Bakan Tunç'tan Yargıtay-AYM krizi açıklaması: Yargıda ast-üst yok, sorunun çözümü için yeni anayasa yapmalıyız

Yılmaz Tunç Yargıtay anayasa mahkemesi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasındaki 'Can Atalay karar' krizi için, "Sorunun çözümü için yeni anayasayı yapmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay - Anayasa Mahkemesi kriziyle ilgili ATGV Antalya Hakimevi'ndeki Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Bireysel başvuruların Anayasa Mahkemesi'ne yükü hakkında konuşan Bakan Yılmaz, "Anayasa Mahkemesi de yakınıyor. Bireysel başvuru ile gelen bu dosyaların zamanı içerisinde sonuçlanabilmesinin imkansızlığını AYM de söylüyor. Bu dosyaların içinde kısa sürede sonuçlandırılabilen dosyaların olduğu da hepinizin malumu. AYM'nin bireysel başvurada nereye gittiğini şu rakamlar açık gösteriyor. 2022'de dosya sayısı 42 bin 611, 2023'te 74 bin 918, 2024'te de artış oranına bakınca ne kadar dosya geleceği hepinizin malumu" dedi.

"SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ ANAYASA GEREKİYOR"

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki gerilimle ilgili olarak şunları söyledi:

"Yüksek mahkemeler arasında üst-ast ilişkisi yok. AYM'nin yapısında da yeni düzenleme ihtiyaçlarının olduğu açık. Bunlar anayasa değişikliği ile mümkün. Sorunun çözümü için yeni anayasayı yapmamız gerekiyor. TBMM'de grubu bulunan tüm partilerimizin, milletvekillerimizin artık bu sorun karşısında duyarlı olacaklarına yürekten inanıyorum. Bizim TBMM'de oturma eylemine değil, çalışma eylemine ihtiyacımız var. AYM ve Yargıtay arasındaki sorunun çözümünde hakem olma durumunda olan sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri kabul etmemiz mümkün değil. Sorunu çözebilecek Meclisimiz var. Hukuk devletinde sorunlar hukuk içerisinde çözülür. Hiç kimse buradan yargı kurumlarımızı yıpratmaya yönelik tavır içerisinde olmamalıdır."

Kaynak: Haber Global TV