Malatya'daki 5.9'luk depremin ardından uyarı: O bölgede mutlaka kırılma olacak, 7'lik deprem tahmin dışı olmaz

Malatya Deprem

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samet Arslan, Malatya merkezli 5.9'luk depremin ardından bölge için uyarı yaptı. Arslan, "O bölgede mutlaka kırılma olacak, 7'lik deprem tahmin dışı olmaz" diyerek iki fay ucuna dikkat çekti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samet Arslan, Malatya merkezli 5.9'luk depremin ardından Haber Global'de açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Samet Arslan, "Maalesef Türkiye bir deprem ülkesi. Daha iki yıl bile geçmedi 6 Şubat depremleri üzerinden. Biz art arda depremler hissediyoruz. Bazen 4-4.5 depremler bile haber oluyor. Bunların haber olmaması bile gerekir. 6 şiddetine yakın deprem halinde biz az da olsa şehir merkezlerinde olmasa bile kırsal kesimde, basit yapılarda hasarlar bekliyoruz. Bu nedenle inşallah bir hasar haberi almayız. Türkiye'de iki büyük fay hattı var. Biri Kuzey Anadolu Fay Hattı, Çanakkale'den başlayıp Erzincan, Bingöl, Muş, İran'a devam eden hat. Diğeri de Ölüdeniz'den başlayıp Kahramanmaraş'tan Malatya'ya geçen hat. Bu bölgede Kahramanmaraş depremleri olduktan sonra kırılan uçlarda ve Kahramanmaraş'ın kuzey bölgelerinde, yani Malatya-Elazığ-Bingöl hattında gerilim birikmesi mutlaka olmuştur ancak bunun ne zaman boşalacağı yani kırılacağı, bu konuda net bir hesaplamalarda bulunmak çok zor. Elazığ-Malatya-Bingöl'de iki kırılmamış bölge var. Birisi Yedisu Fay Hattı'dır, Palu bir de. Bu ikisi er ya da geç kırılacak. 6.5-7'nin üzerinde orada deprem beklemek çok da tahmin dışı olmaz" dedi.