İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor

İstanbul Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu AFAD

İstanbul'un etkili olan sağanak nedeniyle kentte toplam 128 daire, 12 iş yeri ve 3 fabrikayı su bastı. İstanbul Valisi Yerlikaya şiddetli yağışın saat 22:00'ye kadar süreceğini söyleyerek uyarıda bulundu. Bakan Soylu konutlar için 5 bin, iş yerleri için 10 bin lira yardım yapılacağını duyurdu.

Meteoroloji ve AFAD'dan gelen uyarıların ardından İstanbul'da sağanak yağış etkili oldu. Yağış dün akşam saatlerinde başladı.

Beykoz, Üsküdar, Ümraniye, Sarıyer, Şile, Beşiktaş, Kağıthane, Şişli, Zeytinburnu, Bağcılar ve Fatih ilçesinde etkisini gösterdi. Gece boyunca çakan şimşek sayısı 7 bini aştı.

Sağanak yağıştan en çok Esenyurt etkilendi. Haramidre'nin taşması sonucu bodrum katları su ile doldu.19 Mayıs Bulvarı ve çevresindeki sokaklar araç ve yaya geçişine kapatıldı.

VALİ YERLİKAYA: TEHLİKE SÜRÜYOR

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya etkili olan sağanak ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bugün 22.00'ye kadar şiddetli yağış uyarısının sürdüğünü hatırlatarak vatandaşları dikkatli olmaya çağıran Yerlikaya, şunları ifade etti:

"Bugünün ilk saatlerinde yani 01.00 sularında şehrimizde şiddetli yağışlarla birlikte pek çok yerden su baskınları noktasında ihbarlar geldi. Gece saatlerinden itibaren çok sayıda ihbar gelmeye başladı. Toplam 797 ihbar yapıldı, 266'sı Esenyurt'tan geldi.

128 daire, 12 iş yeri, 3 fabrika su baskınlarından etkilendi. Şükürler olsun ki can kaybımız yok. 128 daireden 70 civarında tahliyeleri yapıldı. Bugün su basan iş yerlerini ve evlerini tahliye edeceğiz, temizlenmesi de birkaç gün içinde yapılacak."

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nda sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu,  "İstanbul’a bir gecede, ortalama Temmuz yağışının 5 katı yağış düştü. 3.179 personelimiz olağanüstü yağışın yarattığı sorunlara müdahale etti. Şu an 360 personelimiz sadece Haramidere’de çalışmaya devam ediyor. 3 yıldır altyapı çalışması yaptığımız hiçbir noktada sorun yaşanmadı" ifadelerini kullandı. 

Esenyurt'ta itfaiye, AFAD, Jandarma, polis ve zabıta ekipleri, taşmanın etkisiyle dere kenarındaki su basan birçok ev ve iş yerindeki suyu tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

Sel nedeniyle yollarda kısmi çökme meydana geldiği ve kaldırım taşlarının da söküldüğü görüldü. Belediye ekipleri çevrede temizlik yaparken, Kızılay da vatandaşlara su, çay ve kek dağıttı.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 3

Bu arada, şiddetli yağışın etkisiyle gece vatandaşların sığındığı Esenyurt Müftülüğüne bağlı İrşad Camisi'nin giriş kısmında biriken su da tahliye ediliyor. Camideki eşyaları dışarıya çıkaran ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Öte yandan, derenin yanında bulunan Kıraç-Esenyurt yolu ise tedbir amacıyla trafiğe kapatılırken, ekiplerin araçları burada bekletiliyor.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 4

BAKAN SOYLU'DAN DESTEK AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bölgede incelemelerde bulundu. Sabah saatlerinde ilçeye gelen Soylu, yetkililerden bilgi ve vatandaşlarla görüştü.

Esenyurt'ta sel felaketinin ardından incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Evleri ve işyerleri su basan vatandaşlarımız yalnız kalmayacaklar. Hemen ilk etapta 5'er bin liralık evlerine su basanlara, iş yerleri su basanlara da 10'ar bin liralık bugün itibariyle bir banka şubesi açtırdık. Hemen kendilerine nakit olarak elden verilecek" dedi.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 5

SARIYER'DE DE BENZER GÖRÜNTÜLER

Sağanak nedeniyle Sarıyer'de de su baskınları oldu. İstinye Mahallesi Sarıyer Caddesi'ndeki bazı ev ve iş yerlerine şiddetli yağış nedeniyle su dolarken, giriş ve bodrum katlarındaki bir kısım dairelerin giderleri patladı. Haber verilmesi üzerine olay yerine sevk edilen ekipler, su tahliye çalışması yaptı.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 6

Vatandaşlar da kendi imkanlarıyla su basan yerleri temizlerken, bazı ev ve iş yerlerinde maddi hasar oluştu. Çamurla dolan sokaklarda iş makineleri ve vidanjörlerle görev yapan ekipler, tıkanan giderleri ve kanalizasyonları açmaya çalışıyor.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 7

Öte yandan, Pınar Mahallesi İlgili Sokak'taki yolun bir kısmında şiddetli yağış nedeniyle çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle yolun alt kısmındaki müstakil evin bahçesindeki istinat duvarının bir kısmı da yıkıldı. Belediye ve itfaiye ekipleri, yolu araç ve yaya geçişine kapatırken, ev de tahliye edildi.

BEYKOZ'DA BİR EVE YILDIRIM DÜŞTÜ

Beykoz’da caddeler ve yollar sağanak yağmur sebebiyle kapandı. Caddeler ve bazı evler su altında kaldı. Yalıköy Mahallesi Meydan Sokak'ta beş katlı bir binaya yıldırım düşmesi sonucu bodrum katta yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, bodrum katta çıkan yangına müdahale etti.

Yangın söndürülürken, bodrum kattaki dairesinde mahsur kalan bir kişi kurtarıldı, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 9

Kadıköy'de yola devrilen ağaç ihbar üzerine gönderilen itfaiye ekipleri tarafından kaldırıldı. Bazı sokaklarda tıkanan mazgallar nedeniyle su taşkınları yaşandı.

Şişli Gülbağ'da gece saatlerinde şiddetli yağış sırasında bir vatandaşın, alt kattaki evine su girmesin diye bahçede biriken suyu kovayla boşalttığı görüldü.

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 10

GÜNGÖREN'DE DE 9 HAFRİYAT KAMYONU SU ALTINDA KALDI

Güngören'e bağlı Mareşal Çakmak Mahallesi Soğanlı Caddesi üzerinde bulunan belediyeye ait otopark şantiyesi sağanak yağış sonrası su altında kaldı. Sabah saatlerinde göle dönen şantiye alanında bulunan 9 hafriyat kamyonu ve bir iş makinası sular içinde kalarak zarar gördü. 

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 11

BAĞCILAR'DA 11 KAMYON 4 İŞ MAKİNESİ SUYA GÖMÜLDÜ

Bağcılar'da yağışla birlikte sel suları yolları doldururken, birçok ev ve iş yerini de su bastı. Yağmurdan en fazla zarar gören yerlerden biri de Bağcılar Bağlar Mahallesi'ndeki bir şantiye alanı oldu. Geceden bu yana etkili olan sağanak yağış, şantiye alanını göle çevirdi. Bayram tatili nedeniyle şantiye alanına bırakılan 11 hafriyat kamyonu ve 4 iş makinesi de tamamen yağmur suyu altında kaldı. 

İstanbul'da sağanak! Vali Yerlikaya açıkladı: Tehlike sürüyor - Resim : 12

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul sağanak yağış hava durumu