EG.5 endişesi, yeni varyant kapıyı çalacak mı?

Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs koronavirüs Mutasyonlu virüs
EG.5 endişesi, yeni varyant kapıyı çalacak mı?

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hızla yayılan Omicron'un alt varyantı olan Eris endişeye neden oldu. Uzmanlar, Türkiye'de resmi olarak saptanan vaka olmadığını belirtirken, virüsün Türkiye'nin kapısını çalacağını söylediler.

Omicron'un alt varyantı olan Eris virüsü Fransa başta olmak üzere 51 ülkede tespit edilmesi endişelere neden olmuş durumda. Eris virüsünün Türkiye’de görüldüğüne dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı son risk değerlendirme raporunda ise yeni varyantın hızla yayılmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Son olarak Fransa Halk Sağlığı Kurumu'nun "Eris vaka sayılarındaki artış tüm bölgelerde sürüyor ancak en yüksek artışın popüler tatil bölgelerinde. Kovid-19, 74 yaş üstü bireylerde yüzde 34 ve 2 yaşın altıdaki bebeklerde ise yüzde 56 arttı" uyarısı gözleri Türkiye'ye çevirdi.

EG.5 endişesi, yeni varyant kapıyı çalacak mı? - Resim : 1
Omikron'un alt varyantı olan virüsün henüz ağır seyirli semptomlara yol açmadığı açıklandı. 

TÜRKİYE'YE GELMESİ KAÇINILMAZ

'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Eris varyantına henüz rastlamadıklarını belirterek, "Şu an için endişe edecek bir durum yok. Her şey normal seyrinde gidiyor. Ancak virüsün Fransa'da hızlı yayılması, Türkiye'ye de gelmesinin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Omikron'un alt varyantı olan virüsün ağır seyirli semptomlara yol açacağını düşünmüyoruz. Hastalık nezle belirtileri ile seyredecektir" dedi.

ÇİN'DEKİ MUTASYON UYARISI 

Asıl riskli varyantın Çin'de ortaya çıktığı uyarısında bulunan Prof.Dr.Tükek, "Çinde Deltan Visürü'nden türeyen mutasyonunu dikkatle takip edilmesi gerekir. Çin'de ortaya çıkan yeni mutasyon aşıların koruyucu etkisinde de kaçabilir. Çapa özelinde uzun süredir sıfır vaka söz konusu. Günde ortalama 100 sürüntü alınsa da son 3, 4 aydır Kovid-19 saptadığımız hasta olmadı. Hastane yatışını gerektirecek semptomlar olmadığı sürece, pandemi dönemine benzer tablolar oluşmaz" diye konuştu.

AŞI KARŞITLARINI DİNLEMEYİN 

Aşı karşıtlarının söylemlerine karşı vatandaşları da uyaran Prof. Dr. Tükek, "Gündeme gelmek için sürekli yalanlarla halkın kafasında soru işaretlerine yol açıyorlar. Aşı karşıtlarına göre her ölümün arkasında Kovid-19 aşıları var. Milyonda bir, iki görülen yan etki üzerinden halk sağlığını tehlikeye atıyorlar" uyarısında bulundu.

ÖLÜMCÜL OLMAYACAK 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de, yeni varyantın ağır hastalık yaptığına dair bilgi olmadığının altını çizerek şu bilgileri paylaştı: "Geldiğimiz noktada dünyada hemen herkes bir şekilde bağışıklık kazandık. Ya aşılandık, ya da hastalığı geçirerek antikor kazandık. Biz virüsle, virüs de bizimle yaşamayı öğrendi. Varyantlar bizi öldürmeden ve ağır hasta yapmadan yaşamanı sürdürecektir. Süreci izliyoruz. Türkiye için şu an panik yapacak bir durum yok."

EG.5 endişesi, yeni varyant kapıyı çalacak mı? - Resim : 2
Caption

OKULLAR AÇILINCA VİRÜSLER ARTACAK

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Serhat Ünal ise sorularımızı yanıtlarken, "Türkiye'de yeni varyantın bulaştığı veya Kovid-19 vakası bulunmuyor" derken, "Okulların açılmasıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar olacaktır. Kovid-19'da önemli ve pandemi dönemindeki tedbirleri almayı gerektirecek bir tablo oluşacağını öngörmüyoruz. Aşı karşıtlarının söylemlerine kulak asılmaması, Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği aşı veya korunma tedbirlerinin uygulanması önemli" ifadelerini kullandı.

BU SEMPTOMLARA DİKKAT 

Öte yandan Eris’in Omicron varyantı ile benzerlik taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, en sık görülen semptomların ise burun akıntısı, baş ve boğaz ağrısı, hapşırma, nefes darlığı, koku ve tat kaybı, ateş, öksürük, ses kısıklığı, kas ağrısı, tükenmişlik duygusu ve aşırı yorgunluk olduğuna dikkat çektiler.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

koronavirüs omicron Omikron Pandemi Kovid-19 Covid-19 Eris varyantı