İstanbul Barosu'ndan 'Can Atalay' açıklaması

anayasa mahkemesi Yargıtay Gündem haberleri
İstanbul Barosu'ndan 'Can Atalay' açıklaması

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç, Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından tahliye edilmemesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

İstanbul Barosu'na bağlı bazı avukatlar, Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararının ardından tahliye edilmemesine ilişkin Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, "Anayasanın, yüksek bir mahkeme olan Yargıtay tarafından çiğnendiği, yürütme erki temsilcilerinin yaptıkları açıklamalarla yargı bağımsızlığının olmadığını bir kez daha ortaya koyduğu, ama hepsinden vahimi bu olağanüstü hukuksuzluğun olağanlaştırılmaya çalışıldığı bir sürecin içerisindeyiz. Bu hukuksuzluğa hep beraber karşı durmak veya bir başka deyimle hukuka hep beraber sahip çıkmak için bu suç duyurusu tüm meslektaşlarımızın da imzasına açılmıştır. Bugün itibariyle 3 bin 235 İstanbul Barosu mensubu meslektaşımız da suç duyurusuna imza vermişlerdir. Bu imzalarda bugün Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na iletilecektir" diye konuştu

"YARGININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMAYA İHTİYACI VARDIR"

Avukat Filiz Saraç, "Yargının hakemliğe değil, bağımsız ve tarafsız olmaya ihtiyacı vardır. İstanbul Barosu ve burada bulunan meslektaşlarımız adına siyasal erki elinde bulunduranlara sesleniyoruz. Yargıya müdahale etmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Avukat Can Atalay, 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde milletvekili seçildi. Ancak Atalay, Gezi Parkı Davası'nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için tahliye edilmedi.
Atalay’ın avukatları, Anayasa'nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay bu talebi reddetti.

TİP Hatay Milletvekili, Yargıtay'ın kararı sonrası avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Tahliye ve yargılamanın durdurulması istemi görüşüldü, AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etti. AYM Genel Kurulu 25 Ekim'de oy çokluğuyla Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Karar, Gezi Parkı Davası'na bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da AYM'nin Can Atalay için verdiği “hak ihlali” kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddetti ve bu yönde karar veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını savunarak, söz konusu AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

Kaynak: DHA