Kabus geri döndü! Virüs aylar sonra aramızda

corona virüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs koronavirüs Sağlık Haberleri
Kabus geri döndü! Virüs aylar sonra aramızda

Omicron'un alt varyantı olan EG.5, Avrupa'da endişe yaratırken, Türkiye'deki durum belirsizliğini koruyor. EG.5'in bulaşıcılığına dair henüz resmi açıklama yapılmazken, uzmanlar haftalardır görülmeyen Kovid-19 vakalarının, seyrek de olsa yeniden görülmeye başlandığı uyarısı yaptılar.

Omicron'un alt varyantı olan EG.5 virüsü Fransa ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan son risk değerlendirme raporunda da yeni varyantın bulaşma hızına dikkat çekilirken, EG.5'in 74 yaş üstü bireylerde yüzde 34 ve 2 yaşın altıdaki bebeklerde ise yüzde 56 arttığı uyarısı yapıldı. Yeni varyantın Türkiye’de görüldüğüne dair henüz resmi bir açıklama yapılmış olmasa da 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar ise 10 gün öncesine kadar neredeyse sıfır olan Kovid-19 vakalarının, son birkaç gündür münferit olarak saptanmaya başladığını, okulların açılması ile artış olacağına dikkat çektiler.

AŞI RANDEVUSU AÇIK 

Öte yandan  E-Nabız sisteminde Kovid-19 aşı randevuları açık gözükse de, aşı uygulamasının belirli sağlık merkezlerinde önceden aşı talep edilerek yapıldığı belirtildi. İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir uzman doktor, E-Nabız sisteminden aşı randevusu almasına karşın, hem kendi çalıştığı sağlık kurumunda, hem de randevu alarak gittiği özel sağlık kuruluşunda aşı olamadığını belirtti.

Kabus geri döndü! Virüs aylar sonra aramızda - Resim : 1
Yeni varyantın halihazırda yoğun bakım tablosuna yol açmadığı belirtilirken, ilerleyen günlerde özellikle riskli gruptakilerin durumuna ilişkin bir takım önlem uyarılarının gündeme geleceği vurgulanıyor.

AŞILAMA DURDU 

Hem İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, hem de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden uzman doktorlar ise aşı yaptırmaya gelen vatandaş olmadığına dikkat çektiler. Doktor, randevusu alındıktan sonra,  randevu alınan aşı merkezinin,  İl Sağlık Müdürlüğü'nden aşı talebinde bulunduğu ve Kovid-19 aşısının ancak bu başvurudan birkaç gün sonra yolladığı belirtildi.  

"VAKA GÖRMEYE BAŞLADIK"

Avrupa'da endişe yaratan yeni varyantın etkisi konusunda sorularımızı yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise, “Maalesef son günlerde kapımızı çalan bazı hastaların test sonuçları pozitif gelmeye başladı. Son bir haftadır virüsün bulaştığı kişi sayında kıpırtı olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu kişilerin hangi varyant ile enfekte olduklarını bilmiyoruz. Şikayetler ise Omicron varyantındaki gibi, kırgınlık, halsizlik, öksürük, ateş, boğazda yanma şeklinde seyrediyor” dedi.

OKULLARIN AÇILMASI İLE ARTIŞ BAŞLAR

Kovid-19 testleri pozitif çıkan birçok kişinin klima çarpması şikayeti ile başvuru yaptığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Köksal, “Okulların açılması ile birlikte vaka sayılarında artış olabilir. Yeni varyantların aşıdan kaçma ihtimali yüksek. Halihazırda tekrarlayan Kovid-19 vakalarında ağır klinik tablo yok ancak gidişatı dikkatle takip etmek gerekir” diye konuştu.

SAYI 100 VAKAYI GEÇMEZ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Vedat Bulut ise Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Kovid-19 vaka sayılarını açıklamaktan vazgeçtiğine dikkat çekerken şunları söyledi: “DSÖ, şimdiye kadar endişe etmemiz gereken bir açıklamada bulunmadı. Halihazırda ülke genelinde vaka sayısı 100'ün altında diye tahmin ediyoruz. Yeni varyantın öldürücülük oranı düşük ama bulaş hızlı yüksek. Aşılar ve hastalığı geçirmekten kaynaklı koruyuculuk en büyük avantajımız." 

SÜREÇ TAKİP EDİLMELİ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da aşılamanın durduğunu ancak şu aşamada yeni varyant için endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Prof. Dr. Ertuğrul, yeni varyantın neden olacağı etkilere karşı sürecin dikkatlice takip edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

ENDİŞEYE GEREK YOK 

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Saka da endişe edecek bir durum olmadığına dikkat çekerken, şöyle konuştu: “Şu an için yeni varyantın neden olduğu veya olacağı ölümcül riskler söz konusu değil. Münferit olarak Kovid-19 vakaları görülebiliyor ancak bu durum tüm üst solunum yolu enfeksiyonları için geçerli. Kovid-19, tıpkı influenza gibi hayatımızda olacak. Bu nedenle virüs hiçbir zaman tamamen yok olup gitmeyecek."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Kovid-19 koronavirüs Covid-19 EG.5 Pandemi halk sağlığı