Kılıçdaroğlu'nun seçim karnesi | Artış kazandırmaya yetmedi

28 Mayıs Seçimi Kemal Kılıçdaroğlu CHP 14 Mayıs Seçimleri Seçim Sonuçları 2023 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Kılıçdaroğlu'nun seçim karnesi | Artış kazandırmaya yetmedi
Kılıçdaroğlu seçim akşamı yaptığı açıklamada, "Mücadele vermeye devam edeceğim" dedi. Fotoğraf: AA

İkinci turda oy oranını 838 bin arttıran Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu artışa rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerisinde kaldı. Kılıçdaroğlu, Trakya'da adeta tulum çıkartırken, İç Anadolu ve Karadeniz'de ise umduğunu bulamadı.

Seçim sonuçlarının ardından Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy oranı ve bundan sonraki yol haritası en çok tartışılan konuların başında geliyor.
Sandıkların açılıp, sonuçların netleşmeye başladığı saatlerde objektiflerin karşısına geçen Kılıçdaroğlu, "Mücadele vermeye devam edeceğim" açıklamasında bulunurken, seçmenler ise bu açıklamadan sonra ikiye bölündü. 

Muhalif seçmenlerin bir kısmı seçimlerin kaybedilmesinden dolayı Kılıçdaroğlu'nun başarısız olduğunu belirterek, eleştiriler yöneltirken, bir kısım seçmen ise oy artışı ve büyükşehirlerdeki tabloya bağlı olarak destek mesajları yayınladılar.

Kılıçdaroğlu'nun seçim karnesi | Artış kazandırmaya yetmedi - Resim : 1
Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yüzde 47.84 oy aldı. Fotoğraf: AA

TRAKYA'DA TULUM ÇIKARDI 

İlk turda hem yurtiçi, hem yurtdışı seçmenler olmak üzere toplam 24 milyon 594 bin 932 kişinin oy verdiği Kılıçdaroğlu, 2. turda ise 25 milyon 432 bin 951 oy alarak, yüzde 44.88'lik oy oranını yüzde 47.84'e çıkarttı. 2 haftalık süreçte oy oranını 838 bin 19 arttıran Kılıçdaroğlu'nun tulum çıkardığı yerler ise Edirne, Kırklareli ve Iğdır oldu. Kırklareli'nde yüzde 68.42, Edirne'de yüzde 66.91 oy oranına ulaşan Kılıçdaroğlu, Iğdır'da ise oyların yüzde 66.78'ini aldı. 3 şehirdeki tüm ilçelerde en çok oy Kılıçdaroğlu'na verilirken, Tekirdağ'da ise Kapaklı dışındaki tüm ilçelerde en çok oy alan aday Kılıçdaroğlu oldu.

İSTANBUL'DA YÜZDE 3.5 ARTIŞ 

Sonuçların ardından İstanbul'da ilginç bir tablo oluştu. Megakentte ilk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yüzde 1.88 daha çok oy alan Kılıçdaroğlu, 2. turda ise rakibinden yüzde 3.56 daha fazla oy topladı. Ankara'daki fark ise Kılıçdaroğlu lehine yüzde 1.32 oldu. CHP'nin kalesi sayılan İzmir'de ise ilk turdaki oy oranını yüzde 3'e yakın arttıran Kılıçdaroğlu, yüzde 67.13'e ulaştı. Kentte Kiraz ve Kemalpaşa dışındaki tüm ilçelerde Kılıçdaroğlu en yüksek oyu alan aday oldu. Aydın ve Muğla'da da ilk tura kıyasla seçmenlerden yüzde 4'e yakın daha çok almayı başaran Kılıçdaroğlu, Antalya'da yüzde 57.35, Mersin'de yüzde 60.27, Adana ise yüzde 4'lük artışla oy oranını yüzde 54.04'e çıkardı.

HATAY'DA 'ERDOĞAN' ÖNE GEÇTİ

Ancak depremin yıktığı Hatay'da ise 2. turda ortaya çıkan tablo Kılıçdaroğlu'nun aleyhine oldu. İlk turda rakibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yüzde 0.5 daha çok oy alan Kılıçdaroğlu bu kez Erdoğan'ın yüzde 0.28 gerisinde kaldı. 

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en çok oy arttırdığı iller ise Antalya, Bilecik, Bolu, Bursa, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Iğdır ve Karabük olarak kayıtlara geçti. Kılıçdaroğlu, ilk turdaki rakiplerinden Sinan Oğan'ın memleketi Iğdır'da birinci turdaki yüzde 62.49'lük oy oranını yüzde 66.78'e çıkartırken, Eskişehir'deki üstünlüğünü de korumayı başardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Iğdır'daki oy oranını ilk tura kıyasla yüzde 8 arttırmayı başardı.

 DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA YARIM PUANLIK DÜŞÜŞ 

Kılıçdaroğlu'na en çok oy verilen şehir ise memleketi Tunceli oldu. Kent genelinde oyların yüzde 82.81'ini alan Kılıçdaroğlu, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa ve Van'da ise ilk tura oranla yüzde 0.5'lik oy kaybı yaşamasına karşın, Şanlıurfa ve Bingöl dışındaki kentlerde en çok oy alan aday olmayı başardı.

Karadeniz ve İç Anadolu'da ise oy oranını yüzde 1 ile 3 arasında arttırmasına rağmen Kılıçdaroğlu rakibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok gerisinde kaldı. Kılıçdaroğlu, Karadeniz genelinde sadece Trabzon Beşikdüzü, Samsun Atakum, Sinop Merkez, Bartın Amasra, Zonguldak Merkez, Artvin'in Şavşat, Hopa, Ardavuç, Kemalpaşa ilçelerinde en çok oy alan aday oldu. İç Anadolu'da ise Eskişehir ve Ankara dışında rakibinin gerisinde kaldı. 

Kılıçdaroğlu'nun seçim karnesi | Artış kazandırmaya yetmedi - Resim : 3
KIlıçdaoğlu Karadeniz ve İç Anadolu'da umduğunu bulamadı. Fotoğraf: AA

MİLLİYETÇİ POTANSİYEL GÖZ ARDI EDİLDİ

Kılıçdaroğlu'nun seçim karnesini yorumlayan Gezici Araştırma Başkanı ve Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici, "Farklı dünya görüşlerine sahip olanları bir çatı altında topladı" derken, "Kendisi önemli bir paradigma yarattı" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmesindeki temel sebebi ise milliyetçi potansiyeli göz ardı etmek olarak yorumlayan Gezici, "Türkiye genelini okumakta bir hata yapıldı. Milliyetçi olmayanların üzerine yoğunlaşılırken, milliyetçilerin potansiyeli göz ardı edildi. Kürtleri küstürmemek kaygısıyla hareket ederken dengeyi kaybettiler, Türk milliyetçilerini küstürdüler" diye konuştu.

Gezici ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun dış politik söylemlerinin hatalı olduğunun altını çizerken, "Batı destekçisi bir imaja büründü. En son Rusya’yı seçimlere karışmak ile itham etmesi, millilik görünümünü zedeledi. Bunlar çok büyük hatalardı" dedi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Kılıçdaroğlu seçim 2. tur CHP Erdoğan oy oranı Millet İttifakı