Liderlerin beden dili ne anlatıyor? Kimi stresliydi kimi ise tokalaşırken üstünlük peşindeydi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan g20 zirvesi

Hindistan'ın ev sahipliğinde “tek dünya, tek aile, tek gelecek” temasıyla gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi, kritik görüşmelerin ev sahipliği yaptı. Peki liderlerin vücut dilleri ne söyledi?

Kritik zirveye girişlerden ayak üstü sohbetlere, basın toplantılarından ikili görüşmelere, liderlerin kameralara yansıyan görüntüleri birçok ipucuna da işaret etti.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki 18. G20 Liderler Zirvesi'nde Rusya Ukrayna savaşı, kapsamlı ekonomik reformlar ve iklim değişikliği gibi konular ele alındı. Toplantıda tutumu en merak edilen ülkelerden biri yine Türkiye oldu...

Haber Global muhabiri Emre Timur'un haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı özellikle Sisi, Al Nahyan ile yaptığı ikili görüşmeler ise tüm dikkatleri topladı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır Devlet Başkanı Sisi ile ilk kez görüştü. Bu görüşmede Sisi'nin göz teması dikkat çekti...

Profil Tamamlama Uzmanı Ahmet Akça, "Sisi daha çok göz teması kuran kişi olarak karşımıza çıkıyor. Bu da protokolsel görüşmelerde astın üste göz teması kurması olarak değerlendirilebiliniyor. Sisi görüşmesinde daha çok Sisi oradan bir şey alıp gitmenin peşinde daha pozitif daha temas kurma çabasında" yorumunda bulundu.

 

Erdoğan'ın diplomasi mesaisinde BAE Devlet Başkanı Al Nahyan da vardı. Görüşme Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle başlattığı ekonomik iş birliği açısından önemliydi.

Profil Tamamlama Uzmanı Ahmet Akça o görüşmeye ilişkin "salona birlikte giriyor olmaları önemli ast üst ilişkisi söz konusu değil.45 derecelik açı bizim uzlaşma açısı dediğimiz ya da protokol görüşmelerinde pozlama duruşu dediğimiz duruş var oturma pozisyonunda. Ayaklarının rahat olması bir avantaj" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile de ikili görüşme gerçekleştirdi.

Akça, "burada samimiyet daha fazla özellikle Cumhurbaşkanı'nın, El Salman'ın elinin üstüne elini koyuyor olması pek samimiyet göstergesi. Buna aslında Selman karşılı verecekken Cumhurbaşkanımız elini çekiyor yine bir üstünlük reaksiyonu algısı veriyor karşı tarafa" diye konuştu.

Erdoğan'ın Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşmesinde ise Scholz'ün tokalaştığı sırada üstünlük kurma çabasının boşa gittiği görüldü.

Akça, "Scholz'ün klasik bir yaklaşımı var. Her zaman elini üstten tutma gayretinde ama Cumhurbaşkanımız bunun altında kalmadı elini yine onun üzerine koyarak onun üstünlük kurma çabasını bertaraf etti." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'ın görüştüğü bir diğer lider de Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva oldu. Tokalaşma yerini kucaklaşmaya bıraktı.

 

Akça, "Bu tarz protokol görüşmelerine ok alışık olmadığımız ama bu pozitiftir. Buradan uzlaşma çıkacağı yönünde." yorumunda bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'un da stresli olduğu gözlendi.

Akça, "Stres göstergesi var. Elleri göbek, kemer hizasında birleştirmesi stres göstergesi desteklerken bir diğer hal ise sol ayağın ayağa göre daha geride olması. Duygusal olarak kendi stresini kontrol etmeye çalışıyor. Buradaki stres Erdoğan'dan değil, ortamdan olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Hindistan liderler stres beden dili