkileri ve ABD'nin menfaatlerini gözeterek doğru kararı vereceğini düşünüyoruz. ABD'nin askeri kesimde F-16 ve modernizasyon konusunda olumlu gelişmeler devam edecek.

BİZ BARIŞ BARIŞ DİYORUZ AMA...

Bakan Akar,  adaların silahlandırılmasına ilişkin de önemli açıklamalar yaptı:

“Ege'de, Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta biz planlarımızı yaptık. Yunanistan silahlanmayla bir yere varamaz. İhlallere ve tacizlere rağmen gelin konuşalım diyoruz barışçıl yollarla sorunu çözelim diyoruz. Biz barış barış diyoruz ama bunu kimse zafiyet olarak algılamasın.

Hakkımızı hukukumuzu çiğnetmeyeceğiz. Ne silahlanma ne ittifaklarla bir yere varamazlar. Son derece haklıyız. Hakkımızı hukukumuzu korumakta azimliyiz kararlıyız buna da muktediriz. Adam gibi oturup konuşalım. Ege'nin zenginliklerinden ülkelerimiz eşit bir şekilde yararlansın."

Avrupa Parlamentosu'nda Hollandalı Milletvekili Tineke Strik'in geri itmeler nedeniyle Miçotakis'e tepkisi de Akar'ın gündemindeydi: Miçotakis konusunda AP bizim söyleyeceğimizden daha fazlasını söyledi. AP Miçotakis'e 'yalan söylüyorsun' dedi.

BİZ KIBRIS'TA GARANTÖRÜZ

Miçotakis'in "İki devletli çözümü kabul etmeyeceğiz" açıklamasına tepki gösteren Akar, şunları söyledi:

“Kıbrıs'ta barışa katkı için yaptığımız en büyük katkı Kıbrıs Barış Harekatı'dır. Bu harekattan sonra Kıbrıs'ın barış içerisinde yaşadığını görüyoruz. Annan Planı'na da 'hayır' dediler. 50 yıldan beri yapılan görüşmeler yapılsın hayır efendim artık aynı görüşmelerin tekrarlanmasının hiçbir anlamı yok. Egemen ve eşit bağımsız iki devlet. Türkiye ve KKTC anlaştığı mutabık kaldığı çözüm bu. Biz garantörüz, diğer garantörler ne yapar kendileri bilir. Uluslararası hukukta geçerli garantörlüğümüz var. Bize garantörlük konusunda tüm sorumluluklarımızı yerine getireceğiz." 

TAHIL KRİZİNDE ÇÖZÜM YAKIN

 Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla milyonlarca ton tahıl dünya piyasasına ulaşamadı. Tahıl krizi için her iki taraf da birbirini suçladı, fiyatlar katlandı. Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile uzun zamandır tahıl diplomasisi yürütüyor.

Bakan Akar çözüm için Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'le temasın sürdüğünü söyledi: "Tahıl koridoru konusunda çözüme yakınız. 20-25 milyon ton tahıldan bahsediliyor. İhtiyaç sahibi ülkeler gitmesi için ciddi temaslarımız var. Mümkün olduğunda dörtlü toplantılarda konuşulmasına ve çözüm bulunmasına gayret gösteriyoruz. Bu toplantıların yapılmasıyla makul mantıklı çözümler bulmaya çaba gösteriyoruz."

MONTRÖ'YÜ BAŞARILI ŞEKİLDE UYGULADIK

Tahılın dünyaya ulaşamamasında Karadeniz'e döşenen mayınlar önemli bir yer tutuyor. Türkiye bu konuda da etkin diplomasi yürütüyor. Akar, Mayınla mücadele konusunda silahlı kuvvetlerin yeteneği var. Seferber ettik. Mayın avlar gemiler, deniz karakol uçaklar, İHA, SİHA ve SAS komandolarla mücadele sürüyor. Deniz trafiğinin güvenli seyrine katkı sağlıyoruz.

 Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya-Ukrayna savaşı başladığı günden bu yana Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yetkilerini kullanıldığına vurgu yaptı: "Biz Montrö'nün Karadeniz'de barışa katkı sağlayan çerçevesini bu dönemde başarılı şekilde uyguladık. Barışa ve istikrar katkı sağladık. Hem Rusya'nın hem de batı dünyasının buna uyması için temaslar yaptık. Karadeniz'de herhangi bir stratejik rekabete dönüşmedi.

AZERBAYCAN İLE TEK ORDU HALİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Karabağ Zaferi ve Azerbaycan'la ilişkilere de değinen Akar, şöyle konuştu:

"Azerbaycan bizim kardeşimiz. Kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın. Biz iki devlet tek milletiz. 44 günlük savaşta biz bütünleştik. 30 yıldır Azerbaycan Türkü'nün acısını hep içimizde yaşadık. Sözde barış  havarileri AGİT grubu, Minsk grubu, 30 yılda 30 kelimelik iş yapmadı. Kimse kılını kıpırdatmadı. Azerbaycan yalnız değil.

Oradaki kardeşlerimiz 'artık yeter' dedi.  Sayın Aliyev'in önderliğinde derlenip toparlanan, hazırlanan Azerbaycan ordusu 44 günde büyük zaferle yanlış hesabı döndürdü. Biz elimizden gelen neyse kardeşlik çerçevesinde sağlamaya çalıştık. Ortaya çıkan sonuçtan oldukça memnunuz. Bizim bu harekatta ve sonrasında alınan tedbirler çerçevesinde ilişkilerimiz devam etmekte.

İki ordu olarak birbirimizi tanımamız bakımında askeri eğitim, tatbikatlar, savunma sanatı konusunda atılan adımlar devam ediyor. Kardeşimiz Azerbaycan ile tek ordu halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kardeşimizle önümüzdeki günlerde işbirliğimiz daha fazla artacak.

İki ülkenin beraberliği üçüncü ülkeler için tehdit değil. Aksine Kafkasların barışa yürümesi için bir güvence.

Kaynak: Haber Global TV

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Suriye NATO İsveç Yunanistan