Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor"

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs Sağlık Haberleri Sağlık corona virüs Yaşam Haberleri Gündem haberleri dünya sağlık örgütü İstanbul Türkiye Küresel ısınma İklim değişikliği
Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor"

Kovid-19 başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış endişe yaratıyor. Kovid-19'da test pozitiflik oranının yüzde 30'a çıktığı belirtilirken, peş peşe yaşanan hastalık serisi ise birçok kişide uzun süreli semptomlara yol açıyor.

Son günlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında adeta patlama yaşanıyor. Omicron'un alt varyantlarının sıra Adenovirüs, İnfluenza, RSV vakalarında da ciddi artış yaşanırken, kronik hastalar ile yaşlılar arasında hastane yatışlarının başladığı uyarısı yapıldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekerken, "Bir haftadır adeta virüs fırtınası yaşanıyor. Maalesef risk grubunda olan yaşlılar arasında hastaneye yatışlar başladı. İleri yaşta olup enfeksiyon bulaşan kişiler yatarak tedavi görmek durumunda kalabiliyor. İnfluenza ve RSV vakalarında da artış var" uyarısında bulundu.

Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor" - Resim : 1
Kronik hasatlığı olanlar ile yaşlılar arasında yatarak tedavi görenler olduğu belirtildi.   

SEMPTOMATİK TEDAVİ 

Kovid-19 vakalarına semptomatik tedavi uyguladıklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Köksal, "kimse farkında değil kronik hastalığı olanlar için endişeliyim. Remdesivir ve Molnupiravir etken maddeli ilaçlar artık gelmiyor. Vatandaşlar toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takmamaya devam ederse, kış dönemi vaka ve yatan hasta sayısı katlanır. Kişisel hijyen uyarılarını da dikkate alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

 TEST POZİTİFLİK YÜZDE 30 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Kovid-19'da pozitiflik oranlarının artmaya başladığını söyleyerek, "Test pozitiflik oranı yüzde 30'a yaklaşmış durumda" dedi.

Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor" - Resim : 2
Polikliniklerdeki hasta yoğunluğu artıyor.

ZATÜRRE YAPIYOR

Kovid-19 vakalarının artışından endişe ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, "Grip vakalarında da artış eğrisi başlamış durumda. Kovid-19, Adenovirüs, İnfluenza ve RSV yanı sıra Rhinovirüs vakalarında da artış var ve Rhinovirüs sağlıklı kişilerde nezle yaparken, kronik hastalığı olanlar ile yaşlılarda zatürre hastalığına neden oluyor. RSV virüsünün de akciğer enfeksiyonlarına neden olduğunu görüyoruz. Risk grubundakilerin kapalı alanlarda mutlaka maske takmalarını öneriyorum" diye konuştu.

Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor" - Resim : 3
Risk grubundakiler için grip aşısı önerisi yapılıyor.

KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de özellikle grip vakalarındaki artışa dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu: "Polikliniklerdeki tablo influenzada artışı gözler önüne seriyor. Genç ve kronik hastalığı olmayan kişilerde, öksürük, boğaz ağrısı, kırgınlık, burun akıntısı, kas ağrıları, bazen bulantı ve kusma ile eşlik eden bir tablo söz konusu ancak yaşlı ve kronik hastalarda; KOAH atağı, akciğer sertleşmesine bağlı akut sorunlar olabiliyor. Kalp hastalarında da ciddi kalp sağlığı sorunları tetikleniyor. Grip kadar Rhinovirüs de bu dönem oldukça yaygın. Birçok kişi 10 gün arayla tekrar hasta olduklarını söylüyor. Muhtemelen farklı virüslerle peş peşe enfekte olunuyor. Risk grubundakiler mutlaka grip aşısı olsunlar."

Kovid-19, influenza... "Virüs fırtınası yaşanıyor" - Resim : 4
Peş peşe hastalık serisi bir ay süren semptomlara neden oluyor. 

PEŞ PEŞE HASTALIK SERİSİ

Doç. Dr. Duran Tok (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)

"Bu dönemki vakalarda ishal de söz konusu. Ancak asıl sıkıntı peş peşe yaşanan hastalık serisi. Örneğin Kovid-19 geçirenler, hastalığın bitmesine yakın bu kez İnfluenza veya Adenovirüs ile enfekte olabiliyor. Bu durum bir aylık süreyi kapsayan kuru öksürük, halsizlik, bağaz ağrıları, kırgınlık gibi şikayetleri ortaya çıkartıyor. Kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üzeri kişilerin mutlaka influenza aşılarını yaptırsın, kapalı alanda maske takılsın. "

KAPALI ALANDA MASKE 

Prof.Dr.Bülent Ertuğrul (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)

"Risk grubunda olanların mutlaka influenza aşılarını olmalarını öneriyoruz. Özellikle risk grubunda olanların kalabalık ve kapalı mekanlarda maske takması koruyucu etki gösterir. Enfeksiyon bulaşan yaşlı veya risk grubundaki kişiler arasında yatarak tedavi görenler de var."

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel