Meteoroloji'nin döner sermayesi 120 milyon TL'ye çıkarıldı

Meteoroloji'nin döner sermayesi 120 milyon TL'ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 85 milyon TL olan döner sermaye tahsisi, 120 milyon TL'ye çıkarıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen döner sermayenin 85 milyon liradan 120 milyon liraya çıkarılmasına karar verildi. 35 milyon liralık döner sermaye tahsis artışını içeren Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eylül 2019'ta tamamlanan Sayıştay Denetim Raporu'na göre 2018 Bütçe Kanunu ile Meteoroloji Genel Müdürlüğüne 337 milyon 477 bin TL ödenek

tahsis edilmiş, devreden akreditif ödeneği olan 7.8 milyon TL ile ödenek toplamı 345 milyon 253 bin 656 TL olmuştu. Yıl içinde Maliye Bakanlığından 63.380.000 TL ek ödenek aktarılarak toplam 408 milyon 633 bin 656 TL'yi bulmuştu. Bu tutar, Merkezi Yönetim Bütçesinin yüzde 0,05'ine tekabül ediyordu. Kullanılabilir bütçe ödeneğinin 376 milyon 875 bin 330 TL'si harcanmış, bütçe gerçekleşme oranı yüzde 92,23 olmuştu. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü faaliyetlerinin finansmanında genel bütçe dışında Döner Sermaye İşletmesinden 2018 yılında 97 milyon 982 bin 70 TL kaynak kullanılmıştı. 

Genel Müdürlük tarafından; 159 milyon 828 bin 859 TL'si personel gideri, 57 milyon 559 bin 880 TL'si sermaye gideri, 20 milyon 316 bin 428 TL'si cari giderler ile 139 milyon TL cari transferler olmak üzere, 2018 yılında toplam 376.875.330 TL harcamada bulunulduğu görülmüştü.

Peki Meteoroloji Genel Müdürlüğü Döner Sermayesi ne iş yapıyor?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği'nin 4'üncü maddesi gereğince İşletme'nin görev alanları şunlar: 

a) Genel Müdürlüğün asli görevlerini aksatmamak ve geciktirmemek kaydıyla, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapmak. 

b) Açılacak ihalelere katılmak, teklif vermek veya sipariş almak suretiyle her türlü meteorolojik bilgiler ile teknik hizmetler üretmek, uygulamak, idari işlemleri yapmak ve bunların üretim hizmetlerine katılmak.

c) Bilgi bankası oluşturulması, yazılım geliştirilmesi, veri girişi ve benzeri bilgi işlem hizmetlerini üretmek. 

ç) Genel Müdürlüğün ürettiği, rapor, bülten, rasat ve hava tahminleri gibi her türlü bilgi ve belgesi kanuni sınırlamalar saklı kalmak kaydı ile bedeli mukabili isteklilere vermek. 

d) Dünya Meteoroloji Teşkilatına üye ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla karşılıklı işbirliği çerçevesinde bilimsel, teknik ve eğitim amaçlı ulusal ve uluslararası nitelikte toplantı, kurs, seminer, konferans, kongre ve benzeri faaliyetlerde bulunmak. 

e) Meteorolojik hizmetin gerektirdiği araştırmalar ile meteorolojik hizmetlerde kullanılan alet, cihaz, tesis ve ekipmanların bakım ve onarımlarını yapmak. Gerekli hallerde zorunlu olan meteorolojik alet ve cihaz imal etmek. 

f) Genel Müdürlükçe merkez ve taşra teşkilatında hizmet ve görev amaçlı olarak kullanılacak olan bina, tesis ve rasat parklarının etüt, proje, yapım ve onarım işleri ile taşıtların bakım ve onarımlarını yapmak. 

g) Kalkınma Bakanlığından izinleri alınan yatırımların gerçekleştirilmesi için gerekli işlemleri yapmak. 

ğ) Meteoroloji alanında görsel ve işitsel yayın yapmak maksadı ile verici istasyonları, program iletim sistemleri ile gerekli stüdyo tesislerini kurmak, geliştirmek, yayın hizmetlerine yönelik gelir getirici faaliyetlerde bulunmak veya düzenlemek. 

h) Görsel ve işitsel amaçlı stüdyolarda kullanılacak alet ve cihazlar ile ilgili araştırmalar ile bunların bakım ve onarımlarını yapmak. Gerekli hallerde işletme için zorunlu olan alet ve cihazları imal etmek. 

ı) Haber, kültür, bilim, sanat ve benzeri türlerde eğitici ve aydınlatıcı nitelikte program yapmak veya yaptırmak. 

Meteoroloji'nin döner sermayesi 120 milyon TL'ye çıkarıldı - Resim : 1