Salmonella nedir? Nereden bulaşır?

Gündem haberleri Sağlık

İzmir'de kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenen kadının yaşamını yitirmesinin arkasından salmonella bakterisi çıktı. İşletmeden alınan numunelerde salmonella tespit edilmesi endişeleri artırdı. Peki salmonella nasıl bulaşır?

Salmonella nasıl bulaşır?  Hangi yiyeceklerde bulunur? Kendi hazırladığımız yiyeceklerde  Salmonelladan nasıl korunabiliriz? Haber Global ekibi konuğu Dr. Songül Özer ile detayları aktardı...

Salmonella, özellikle hayvanlar ve insanlar arasında bulaşabilen bir tür bakteridir. Bu bakteri, çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir ve genellikle bağırsaklarda enfeksiyon oluşturur. Salmonella enfeksiyonu, salmonelloz adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Bu hastalık, genellikle mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş gibi belirtilerle kendini göstererek ölüme kadar götürebilir.

Salmonella nasıl bulaşır?

Çiğ veya az pişmiş et ve yumurta: En yaygın bulaşma kaynağıdır. Çiğ et veya yumurta tüketimi, salmonella bakterilerini içerebilir.

Bakterilerle kontamine olmuş su: Kirli sulardan su içmek veya kirli sularda yıkanan meyve ve sebzeler yemek enfeksiyon riski taşır.

Kontamine olmuş gıda: Bakteri, yiyecekleri hazırlayan kişilerden, kirli ellerle ya da hijyenik olmayan koşullarda bulaşabilir.

Evcil hayvanlar: Özellikle reptiles (sürüngenler) gibi hayvanlar salmonella taşıyabilir ve bunlarla temas, enfeksiyona yol açabilir.

Zehirli yiyecekler: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri de enfeksiyon riski taşır.