Kahraman Atatürk

Atatürk Türkiye 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ankara TBMM TSK Türk Silahlı Kuvvetleri anayasa İzmir Yaşam Haberleri anıtkabir
Kahraman Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti, 2023’te yüzüncü yaşını idrak ederken, bölgesel ve küresel bir güç olma yönünde hızla ilerleyecektir. Sorunlarımız vardır, ama bu sorunlar çözülmez değildir. Milli ve bağımsız düşünebilen bir Türkiye ikinci yüz yılında inşallah Dünya’da hak ettiği yeri alacaktır.

Doç. Dr. Ali Güler yazdı 

TBMM’nin açılışından (23 Nisan 1920) itibaren gelişmelere bakıldığında aslında yürütülen sistemin adı konulmamış bir “Cumhuriyet” yönetimi olduğu belli idi. Sonrasında zafer kazanılmış, Saltanat kaldırılmış, Lozan Barış Antlaşması imzalanmış, sıra yönetimin adını koymaya gelmişti. Mustafa Kemal, ilk gençlik yıllarından beri vatan, hürriyet ve çağdaşlaşma fikirlerinden başlayarak “Cumhuriyet”e evrilen bir düşüncenin var olduğu biliniyordu. Onun, özellikle Balkan Savaşları’ndan sonra çevresinde bunu dile getirdiği, “imparatorluğun yerine bir Cumhuriyet kurulması gerektiğini" ifade ettiğini biliyoruz. Atatürk kongreler sürecinde ve Milli Mücadele sürecinde en yakınındakilere, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra “hükümet şekli veya rejim” olarak “Cumhuriyet"i işaret etmişti.

Kahraman Atatürk - Resim : 1
Doç. Dr. Güler, "Atatürk, vatan kuran, vatan kurtaran ve devlet kuran bir milli kahramanımızdır. 'Kurucu baba' figürü Türk milleti için Mustafa Kemal Atatürk’tür."

MİLLET EGEMENLİĞİ VURGUSU 

Atatürk'ün, Amasya Genelgesi’nden başlayarak, Milli Mücadele’nin bütün belgelerinde “millet egemenliği, irade-i milliye” kavramlarını güçlü bir şekilde dile getirdiği de biliniyordu. TBMM 1923 Nisan ayında seçimleri yenileme kararı aldığı zaman, eksik ve geçici olan 1921 Anayasası’nın yerine yeni bir anayasa yapılması da gündeme gelmiş, hazırlıklara başlanmıştı. Bu sırada “Cumhuriyet” konusu da gündeme geldi. Mustafa Kemal 27 Eylül 1923’te Neu Freie Presse muhabirine verdiği demeçte, anayasa bağlamında şunları söylüyordu:

“Yeni Türkiye Esas Teşkilat Kanununun (Anayasasının) ilk maddelerini size tekrar edeceğim: Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Yürütme kudreti, yasama yetkisi milletin biricik gerçek temsilcisi olan Meclis’te belirmiş ve toplanmıştır. Bu iki kelimeyi bir kelimede özetlemek kabildir: Cumhuriyet!”

ZAFERLER DEVAM EDECEKTİR

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Meclis'te kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal kısa konuşmasında, milletvekillerine teşekkür ettikten sonra şunları söylüyordu: “Yüzyıllardan beri Doğu’da mağdur ve mazlum olan milletimiz, Türk Milleti, gerçekte gurur duyacağı niteliklerden yoksun sayılıyordu. Son yıllarda milletimizin fiili olarak gösterdiği yetenek, anlayış, kendisi hakkında kötü kanaatte bulunanların ne kadar bilgisiz, incelemeden uzak, görünüşe önem veren insanlar olduğunu pek güzel kanıtladı. Milletimiz kendisinde bulunan nitelikleri ve değeri, hükümetin yeni adıyla uygarlık dünyasına çok daha kolay göstermeyi başaracaktır… Bu yüce kurumu meydana getiren Türk milletinin son dört sene içinde elde ettiği zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere kendisini gösterecektir…"

BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜÇ OLMA AZMİ 

Bugün binbir zorlukla, mücadele ile kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. Yılı... Türkiye Cumhuriyeti, 2023’te yüzüncü yaşını idrak ederken, bölgesel ve küresel bir güç olma yönünde hızla ilerleyecektir. Sorunlarımız vardır, ama bu sorunlar çözülmez değildir. Milli ve bağımsız düşünebilen bir Türkiye ikinci yüz yılında inşallah Dünya’da hak ettiği yeri alacaktır. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yüz yıllık tarihi arka planında binlerce yıllık bir tarih ve üç kıtada hikâyesi olan bir siyasal-kültürel geçmiş vardır.

Elbette Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında hatırlanması gereken ilk şahıs, bu cumhuriyeti kuran Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Dünya tarihi açısından bakarsak, Batılıların “kurucu baba” dedikleri devlet kuran liderlerden biridir Atatürk… 

Kahraman Atatürk - Resim : 2
Cumhuriyet'in ilanı ile egemenlik kayıtsız şartsız millete verilmiştir.

KURUCU KAHRAMAN

Merhum Hocamız Prof. Dr. Mehmet Altay Köymen’in derslerinde ve makalelerinde sık sık vurguladığı üzere, Türk tarihi adeta “kahramanlar”, “liderler” tarihidir. Denilebilir ki, tarihimizden kahramanları çıkardığımız zaman geriye pek az şey kalır… Elbette bunun sosyolojik ve kültürel çeşitli nedenleri bulunmaktadır. 

Atatürk, vatan kuran, vatan kurtaran ve devlet kuran bir milli kahramanımızdır. “Kurucu Kahraman”dır. Amerika ve Avrupa ülkelerinde gördüğümüz “kurucu baba” figürü Türk milleti için Mustafa Kemal Atatürk’tür. Başta Kurucu Kahramanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda emeği geçen herkesi saygıyla anıyorum. Hepsine rahmet diliyorum. 100. Yıl Türk milletine ve devletimize kutlu olsun.

Kaynak: Web Özel

Atatürk Atatürk türkiye türkiye 100.yıl Cumhuriyet cumhuriyetin 100.yılı mert inan Cumhuriyet Bayramı