Karabağ'da Türk yüzyılı başlıyor

Azerbaycan Ermenistan Dünya haberleri Ekonomi haberleri Bakü Gündem haberleri Yaşam Haberleri Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri Iğdır Türkmenistan Kazakistan
Karabağ'da Türk yüzyılı başlıyor

Karabağ zaferinin 3. yılında Ermenistan işgali nedeniyle yerlerinden edilen Karabağlı Türklerin geri dönüşü hız kazandı. Karabağ'da yerleşim yerleri 'akıllı köy' ve 'modern kent' konseptiyle yeniden inşa ediliyor. 3 yıl içinde 140 bin kişinin döneceği Karabağ, Türk Dünyası'nın cazibe merkezi olacak.

Karabağ'da Ermenistan işgaline son veren zafer üçüncü yılında törenlerle kutlanıyor. Bugünlerde Azerbaycan'da gündem, yıllar önce işgal nedeniyle topraklarından koparılan vatandaşların yeniden imarına başlanan bölgeye dönüşü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçen hafta Kazakistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında "Şu anda Karabağ’a Büyük Dönüş Programı hayata geçirilmektedir. Bu toprakların gerçek sahipleri olan Azerbaycanlılar, Laçın ve Fuzuli kentleri ile üç köye geri döndüler. 2026 yılı sonuna kadar 140 binden fazla kişinin Karabağ ve Doğu Zengezur’a dönmesi bekleniyor" açıklamasını yaptı.

Karabağ'da Türk yüzyılı başlıyor - Resim : 1
İşgalden kurtarılan bölgede 'akıllı köy' konseptiyle pilot proje alanları oluşturuldu. 

TÜRK DÜNYASI ROL ALIYOR

Başta Türkiye olmak üzere bütün Türk dünyası Karabağ'ın yeniden imarı ve inşası için Azerbaycan'la birlikte çalışmalar yürütüyor. Bugüne kadar bölgedeki çalışmalar için 7 milyar dolar değerinde bir fon ayrıldı. 'Karabağ'a Büyük Dönüş' adı verilen program için gelecek yıl da 2,4 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulacak. Azerbaycanlılar, bölgedeki Laçın ve Fuzuli kentlerine dönüşe başladı. Özbekistan Fuzuli şehrinde okul inşa ederken, Kazakistan da bir eğitim merkezi kuruyor.

Karabağ'da Türk yüzyılı başlıyor - Resim : 2
Azerbaycan Ordusu 44 gün süren bir mücadelenin ardından Karabağ'ı özgürlüğüne kavuşturdu. 

YOLLAR VE ALT YAPI HAZIR

Türk şirketleri de yol ve altyapı ile pek çok inşaat projesinde önemli katkılar sağlıyor. Bölgedeki çalışmalar öncelikle Ermenistan güçlerinin işgal döneminde döşediği mayınları temizlemekle başladı. Ardından altyapı çalışmaları geldi. Türk dünyasının 'Kültür Başkenti' olarak seçilen Şuşa'da yollar, alt yapı ve uluslararası havaalanı inşasına başlandı. Şuşa'nın dışında Laçın ve Zengilan'da da havaalanları inşa ediliyor. Bölgenin bir lojistik merkezi olması hedefleniyor.

BİN KİŞİLİK AKILLI KÖY

Bölgenin yeniden imarında Zengilan ve Ağdam önemli bir yer tutuyor. Ağdam, 50 bin kişinin yerleşebileceği bir kent olarak planlanıyor. Zengilan'ın Ağalı köyü ise pilot bir proje alanı olarak belirlendi. Buna göre Ağalı köyü, "akıllı köy" konsepti ile inşa ediliyor. Akıllı köyde 1000 kişi yerleşebiliyor. Bölgede yeniden inşa edilen kentlerde de 'akıllı kent' konsepti oluşturuluyor.

Karabağ'da Türk yüzyılı başlıyor - Resim : 3
Bölgenin kalbi ve kültür merkezi olan Şuşa'da turizm için de alt yapı oluşturuluyor.

YEŞİL ENERJİ VE SİNEMA

Koridor projeleriyle lojistik alanında bir merkez olmaya hazırlanan bölge "yeşil enerji" bölgesi olarak planlanıyor. Kelbecer ve Laçın'da rüzgar enerjisi, Zengilan ve Cebrayıl'da ise güneş enerjisi santralleri inşa edilecek. Laçın'da konutların ve kamu binalarının inşası tamamlanmak üzere. Ayrıca Laçın'ın bir sinema merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

YENİ YATIRIM ALANLARI

Öte yandan Türk Devletleri Teşkilatı ile Türk Ticaret ve Sanayi Odası 'Karabağ İş Forumu' adı altında bölgedeki yeni yatırım alanlarıyla işbirliği imkanlarını geliştirmek için ortak çalışmalar yapıyor. 30 yıldır işgal altında olan neredeyse hiç işlenmemiş toprakların tarım için de elverişli olduğu belirtiliyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, geçen hafta Karabağ'daki tarım potansiyeline işaret ederek, tarımla ilgili şirketleri bölgeye yönlendireceklerini açıklamıştı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel