İYİ Parti lideri Akşener'den istifa ve ittifak tartışmalarına yanıt

İYİ Parti Meral Akşener anayasa mahkemesi Yargıtay
İYİ Parti lideri Akşener'den istifa ve ittifak tartışmalarına yanıt

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Birbirinden beslenen, kayıkçı siyasetine karşı; milletimize, yeni bir tercih, yeni bir yol, yeni bir gelecek sunacağız" dedi. Akşener, yargıdaki yetki tartışmasına da değindi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.

Yargı krizi ardından anayasa değişikliği tartışmalarının yeniden gündeme geldiğine işaret eden Akşener, "Yeni anayasa değişikliğini konuşabilmemiz için önce mevcut anayasaya uymanız gerekiyor. Anayasa Mahkemesi kapatılmalıdır, demedik demeyiz. Yargıtay'dan bir dairenin AYM'yi hedef göstermesini hiçbir koşulda kabul etmeyiz" ifadelerini kullandı.

İstifa ve ittifak tartışmalarına yanıt veren Akşener, "+1'e sıkıştırılıp, birilerine kazandırmak yerine; hür ve dik duracak, sadece milletimize kazandıracağız. Birbirinden beslenen, kayıkçı siyasetine karşı; milletimize, yeni bir tercih, yeni bir yol, yeni bir gelecek sunacağız" dedi. 

KIBRIS AÇIKLAMASI

Konuşmasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ilan edilişinin 40’ıncı yıl dönümünü kutlayarak başlayan Akşener, şunları ifade etti: 

Bugün bölgemizde yaşanan gelişmeleri dikkate aldığımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının ve bağımsızlığının nasıl da stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kere daha görüyoruz. Doğu Akdeniz’de, Kafkasya’da, Orta Doğu’da ve hatta Kuzey Afrika’da olup bitenleri çok iyi okumak, çok iyi anlamak durumundayız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bizim için sadece kardeş ülkemiz değil, aynı zamanda Türk dünyasının güney ucundaki yıldızıdır. Lefkoşa da büyük Türk coğrafyasının güneydeki başkentidir.

Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve erkin bir devlet olarak yaşaması için en başta Türk dünyasının süreci samimiyetle sahiplenmesi gerekiyor. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs’ın Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olmasını elbette memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak son teşkilat zirvesine davet edilemeyişini de dikkatle takip ediyor, sürecin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Çünkü bugün Türk dünyası olarak Kuzey Kıbrıs Türklüğüne sahip çıkma vaktidir. Bu birlikteliği dünyaya gösterdiğimiz takdirde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yolunda ciddi bir atılmış olacaktır.”

YARGIDAKİ YETKİ TARTIŞMASI

Ak Parti iktidarının, neden olduğu krizler silsilesinden, son olarak anayasa ve hukuk düzeninin de, payını aldığını görüyoruz. Zaten uzun bir zamandır, hakkın ve hukukun üstünlüğü yerine güçlünün üstünlüğüne dayanan bir anlayışla çok tehlikeli bir yere doğru gidiyorduk. Biliyorsunuz önce “Bu sistem, elimi kolumu bağlıyor” dendi sistem değiştirildi. Kuvvetler ayrılığı, yerle bir edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vasıfları, teker teker çökertildi. Devlet geleneklerimiz, harap edildi. Bugün geldiğimiz noktada ise; iktidarın gözü, yine hukuka dikildi.

Biliyorsunuz, Sayın Erdoğan, uzunca bir zamandır hukuktan şikâyetçi. Gezi Parkı davasında parka inşaat yapılmasını reddeden, Koruma Kurulu’na, Başbakan sıfatıyla; “Reddi reddederiz” diyerek karşı çıkan kendisiydi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla “Anayasa mahkemesinin, kararına uymuyor, saygı da duymuyorum” diyen de kendisiydi. Twitter’a getirilen, erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini söyleyen, Anayasa Mahkemesi kararına, “Gayri millî karar.” diyerek karşı çıkanlar da; yine Sayın Erdoğan ve yol arkadaşlarıydı. Her fırsatta, hukuktan duyduğu rahatsızlığı gösteren, bu zihniyetin biriktirdiği garabetler dizisinin, sonucunu da nitekim, geçtiğimiz hafta yaşadık.

“MEVCUT ANAYASA’YA UYMANIZ GEREKİR”

Can Atalay kararıyla ilgili hukuk skandalları bir devlet krizine dönüştü. Yargıtay, Erdoğan gibi AYM kararına uymuyorum diyerek suç duyurusunda bulundu. Yeni anayasa değişikliğini konuşabilmemiz için önce mevcut anayasaya uymanız gerekiyor. Anayasa Mahkemesi kapatılmalıdır, demedik demeyiz. Yargıtay'dan bir dairenin AYM'yi hedef göstermesini hiçbir koşulda kabul etmeyiz. Nereyi belli olmayan odakların millet iradesini yok saymasına izin vermeyiz. Bu krize sebep olanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Erdoğan'a hakem olma görevini hatırlattık. Hukuku hesaplaşma aygıtına dönüştürenlere izin vermeyeceğiz.

81 İLDE ADAY MESAJI

Şucu bucu edebiyatı, milletin taleplerinin önüne geçti. Rekabetsizliğin getirdiği vasatlığın, kaybedeni de, doğal olarak, milletimiz oldu. Belediyeleri, idari ve mali açıdan güçsüz bırakarak; yerel hizmetlerde aksamaya, kamusal kaynakların, boşa harcanmasına, yönetimde liyakatsizliğe, kayırmacılığa, gizliliğe ve yozlaşmaya neden oldular.

Can güvenliğinden, hizmetten ve kaliteden önce; nüfus ticaretine, ranta, ve paraya odaklı, milletten kopuk bir belediyecilik anlayışı inşa ettiler. Yönetimde, yerel sorunlara ilgi azaldı. Siyasal temsildeki adaletsizlik, giderek büyüdü. Bankamatik memurları çoğalırken; Milletimiz, karar alma ve uygulama süreçlerinden, daha çok dışlandı.

Ve tabii ki, yerel demokrasi de, giderek zayıfladı. İşte bu tablo karşısında, biz, İYİ Parti olarak; Türk demokrasinin, tıkanan tüm yollarını açmaya; Ve Türkiye'de, önce yerelde, sonra da merkezi yönetimde, gerçek bir sıçramayı, başlatmaya geliyoruz. 2024 yerel seçimlerine girerken; 81 ilde, milletimize, liyakatli adaylarımız, kadrolarımız, ve çözümlerimizle birlikte; iyi belediyecilik vizyonumuzu da sunuyoruz.

"SADECE MİLLETİMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

İYİ Parti olarak; siyaset düzenindeki, çürümeye ve yozlaşmaya karşı; yalnızca bir seçim süreci, bir ittifak tercihinde değil ;biz, aynı zamanda, bir düzen tercihinde de bulunduk. Ve bu düzeni de; iki yumruğun, birinden yana değil; hür ve müstakil durarak; Güdümlü medya aparatlarının tarifleriyle değil; öz kimliğimizle, öz kişiliğimizle, öz ilkelerimizle yürüyerek; Onun bunun ittirmesiyle değil; öz varlığımızla, kantara çıkarak; cesaretle, azimle, kararlılıkla; özü başımıza kuracağız. +1'e sıkıştırılıp, birilerine kazandırmak yerine; hür ve dik duracak, sadece milletimize kazandıracağız. Birbirinden beslenen, kayıkçı siyasetine karşı; milletimize, yeni bir tercih, yeni bir yol, yeni bir gelecek sunacağız.

Milli kimliğimizi yansıtan siyaset anlayışımızla; Türkiye'nin Demokratik Milli Yükselişi'ni, mutlaka gerçekleştireceğiz! Biz, İYİ Parti olarak; millet odaklı yeni bir siyasetin, temelini atmak; siyasete erdemi, geri getirmek istiyoruz. Ülkemizin geleceğinin; kapalı kapılar ardındaki pazarlıklarla değil; açık ve şeffaf bir biçimde, milletimizin katılımıyla; sandıkta şekillenmesini istiyoruz! Devlet yönetimiyle, siyasi çıkarları birbirine karıştıranlara karşı; Devletle milleti, yeniden buluşturmayı istiyoruz.

Siyasetimizi de yankı odalarından çıkamayanlarla değil; Millete tepeden bakanlarla değil; Bizim sırtımızdan, meşruiyet devşirmeye kalkanlarla değil; milletimizle omuz omuza yürüyen; hakkı, hakikati dava bilen; vatan sevdalılarıyla yapıyoruz.

 

Kaynak: Haber Global TV