Bölge bölge seçmenin oy tercihi nasıl oldu? Batıdan doğuya kıyasıya rekabet...

2023 Seçimleri
Bölge bölge seçmenin oy tercihi nasıl oldu? Batıdan doğuya kıyasıya rekabet...

Seçimlerden sonra ittifakların oy dağılımı bölgelere göre değişti. Marmara Bölgesi'nde kıyasıya rekabet dikkat çekti. Karadeniz ve Anadolu genelinde Cumhur İttifakı'nın üstünlüğü oluşurken, Ege ve Trakya'da ise Millet İttifakı ve CHP öne çıktı.

Seçim sonuçlarını kesinleşmesiyle bölgeler bazında farklı tablolar oluştu. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında kıyasıya yarış yaşanan bölgelerin başında Marmara Bölgesi geldi. Cumhur İttifakı bölgede oyların yüzde 47.63'ünü, Millet İttifakı ise yüzde 37.9'unu aldı. Millet İttifakı özellikle Trakya'da yüksek oy oranını yakalarken, Cumhur İttifakı ise Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik'de seçmenlerin en çok tercih ettiği ittifak olarak dikkat çekti. Bölgede Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oyları ise Türkiye genelini yansıtan oran olan yüzde 9.2 olarak saptandı. 

Ege Bölgesi'nde ise Millet İttifakı ve CHP'nin oyları hem Cumhur İttifakı hem de AK Parti'nin üzerine çıktı. Cumhur İttifakı bölgede yüzde 40.73 oy toplarken, Millet İttifakı ise neredeyse her iki seçmenden birinin oyunu alarak yüzde 47.04 oya ulaştı. Bölge genelinde CHP yüzde 34.51 oranını yakaladı. AK Parti bölge genelinde yüzde 29.99'da kalırken, MHP oyları da yüzde 8.51 seviyesinin üzerine çıkamadı. Yeşil ve Sol Parti'nin içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Ege genelinde yüzde 7.25 oy alırken, Zafer Partisi ise Ege genelinde yüzde 2 bandını aşmayı başardı.

Bölge bölge seçmenin oy tercihi nasıl oldu? Batıdan doğuya kıyasıya rekabet... - Resim : 1
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu geride kaldı. İkinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak. Fotoğraf: Shutterstock

Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici, Türkiye'deki seçmen profilinin yüzde 65’inin kendini sağda gördüğünü belirtirken, "Seçmenler bunu söylerken kendisini Müslüman, dindar, muhafazakar ve Türk Milliyetçisi olduğunu ifade ediyor. İç Anadolu Bölgesi'ndeki, Türk milliyetçiliği, doğuya doğru gittikçe kendisini dindarlık ve muhafazakar olarak tanımlıyor" diyor.

AKDENİZ BÖLGESİ'NDEKİ SON DURUM 

Sandıkların açılmasıyla Akdeniz Bölgesi'nde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki makasın 9 puan oluğu anlaşıldı. Bölge genelinde Cumhur İttifakı'nın oyları yüzde 47.29, Millet İttifakı'nın oyları ise yüzde 38.71 oranında kaldı. AK Parti bölgede yüzde 31.69 oy toplarken, MHP'nin oy toplamı ise yüzde 12.98 oldu. CHP Akdeniz'de yüzde 27.98 oy alırken, İYİ Parti ise yüzde 10.73 oy alabildi. Kıyı bandında Millet İttifakı, iç bölgelerde ise Cumhur İttifakı öne çıktı. Emek ve Özgürlük İttifakı ise Akdeniz Bölgesi'nde özelikle Mersin ve Adana'da seçmenden ilgi gördü. 

Seçimlerde Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin büyük zafer elde ettiği Karadeniz'de ise Millet İttifakı yüzde 31.67'yi aşamadı. Bölgede Cumhur İttifakı yüzde 62.87 oy oranına ulaştı. Partiler bazında ise CHP Artvin dışında birçok kentte AK Parti'nin çok gerisinde kalırken, ilçelerde de Cumhur İttifakı'nın üstünlüğü dikkatlerden kaçmadı. 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NDE PARTİLER NE KADAR OY ALDI?

İç Anadolu Bölgesi'nde Cumhur İttifakı, Millet İttifakı'nın önünde yer alsa da bir önceki seçim sonuçlarına göre AK Parti oylarında bir miktar düşüş yaşandığı görüldü. Bölgede MHP'nin ortalaması yüzde 13.94, Yeniden Refah Partisi'nin oyları yüzde 3.09 olurken, CHP'nin oy ortalaması ise yüzde 23.05 oldu. Milliyetçi seçmenin yoğun olduğu bölgede İYİ Parti ise yüzde 12.21 oy toplayabildi.

Muhalefetin helalleşme paradigmasıyla sağ seçmenle kopan köprüleri inşa etmek istediğini söyleyen Kamuoyu Araştırmacısı Gezici, ancak bu stratejinin belli bir muhalif seçmen kitlesinde etkisiz olduğu gibi, oy kaybettirdiğini belirtirken, "Ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun iletişime açık aktif söylemleri sol seçmeninin kendinde ve partisinde motivasyonu artırdı" diye konuştu.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ...

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da ise genel tabloda Cumhur İttifakı,  Emek ve Özgürlük İttifakı'nın önünde yer alırken, Millet İttifakı ise iki bölgede de beklentilerin altında kaldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Millet İttifakı yüzde 15.16, CHP ise yüzde 12.07 oy toplarken, İYİ Parti ise ancak yüzde 3.09'da kaldı. Bölgede Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 34.83 oy oranına ulaşırken, Cumhur İttifakı ise yüzde 45.2'lik oy oranıyla seçmenin en çok oy verdiği blok oldu. Özellikle Erzurum, Elazığ, Malatya'da Cumhur İttifakı, diğer parti ve ittifaklara üstünlük sağladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Cumhur İttifakı'nın oy toplamı yüzde 49.23, AK Parti'nin oyları ise yüzde 24.25 olarak kayda geçti. MHP, bu bölgede yüzde 10.12, YRP ise yüzde 4.08 aldı. Millet İttifakı'nın yüzde 17.40 oranında kaldığı Doğu Anadolu'da, Emek ve Özgürlük İttifakı ise özellikle Van, Ağrı, Muş ve Tunceli'de yüksek oy oranına ulaştı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

karadeniz bölgesi Marmara Doğu Anadolu Bölgesi akdeniz