Meteoroloji savaşı büyüyor. ABD ve Çin uyduları devrede!

ABD Çin Uzay haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
Meteoroloji savaşı büyüyor. ABD ve Çin uyduları devrede!

Çin ile Batı arasındaki 'meteoroloji istihbaratları savaşı' kızışıyor. ABD'nin Çin hakkında hava durumu bilgileri ve stratejik istihbarat alabilmek için uzaydaki bir uydusunun lenslerini değiştirdiği iddia edilmekte. Kaynaklar Çin'in de aynı yönteme yakında başvuracaklarını ifade ediyorlar.

Geçtiğimiz ay Çin ile Batılı ülkeler arasında “meteoroloji istihbarat savaşı” yaşandığı ortaya çıkmıştı. Çin hükümeti ülkede 300'e yakın “meteoroloji istasyonu ve gözlem noktası görünümünde istihbarat donanımları” ele geçirdiklerini iddia ederken, Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın (MSS) iddiaya ilişkin 10 Çinli firma hakkında soruşturma yürüttüğü ifade edildi. Böylece meteoroloji ölçüm ve kontrol araçlarının ilk kez istihbarat için kullanıldığı da ortaya çıktı. İddialara göre mevcut kriz giderek büyüyor ve ABD ile Çin arasında her hafta bir meteorolojik istihbarat çatışması yaşanır hale geldi.

PEKİN'DEN DEV HARCAMA

Küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'in (IO) elde ettiği bilgilere göre Çin ülkede ele geçirilen meteoroloji istasyonu görünümündeki istihbarat araçlarını ortaya çıkardı ancak Pekin'in kendi elinde de “meteoroloji istihbarat donanımları” mevcut. Elde edilen bilgilere göre Çin'in küresel meteoroloji bilgi ve istihbarat alanlarındaki etkisini arttırmak için “çok yüklü bir harcama içine girdiği” iddialar arasında. 

SİNYAL BOZUCU BALONLAR

İstihbarat bilgilerine göre Ukrayna'dan, Orta Doğu'daki çatışmalara ve Arktik bölgedeki krizlerden Pasifik Okyanusu'ndaki gerilimlere kadar her noktada “büyük bir mücadele vermeye başlayan iki ülke dikkatini “diğerinin faaliyetlerini engellemeye” odaklamış durumdalar. İstihbarat kaynaklarının paylaştıkları bilgilere göre Çin ana kara parçasındaki meteorolojik hareketliliğin ABD tarafından data olarak toplanmasının önüne geçmek için sinyal bozucu balonlar kullanıyor. Diğer yandan Pekin ayrıca İpek Yolu Projesi'ndeki ticari ortaklarına kendi elindeki meteoroloji bilgileri ve istihbaratları da sağlamaya başladı.

UZAY KUVVETLERİ DEVREDE

IO'un elde ettiği bilgilere göre ABD ise Çin'in önlemleri dolayısıyla gökyüzünden istediği meteoroloji istihbarat görüntülerini elde edemediği için başka bir yol izlemekte. Hali hazırda dünyanın en gelişmiş meteoroloji tahmin ve istihbarat gözlem sistemine sahip olan Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı (Pentagon) bu kez görüntüleri alabilmek için ABD Ordusu Uzay Kuvvetleri'ni görevlendirdi.

ABD UYDULARI DEVREYE SOKTU

ABD'nin sivil ve askeri meteoroloji servislerinin istihbarat anlamında istenileni uzun zamandır veremediği bilgisini paylaşan yayın organında “Washington artık Uzay Kuvvetleri çatısı altında bu bilgileri toplamaya başlayacak” ifadelerine yer verildi. ABD test amaçlı olarak da 2011 yılında uzaya gönderilen 'GOES-15 meteoroloji uydusunu' askeri ve istihbarat amaçlı kullanmaya başladı. ABD'nin kısa süre önce uzayda görevli personelinin yardımıyla uydunun tüm lenslerini değiştirdiği ve GOES-15'i bir süredir “meteorolojik istihbarat” amaçlı kullandığı iddia edilmekte. 

ÇATIŞMA UZAYA SIÇRADI

Kaynaklara göre Çin de aynı yönteme başvurmaya hazırlanıyor. 2021 yılında uzaya gönderilen ve Çin Meteoroloji İdaresi (CMA) tarafından kontrol edilen 'Fengyun 4' sınıfı meteoroloji uydusunun lenslerinin değiştirilmesi ve bir meteoroloji istihbarat uydusuna dönüştürülmesi Pekin'in öncelikli planları arasında yer almakta.

METEOROLOJİ CASUSLUĞU NEDİR?

Meteoroloji casusluğu istihbarat dünyasında bilinen bir ifade. İlgili tanım iklim bilimciler, hidrolojistler ve meteoroloji uzmanları tarafından hava ve yer koşullarının analiz edilerek belirli bir zamanda belirli bir noktadaki hava durumunun tahmin edilmesini ifade etmekte. Meteoroloji casusluğu özellikle enerji, ormancılık, tarım, telekomünikasyon, ulaşım, havacılık ve inşaat sektörü gibi alanlarda istihbarat örgütlerinin yararlandığı bir uzmanlık alanı olarak da biliniyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel