İstihbarat savaşları, PKK İsviçre'yi mesken tuttu

Rusya ABD Avrupa
İstihbarat savaşları, PKK İsviçre'yi mesken tuttu
İsviçre Federal İstihbarat Servisi'nden (FIS) elde edilen bilgilere göre terör örgütü ele başları İsviçre'yi mesken tutmaya başladı

“Dünyanın en tarafsız ülkesi” olarak kabul edilen İsviçre adeta ABD ve Rusya'nın istihbarat savaş alanına döndü. 'Haberglobal.com.tr'nin ulaştığı ülkede yayınlanan son istihbarat raporunda ise PKK'nın üst düzey kadrolarının artık “İsviçre'de yetiştirildiği" belirtildi.

Küresel istihbarat yayın organı Intelnews'de “İsviçre istihbaratı uyarıyor! Ülke yabancı ajanlarla kaynıyor” başlığıyla yayınlanan analizde asırlardır hiçbir savaş ve çatışmaya girmediği için “Dünyanın en tarafsız ülkesi” olarak adlandırılan İsviçre'nin yabancı ajanların oyun alanına döndüğü bilgisine yer verildi.

İSVİÇRE RUS AJANI KAYNIYOR

İsviçre hükümetinin kısa süre önce yayınladığı güvenlik raporundaki bilgilere ve İsviçreli üst düzey isimlerden elde edilen duyumlara yer verilen analizde ülkenin Rus ajanlarıyla dolduğu  iddiası dile getirildi. İsviçre Federal İstihbarat Servisi'nden (FIS) elde edilen bilgilere göre ülkedeki yabancı ajan sayısı Avrupa'daki çoğu ülkeden daha fazla. 

İstihbarat savaşları, PKK İsviçre'yi mesken tuttu - Resim : 1
İsviçre'de Rus ajanların sayısının artması Batı dünyasında büyük kaygı yaratıyor. Fotoğraf: Shutterstock

İSVİÇRE, RUS AJANLARIN ÖN CEPHESİNE DÖNÜŞTÜ

Analizde geçtiğimiz 18 ayda Avrupa ülkelerinde “istenmeyen kişi” (Persona non grata) ilan edilip sınır dışı edilen çoğu Rusya vatandaşının İsviçre'ye yerleştikleri ifade edildi. Rusların bu yoğun ajan girişinin sebebi ise İsviçre yasalarında diplomatların sınır dışı edilmesi için gerekli kriterlerin çok keskin olması. Analize göre Avrupa ülkeleri Rus ajanlarını diplomat kimliği altında ülkelerinde ajanlık faaliyetleri yapmakla suçlayarak sınır dışı edebilirken, İsviçre yasaları kesin bir yargılama olmadan bu sürecin işletilmesine izin vermiyor.

İstihbarat kaynakları belirli bir rakam vermeseler de “İsviçre, Rusya istihbarat birimlerinin Avrupa'daki ön cephesi haline geldi. 2023 yılında ise ülkedeki Rus ajan sayısı çok ciddi bir artış gösterdi” ifadesiyle durumu özetliyorlar.

FRANSA'YA GEÇİP AJANLIK YAPIYORLAR

Analizde Rus ajanlarının büyük bölümünün Cenevre'deki Rusya diplomatik temsilcilikleri ve görevlerinde bulundukları ifade edilirken bunun gerekçesi ise şu şekilde açıklanıyor:

“Cenevre aralarında Birleşmiş Milletler'in dört büyük ofisi de olmak üzere çok sayıda organizasyon ve uluslararası kuruluşun merkez ofislerine sahip bir kent. Kent diğer yandan Fransa topraklarıyla da sınır durumunda. Rus ajanlar ise sık sık bu sınırı geçip Avrupa Birliği topraklarında istihbarat faaliyetlerinde bulunup geri dönüyorlar.”

İKİ BÜYÜK GÜCÜN İSTİHBARAT SAVAŞ ALANI

ABD'nin de İsviçre'de neredeyse Rusya'yla eşit sayıda ajana sahip olduğu bilgisi paylaşılan analiz yazısında “İsviçre'de ABD ve Rusya arasındaki istihbarat operasyon seviyesi sürekli yükseliyor. Ülkede süper güçler arasındaki rekabet giderek kızışıyor. İsviçre tarafsız kalmaya devam ederken istihbarat örgütleri ülkeyi ajanların savaş alanına çeviriyorlar” ifadelerine yer veridi.

İstihbarat savaşları, PKK İsviçre'yi mesken tuttu - Resim : 2
İsviçre'de yayımlanan istihbarat raporunda Türkiye hakkında çarpıcı yorumlara yer veriliyor.  

'TÜRK İŞLETMELERİ VE CAMİLERİ HEDEF OLABİLİR' UYARISI!

Haberglobal.com.tr'nin ulaştığı FIS'in '2023- İsviçre'nin Güvenliği Raporu'nda yukarıdaki bilgilerin yanı sıra Türkiye ve terör örgütü PKK hakkındaki öngörüler de dikkat çekiyor. Raporun Türkiye bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

TÜRKİYE FAALİYETLERİNİ YOĞUNLAŞTIRACAK

“Türkiye Batılı ülkelerle Çin ve Rusya arasında denge politikası izliyor. Bölgesel güç olan Türkiye'nin faaliyetlerini Akdeniz ve Suriye'de yoğunlaştırması bekleniyor. Türkiye bu bölgelerde kendisine yeni fırsatlar yaratacak girişimlerde bulunacaktır. Ülkenin Batı dünyasıyla ilişkilerini devam ettirmesi beklenirken aynı anda Rusya ve Çin'le mevcut ilişkilerini ekonomik çerçevede güçlendireceği düşünülmektedir.”

PKK YÖNETİCİLERİ YETİŞTİRİLİYOR

PKK hakkında da ifadelerin yer aldığı raporda terör örgütünün İsviçre'de propaganda, bağış toplama, yeni üyeler kazandırma gibi faaliyetlere devam ettiği bilgisine yer verilmekte. PKK'nın Avrupa'daki yönetici kadrosunun İsviçre'de yetiştirildiği bilgisi paylaşılan istihbarat raporunda devşirilen elemanların Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu yerlerde savaşmak için eğitildiğinin de altı çiziliyor. Rapor ayrıca İsviçre'deki Türk işletmeleri ve camilerinin 'PKK tarafından hedef haline getirilebileceğini' ortaya koyuyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

isviçre PKK istihabrat Rusya ABD Amerika Birleşik Devletleri ajan türkiye rapor