Karadeniz'de sualtı savaşı, Rusya-Ukrayna mayın mücadelesi

Karadeniz Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Dünya haberleri ABD Birleşik Krallık
Karadeniz'de sualtı savaşı, Rusya-Ukrayna mayın mücadelesi

İngiltere SAS (Birleşik Krallık Ordusu Özel Birlikleri) komandolarının Ukrayna birliklerine sualtında bomba ve mayın imha etme, yerleştirme alanlarında eğitim verdiği iddia edildi. Elde edilen bilgilere göre Ukraynalılar Karadeniz'de sualtı savaşında etkin olmaya da başladılar.

Uluslararası denizcilik haber sitesi Naval Today'de yayınlanan habere göre İngiltere SAS (Birleşik Krallık Ordusu Özel Birlikleri) komandoları Ukrayna Ordusu Patlayıcı Uzmanı Özel Birlikleri'ne eğitim vermeye başladılar. Yayın organının elde ettiği bilgilere göre eğitim çerçevesinde Ukraynalı birliklere sualtında bomba ve mayın imha etme, yerleştirme alanlarında özel tatbikatlar da yaptırılıyor.

Karadeniz'de sualtı savaşı, Rusya-Ukrayna mayın mücadelesi - Resim : 1
İngiliz SAS komandoları Ukraynalı birliklere sualtında bomba ve mayın imha etme, yerleştirme alanlarında eğitim veriyor.

ABD VE FRANSA DA KATILIYOR

Yaklaşık 14 aydır devam eden özel eğitimlerin, Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın kuzeyinde yer alan Loch Koyu'nda gerçekleştirildiği, eğitim çerçevesinde insansız sualtı araçları da (İSA) kullanıldığı da iddialar arasında. Elde edilen bilgilere göre Ukraynalı sualtı savaş uzmanlarına verilen eğitime ABD, Fransa, Belçika ve Gürcistan'da katılıyor.

RUS MAYIN VE BOMBALARINI İMHA EDİYORLAR

Yayın organı Ukraynalı uzmanların Karadeniz kıyısında Rusya donanmasının yerleştirdiği mayınları ve bombaları imha etmeye başladıklarını da iddia etti. Eğitimin mevcut aşamada “Ukraynalı uzmanları gelişmiş sualtı askeri operasyonları için hazırlamayı” kapsadığı da yazıda vurgulandı. Yazıda ilgili operasyonların denizlerde Rusya'ya karşı mayın ve bomba yerleştirme faaliyetlerini kapsadığı bilgisine de yer verildi.

HAZIRLIKLAR DENİZ ÇIKARMA İÇİN Mİ?

Eğitim kapsamında Ukraynalı personele ayrıca derin sulardaki patlayıcıları ve engelleri ortadan kaldırma, amfibik deniz çıkarma baskınları için sahilleri temizleme, denizden gelebilecek tehditleri etkisiz hale getirme bilgileri de kazandırılıyor. Yapılan eğitim tatbikatları kapsamında limanların düşman unsurlardan temizlenerek ele geçirilmesi de yer alıyor.

Karadeniz'de sualtı savaşı, Rusya-Ukrayna mayın mücadelesi - Resim : 2
Ukraynalı uzmanlara eğitim çerçevesinde ABD ve İngiltere tarafından İSA'larla hedeflerin nasıl belirlendiği bilgisi de öğretiliyor.

UKRAYNA İSA'LARI KULLANIYOR

Ukraynalı uzmanlara eğitim çerçevesinde ABD ve İngiltere tarafından İSA'larla hedeflerin nasıl belirlendiği bilgisi de kazandırılırken bu İSA'ların Ukrayna askeri personeline Karadeniz'de kullanılmak üzere hibe edildiği de yayın organının iddiaları arasında yer almakta. İSA'ların Karadeniz'de Ukrayna tarafından Temmuz ayından beri bu amaçla kullanıldığı da ifade edilmekte.

RUSYA AKUSTİK DİNLEME YAPIYOR

Diğer yandan uluslararası istihbarat haber sitesi Intelligence Online'da yayınlanan “Barents Denizi'de akustik savaş” başlıklı haberde denizlerin altındaki mücadelenin Rusya tarafından da sürdürüldüğünü ortaya koydu. İstihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere dayandırılan haberde Arktik Okyanusu'nda, Norveç ile Rusya arasında kalan Barents Denizi'nin tabanında yer alan NATO'ya ait istihbarat toplama ve iletişim kablolarının Rusya tarafından dinlendiği ifade edildi. Habere göre Rusya akustik dinleme cihazları kullanarak NATO'nun hem Barents hem de Baltık Denizi'ndeki iletişimini dinliyor.

Yayın organı NATO'nun kısa süre önce farkına vardığı girişimin önüne geçebilmek için denizaltı kablolarıyla sağlanan istihbarat kanalını iletişime kapadığı bilgisini de verdi.

DİNLEME BÖCEĞİ YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞTI

Rusya'nın daha önce Baltık Denizi'nde bulunan ülkelerin (İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya ve Almanya) sualtı askeri iletişim ağ kablolarına böcek yerleştirmeye çalıştığı ve iletişimi kesme faaliyetleri yürüttüğü de iddia edilmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Karadeniz Mayın Rusya ukrayna İngiltere ABD Fransa