Kandilli'den Yalova depremiyle ilgili kritik açıklama

Deprem Kandilli Rasathanesi Yalova Son depremler
Kandilli'den Yalova depremiyle ilgili kritik açıklama
Fotoğraf: DepoPhotos

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü, Yalova açıklarında yaşanan 4,1 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde olmadığını bildirdi. 

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, depremle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"17 Aralık 2023 tarihinde yerel saat ile 23:53’te dış merkezi Çınarcık Açıkları (Marmara Denizi) olan hafif şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin büyüklüğü Ml=4.1 olup, hasara ve can kaybına neden olabileceği ön görülmemektedir. Özellikle Doğu Marmara’da, İstanbul, Yalova ve Çınarcık’da hafif şiddette hissedilmiştir.

Deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) içerisinde ve Kuzey Kol üzerinde meydana gelmiştir. Ancak yapılan hızlı fay düzlemi sonucu depremin normal faylanma ile meydana geldiğini göstermektedir. Bu ise depremin KAFZ içerisinde çok küçük tali bir kırığın yırtılması ile meydana geldiğini göstermektedir. Dolayısı ile deprem KAFZ’nun ana parçaları üzerinde meydana gelmemiştir.

Depremden hemen sonra mikro düzeyde artçı depremler meydana gelmektedir. Marmara bölgesinde farklı kaynaklardan bu büyüklüklerde her yıl 4-5 depremin olduğu da göz ardı edilmemelidir."

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN "SORUMLU YAYINCILIK" ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Deprem ile ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.” paylaşımında bulundu.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yalova Çınarcık merkezli meydana gelen ve İstanbul ile birlikte çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şu ana kadar deprem sebepli herhangi bir olumsuzluk yaşanmamış olup, ilgili birimlerimizin her biri kendi alanlarında tarama faaliyetlerini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Deprem ile ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Ajans Bizim