Kabus geri mi geliyor? RSV ve İnfluenza uyarısı

Gündem haberleri Sağlık Haberleri Sağlık Sağlık Bakanlığı İstanbul Mutasyonlu virüs corona virüs koronavirüs Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye çocuk ölümleri Çocuk Sağlığı
Kabus geri mi geliyor? RSV ve İnfluenza uyarısı

Aralık ayında zirve yapan üst solunum yolu enfeksiyonları, son haftalarda etkisini yitirmişti. Ancak sömestr tatilinin sona ermesi ve ani hava değişiklikleri ile birlikte RSV ve influenza başta olmak üzere viral enfeksiyon vakaları yeniden görülmeye başladı.

Havaların soğumasıyla özellikle çocuklarda RSV vakalarında artış yaşanıyor. Ebeveynleri özellikle uyaran hekimler, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, halsizlik ve iştahta azalma olarak ortaya çıkan RSV'nin alerjik sorunu olan çocuklarda yoğun bakım gerektiren tablolara neden olduğu uyarısında bulunuyor.  RSV semptomlarının spesifik olmadığı için  Kovid-19 ve İnfluenza'dan ayırmanın güç olduğunu belirten uzmanlar, solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 20’sinin RSV vakalarından oluştuğuna dikkat çekiyorlar.

Kabus geri mi geliyor? RSV ve İnfluenza uyarısı - Resim : 1
Risk grubundakiler ile 2 yaş altı çocuklarda yoğun bakım tablosu görülme riski bulunuyor. 

RİSK GRUBUNA UYARI 

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Servet Öztürk, 2 yaş altındaki çocuklar için uyarıda bulunurken,  "RSV ve diğer solunum yolu virüsleri, 2 yaşından küçük çocuklar, bebekler, kronik akciğer hastalığı bulunan çocuk ve erişkinler ile lösemi ve ağır immün yetmezlik hastalarında ağır seyredebiliyor. RSV için kullanılabilecek etkili bir antiviral ilaç bulunmuyor. Grip ve Kovid-19'un aksine klinik bir aşı da söz konusu değil. Tedavi genellikle semptomatik ve destekleyici bakımdan ibaret. Bu nedenlerle temas, dezenfeksiyon ve izolasyon önlemleri korunmada oldukça önemli" dedi. 

BULAŞICILIĞI DAHA YÜKSEK

Öte yandan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya ise güncel dolaşımda olan SARS-CoV-2 varyantının diğer solunum yolu virüslerinden bulaşıcılığı daha yüksek olduğunu ve yaşlıların da içinde bulunduğu riskli grupları daha çok etkilediğine değindi. Yoğunlaşan hastane yatışlarını önlemek ve genel olarak hastalıktan korunmak için önlemlerin artırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Topkaya, "Pandemi bitti düşüncesiyle tüm dünyada önlemler kalktı. Ancak virüsler varlığını sürdürüyor. Üstelik bağışıklık sistemimiz bu virüsleri unuttuğu için de yeterince savaşamıyor ve hastalıklar çok daha yoğun bir şekilde yaşanmaya devam ediyor. Özellikle yaşlı ve küçük çocuklarda viral solunum yolu hastalıkları ağır seyretmekte" diye konuştu. 

Kabus geri mi geliyor? RSV ve İnfluenza uyarısı - Resim : 2
Prof. Dr. Topkaya, hastaların çoğunda klinik tablonun hafif seyirli olmakla birlikte bu durumun hastanın altta yatan hastalığı olup olmaması ve bağışık durumuyla yakından ilişkili olduğunu söyledi.

MUTLAKA AŞI OLUNMALI 

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz ise son günlerde artan grip vakalarına karşı aşının önemine değinirken, şunları söyledi:

“Virüsler ortalama 8 saat canlı kalabilmektedir. Bulaşmayı kısmen azaltmak için ortamın havasını sık sık değiştirmek, maske kullanmak ve özellikle el temizliği çok önemlidir. Alkol, kolonya gibi dezenfektanlarla ya da bol sabun ve su kullanarak el temizliği yapılmalı. Sağlıklı yaşam kurallarına uymak; sağlıklı beslenmek, spor yapmak, depresyondan uzak durmak, sosyalleşmeyi korumak; kan şekerini, kolesterolü, tansiyonunu takip etmek önemli." 

"Grip, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açıyor. Grip aşıları mutlaka yaptırılmalı. Ayrıca diyabet, KOAH, sol kalp yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, immünsüpresif hastalar, streoid kullananlar, kanser tedavisi görenler, HIV pozitif hastalar ve iki tane önemli grup; gebeler ve obezitesi olanların mutlaka bu mevsimde influenza aşısı olsunlar.

JN1 VİRÜSÜ KOLAY YAYILIYOR

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, sıklıkla tekrarlanan bu tip enfeksiyonların temel nedeninin virüslerde ortaya çıkan mutasyonlar olduğunu söyledi. Bilim çevrelerinde yeni varyantlarla ilgili çeşitli kaygıların zaman zaman gündeme geldiğini söyleyen Aydın, 2023 yılı sonunda saptanan ve Omicron varyantının bir alt varyantı olan JN1 virüsünün kolay yayıldığını ancak halk sağlığı açısından ilave risk oluşturmadığını belirtti. Mevsimsel özellik gösteren bu tip enfeksiyonlara neden olan yüzlerce mikroorganizma bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, enfeksiyonlardan korunmak için özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmasını ve ellerin sıkça yıkanmasını tavsiye etti.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel