Kasaplar da cep yakıyor, sadece bıçak parası 5 bin TL

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kurban bayramı Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Enflasyon Zam Sağlık Haberleri İstanbul Türkiye
Kasaplar da cep yakıyor, sadece bıçak parası 5 bin TL

Kurban Bayramı piyasası şimdiden cep yakıyor. Küçükbaş kurbanlıklar 20 binden TL, büyükbaş kurbanlıklar ise 100 bin TL'den satışa çıkarken, İstanbul'un iki yakasında farklı fiyatlar söz konusu. Mezbaha kasapları ise kurbanlık kesimi için 5 bin TL bıçak parası istiyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken, kurbanlıklar da alıcılarını bekliyor. Küçükbaş kurbanlıklar geçtiğimiz yıl ortalama 7 bin TL'den satılırken bu yıl 15-25 bin TL arasında alıcı buluyor. Bir yıl önce 60 bin TL'den yıl satılan büyükbaş kurbanlıklar ise bu bayramda 100 bin TL'den başlayıp, 300 bine TL'ye kadar yükseliyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise kurban kesimi ve parçalanmasının da maliyet kalemi olduğunu belirtirken, megakentin iki yakasında bile farklı rakamlar ile karşılaştıklarını söyledi. İstanbul'da Eyüpsultan, Başakşehir, Sancaktepe, Ataşehir ve Pendik'te hayvan kesim alanları kurulurken, vatandaşların bu alanlar dışında kurban kesmeleri ise yasaklandı.

Kasaplar da cep yakıyor, sadece bıçak parası 5 bin TL - Resim : 1
Bin 200 kg ağırlığındaki "Kral" isimli Boğa, pazarın gözdesi durumunda. 

ÖZEL EĞİTİM ŞART

Büyükbaş kurbanlık kesim fiyatının 5 bin TL olduğunu sözlerine ekleyen Yardımcı, "Her kasap kurban kesemez. Kurbanlık kesimi yapanlar, eğitim merkezlerinden 20 günde sertifika alarak kasap oluyorlar. İşin ehli olmayanlar ise elini, kolunu keserken hastanelik oluyor. Vatandaş, ilk gün 'erkenden kurbanımı keseceğim' diye acele etmesin, bayram boyunca birçok kasap gece yarısına kadar açık olacak" bilgisini paylaştı. 

POŞETLEMEYİN

Belediyelerin, mezbaha kesicisi kasapları görevlendirdiğini de dile getiren Yardımcı, şunları söyledi: "Kesim alanlarında kurban poşetlerinden hijyen malzemelerine kadar pek çok detay mevcut. Veterinerler, hayvanların durumlarını kontrol ediyor, etleri inceleniyor. Bu sene bayramda hava çok sıcak olacak, dini görevini yerine getirecek vatandaşlar etlerini  poşetlemesin. Poşetlenen et hem yanar hem yeşillenir. Kesim sonrası mümkünse etlerin klimalı bir odada ve üst üste gelmeyecek şekilde birkaç saat dinlendirilmesi gerekiyor."

ÇOCUKLAR GÖRMESİN

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik ise büyükbaş hayvanlarda 7 hisse olduğunun altını çizdi. Boş arsa, kapı önleri ve çocukların gözleri önünde asla kurban kesilmemesine dikkat çeken Çelik, "Hayvana eziyet edilmemeli, işini bilen biri kesim yapmalı. Kurbanlık bıçağı ise keskin olmalı ve bıçak hayvana gösterilmemeli. Kurban artıkları halk sağlığını tehdit edebileceğinden, kesim işlemlerinin ardından mutlaka çevrenin temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu. 

FİYATLAR DÜŞER

İstanbul'daki kasaplarda kıymanın kilosu halihazırda 550 ile 670 TL arasında değişirken, dededen kasap işletmecisi Özcan Cebeci ise kırmızı et fiyatlarının bayramdan sonra bir miktar daha düşmesini beklediklerini söyledi.

Kasaplar da cep yakıyor, sadece bıçak parası 5 bin TL - Resim : 2
Büyükbaş kurbanlıkların kesimi için istenen 5 TL'lik rakam birçok vatandaşı şimdiden kara kara düşündürüyor. 

'KRAL' PAZARIN GÖZDESİ

Bu yıl İstanbul'daki kurban pazarları arasında en kilolu büyükbaş ise Sakarya'dan İstanbul Esenyurt'a getirilen bir ton 200 kilogram ağırlığındaki Kral isimli boğa oldu. Kral’ın sahibi Cüneyt Taş, görenleri hayrete düşüren boğayı 5 ay önce Ağrı’daki bir besiciden satın aldığını belirtirken, "Böylesi büyükbaşlar kolay yetişmiyor. Kral'a çocuğumuz gibi bakıyoruz” dedi. Öte yandan İslam inancına göre bir devenin kurban kesilmesi için 5 yaşında, sığır veya mandanın 2 yaşında, koyun ve keçilerin de bir yaşında olması gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise vekaletle kurban kesim bedelini ise 11 bin 750 TL olarak belirlediklerini duyurdu. 

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel