Kanser tarih olacak mı? Çığır açan gelişmeler var
Kanserle savaşta kullanılan teknolojiler sürekli geliştirilirken, Türkiye; bu alanda önemli tanı ve tedavi merkezlerinden biri kabul ediliyor. Hastalığa karşı son teknoloji ve yenilikler, yapay zeka ile DNA dizilimi olurken, Prof. Dr. Güner Sönmez ise "Çığır açacak yenilikler yolda" diyor.
Dünyada milyonlarca ölüme sebep olan kanserle savaşta son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Tanı ve tedavide kullanılan teknolojiler yapay zeka uygulamalarıyla birleştirilirken, bir yandan da dünyanın önemli laboratuvarlarından aşı çalışmalarında sona yaklaşılmış durumda. Önemli kanser araştırmaları; Dünya Ekonomik Forumu ile Hindistan Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi ile birlikte yürütülürken, bu kapsamda, 18 kanser türünün teşhis ve tedavisinde etkili olacak son teknolojilerin tanıtımı yapıldı. Haber Global Web Özel'e söz konusu yenilikleri değerlendiren Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ise bazı uygulamaların Türkiye'de de yapıldığını söylerken, çığır açacak yeniliklerin kapıda olduğunu söyledi.
CAR-T BİZDE DE UYGULANIYOR
Prof. Dr. Sönmez, tıp camiasının dünyadaki teknolojik yenilikleri yakından takip ettiğinin altını çizerek, "Kanserle ilgili yeni ve deneysel tedavileri uygulamak büyük bir ekonomik alt yapı gerektiriyor. O yüzden maalesef yeterli yaygınlıkta olamıyor. Sadece çok büyük merkezlerde bazıları yapılabiliyor. Bu yeniliklerden likit biyopsiler bizde yapılıyor. CAR-T tedavisi bazı merkezlerde uygulanıyor. Yapay zeka kanser tanısında mamografide ve akciğer tomografisinde var” dedi.
AŞI DENEME AŞAMASINDA
Prof. Dr. Sönmez aşılarla ilgili de konuşurken, “Kanser aşıları dünyada da pek yaygın değil. Bir kısmı Faz 1 bir kısmı Faz 2 aşamalarında. Hastalar eğer şartları uygunsa deneysel aşamada katılabiliyor. Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da yapılan tedaviler var. Bizde kanser aşılarıyla ilgili tedavi yok. Deneysel çalışmalara katılım olabiliyor. Ancak bu bilgiler paylaşılamıyor” diye konuştu.
MERAK EDİLEN 10 GELİŞME
Dünya Ekonomik Forumu'nun kanserle mücadele duyurduğu son 10 gelişme ise şöyle;
*Erken evre testi
ABD'deki araştırmacılar, 18 erken evre kanseri tanımlayabilen bir test geliştirdiler. Novelna'nın testi, alışılagelmiş maliyetli yöntemler yerine, hastanın kan proteinini analiz ederek çalışıyor.
*Tedavi aşısı
Atezolizumab adlı ilaç, akciğer ve göğüs de dahil olmak üzere kanserleri tedavi ediyor. Şu anda İngiltere'de hazırlanan 3 bin 600 hastanın aşıya geçmesi bekleniyor.
*Hassas onkoloji
Hassas onkoloji için "kanseri yenmede en iyi yeni silah" deniliyor. Hastalarda kanser tümörlerinin genetik yapısının ve moleküler özelliklerinin incelenmesini içeren bu yaklaşım, kanserin büyümesine ve yayılmasına neden olabilecek değişiklikleri tanımlıyor ve kişiselleştirilmiş tedaviler geliştiriyor.
*Yapay zeka
Yapay zeka tabanlı risk profili oluşturma, meme kanseri gibi yaygın kanserlerin taranmasına yardımcı olarak erken teşhise imkan sağlıyor.
*Daha fazla tahmin yeteneği
Bilim insanları, düşük dozlu CT taraması yoluyla bir kişinin akciğer kanserine yakalanma olasılığını altı yıl öncesine kadar tahmin etmek için bir yapay zeka öğrenme modeli geliştirdi.
*DNA'daki ipuçları
Bilim insanları, Cambridge Üniversitesi Hastaneleri'nde 12 bin hastadan alınan kanser tümörlerinin DNA'sının, kanserin nedenleri hakkında yeni ipuçları ortaya çıkardığını söylüyor.
*Sıvı ve sentetik biyopsiler
Sentetik biyopsiler, kanser hücrelerini hastalığın en erken evrelerinde kendilerini göstermeye zorlayabilecek bir başka yenilik.
*CAR-T hücre tedavisi
Bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini avlayıp öldürmesini sağlayan bir tedavinin yakın zamanda lösemi hastalarında başarılı olduğu açıklandı.
*Pankreas kanseriyle mücadele
Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi'ndeki bilim insanları, yapılan bir çalışmada erken pankreas kanserlerinin yüzde 95'ini tanımlayan bir test geliştirdi.
*Meme kanseri riskini azaltan tablet
Kadınların meme kanserine yakalanma olasılığını yarı yarıya azaltabilecek bir ilaç , İngiltere Ulusal Sağlık Servisi tarafından test ediliyor.
Kaynak: Web Özel