Japon uzmandan 'Marmara' açıklaması: Son 4 gündeki depremler...

Deprem Marmara Depremi
Japon uzmandan 'Marmara' açıklaması: Son 4 gündeki depremler...

Marmara Denizi'nde son 4 günde meydana gelen 10 deprem korkuttu. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moruwaki, bu depremleri değerlendirdi, uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler, bilim insanlarının yıllardır uyardığı Marmara'ya ve İstanbul'a çevrildi.

İstanbul'da birçok uzman en az 7 büyüklüğündeki bir depremin eli kulağında olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra son günlerde ufak da olsa meydana gelen depremler, tedirgin ediyor.

JAPON UZMAN SON MARMARA DEPREMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Marmara Denizi'nde 6-9 Mart arasında büyüklüğü 1.2 ile 4.2 arasında değişen 10 deprem meydana geldi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moruwaki HaberTürk yayınında merak edilen bu soruya yanıt verdi.

Moruwaki, "Bu depremlerin öncü bir deprem olma ihtimali var mı?" sorusuna "Korkulmasın ama hazırlıklı olunsun. Bir gün gelecek. Bunu ben 10 senedir devamlı söylüyorum. 30 sene içinde yüzde 60, 7.5 gibi yani 1999'un depremi gibi deprem bekliyoruz" yanıtını verdi.

"MARMARA TARAFINA DOĞRU GİDİYOR GİBİ GÖRÜYORUM"

"3 sene önce Silivri tarafından deprem başladı sonra Elazığ, Bingöl, sonra tekrar Elazığ... Aynı zamanda İzmir tarafında Manisa, Muğla... Sonra da Kahramanmaraş ve Hatay. Ben 32 senedir Türkiye'deyim bu kadar hareket yoktu" diyen Moruwaki, Kahramanmaraş depremlerinde enerjinin boşaltıldığını ancak bunun güneye doğru indikten sonra Elazığ, Bitlis civarına gideceğini belirterek Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı işaret etti.

Bu durumu 'domino' benzetmesiyle açıklayan Moruwaki, "Daha sonra Marmara tarafına gidiyor gibi görüyorum" diye konuştu.

BURSA UYARISI

Bursa'nın da tehlikeli olduğunu vurgulayan Moruwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Düzce tarafından Güney kolu var. Bursa var altında. Ben her zaman Bursa'nın tehlikeli olduğunu söylüyorum. 200-250 senedir kırılmayan noktaları var" dedi.

Moruwaki, İstanbul'daki sağlam bölgeleri de şöyle açıkladı:

"Boğaz'ın iki kenarı zemin olarak kaya. Kaya olduğunda deprem hızlı ve dalga az gidiyor. 1999 depreminde buralarda hasar yoktu ama Avcılar'da hasar çoktu. Ama zemin yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga büyüyor. Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece... Deniz kenarı ve yumuşak zemin."

Kaynak: Haber Global TV

Marmara Denizi Marmara Deprem olası Marmara Depremi İstanbul depremi