Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları

Osmanlı Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri İstanbul Türkiye Arkeoloji Fatih ÖZEL HABERLER İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları

İstanbul'daki tarihi eserlerin birçoğu hoyratlığın kurbanı oluyor. Özellikle Tarihi Yarımadada kaderine terk edilen eserler yok olma tehdidi altında bulunurken, Eminönü Küçükpazar'da bulunan Ali Paşa Hanı ile yine aynı bölgede bulunan Seyyit Ali Efendi’nin kabri kurtarılmayı bekliyor.

İstanbul'un tarihi mirasına yönelik hoyratlıklar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Rumeli Hisarı Mahallesi'nde bulunan iki tarihi cami; Hacı Kemalettin Cami ile Ali Pertek Cami'nden yansıyan görüntülerden sonra bu kez Eminönü'nden yansıyanlar  "Böylesi ancak Türkiye'de olur" dedirtiyor. Eminönü Küçükpazar'da bulunan Ali Paşa Hanı ile yine aynı bölgede bulunan Seyyit Ali Efendi’nin kabri adeta içler acısı bir halde kurtarılmayı bekliyor.

Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları - Resim : 1
Tarihi eserin avlusundan yansıyan görüntüler, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. 

BAKIMSIZLIK GÖZE ÇARPIYOR

İstanbul Fatih ilçesi Küçükpazar semtinde ticaret amaçlı 17.yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Ali Paşa Hanı, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda bulunurken, Seyit Ali Efendi türbesi ise yok olma tehditi altında bulunuyor. Kesin olmamakla birlikte Çorlulu Ali Paşa tarafından vakıf eserlerine gelir sağlama amacıyla yapıldığı tahmin edilen tarihi hanın mülkiyetinin bir kısmı tiyatro sanatçısı Genco Erkal ve ailesine ait olduğu öne sürülüyor.

Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları - Resim : 2
Tarihi han, özgün dokusunu kaybetme riski altında

KORUMAYA ALINMALI 

Ancak hanın günümüzdeki görünümü, eserin restore edilerek, korumaya alınması gerekliliğini gözler önüne seriyor. Dikdörtgen biçiminde inşa edilen ve ortasında avlusu olan eserin içinde çay ocağı olarak kullanılan bir mekan ve gelişigüzel konumlandırılmış masalar yer alıyor.
Tarihi hanın Haliç sahil yolu olan Ragıp Gümüşpala Caddesi'ne bakan cephesi de bulunuyor. Cadde üzerindeki dükkânların ticari amaçlı kullanıldığı tarihi han, şehrin yoğun ticaret bölgesinde hâlen esas görevini sürdürürken, Haliç’e bakan cephenin köşelerinde ise iki çıkma yer alıyor.

Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları - Resim : 3
Tarihi han, müze veya kültürel amaçlı bir merkez olarak ele alınabilir.

EN GÜZEL ÖRNEĞİ 

Osmanlı devri Türk şehir içi ticaret hanlarının güzel bir örneği olan eserin, çevresinde de birçok tarihi eser bulunurken, bu eserler de restore edilerek İstanbul'un kültürel yaşamına kazandırılmayı bekliyor.

TÜRBE VİRANEYE DÖNMÜŞ

Aynı bölgede yer alan ve adeta viraneye dönen Seyyit Ali Efendiye ait kabristan ise görenleri şaşkına çeviriyor. Kitabesinde "Allah dostu evliya" ifadelerinin yer aldığı kabristanın duvarları ile iç kısımdaki hasarlar elden geçirilmeyi beklerken, türbenin çatı kısımlarında ise yabani otların yapıya zarar verdiği dikkatlerden kaçmıyor. 

Kim kurtaracak? Tarihin gözyaşları - Resim : 4
Kabristan ve kubbeli yapı bu halde bulunuyor. 

Camiler, Sıbyan mektepleri, Külliyeler, Çeşmeler, Türbeler ihya edilirken, Osmanlı devrinin müderrislerinden Seyyid Ali Efendi'nin türbesi ve Külliyesi de kurtarılmayı bekleyen başlıca eserler arasında bulunurken, bölge halkı ise söz konusu kabristan ve tarihi yapının yıllar harabe halde olduğuna dikkat çekiyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel