İsrail'in istihbaratı kesildi, ABD’de gizli anlaşma yaptı

Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER İsrail İsrail Filistin haberleri İsrail Lübnan haberleri ABD Askeri teknoloji İstihbarat
İsrail'in istihbaratı kesildi, ABD’de gizli anlaşma yaptı

İsrail'in hem Gazze hem de Lübnan’daki operasyonlarında en kritik istihbarat görüntülerini ABD’li özel uzay teknoloji firmalarından aldığı ortaya çıktı. Uzay istihbarat uydu görüntü gücü yetersiz olan İsrail’in ABD’de iki uzman firmayla Pentagon'un izni dahilinde 150 milyon dolarlık gizli bir anlaşma imzaladığı ifade ediliyor.

İsrail Ordusunun, Gazze ve Lübnan kıyımındaki istihbarat faaliyetlerini ABD'ye ait yeni elektro-optik sistemler ile donatılmış İHA ve SİHA'lar üzerinden gerçekleştirdiği ortaya çıktı. İsrail gerek Gazze’de gerekse de Lübnan’da Pentagon’dan aldığı izinle; ABD’li özel istihbarat firmalarının uydularını kullandığı belirtilirken, soykırım devletinin elinde yeterli askeri ve istihbarat uydusu olmadığı da gündeme getirildi. Saygın küresel istihbarat haber sitesi Intelligence Online'dan yansıyan bilgilere göre İsrail, ABD ile elektronik istihbarat desteği için 150 milyon dolarlık gizli bir anlaşma da imzaladı. 

İsrail'in istihbaratı kesildi, ABD’de gizli anlaşma yaptı - Resim : 1
İsrail'in istihbarat uydu bilgileri almak için anlaştığı ABD’li Maxar firması Hizbullah hedeflerinin bombalanmadan önceki ve sonraki hallerini de anlık olarak İsrail ordusu ile paylaşıyor. (Görüntü: Maxar firması)

ABD’DEN ANLIK İSTİHBARAT

Elde edilen bilgilere göre İsrail gerek Gazze’de gerekse de Lübnan'ın güneyindeki işgal manevraları ve askeri birliklerin ilerlemesi sırasında ABD'li uzman istihbarat firmalarının uydularından elde edilen görüntüleri kullanıyor. Söz konusu firmaların uydularıyla 24 saat Gazze, Lübnan, Irak ve Suriye’yi izleyen İsrail’e bu özel izni ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) veriyor.

UYDULARI YÖRÜNGEDEN ÇIKTI

ABD’deki istihbarat kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre İsrail’in 9 Haziran tarihinde üçüncü jenerasyon optik uydusu ‘Ofeq 10’, 14 Temmuz tarihinde ise ‘Ofeq 10’ istihbarat uydusu yörüngelerinden çıktı. İki kritik uydusunu kaybeden İsrail bu kez ikinci jenerasyon ‘Ofeq 7’ ve Ofeq 9’ uydularıyla istihbarat görüntüleri elde etmeye çalıştı ancak uyduların sahip olduğu teknolojinin modern savaşlar için uygun olmadığı ve yeterli görüntü sağlayamadığı ortaya çıktı. İsrail’in uzaydaki diğer üç uydusunun (‘Ofeq 16’, ‘Eros C3-1’ ve ‘Ofeq 11’) ise savaş ve istihbarat için uygun olmadığına karar veren yetkililerin; Gazze, İran, Suriye, Lübnan ve Irak’ta uzaydan gözlem konusunda eli kolu bağlandı.

İsrail'in istihbaratı kesildi, ABD’de gizli anlaşma yaptı - Resim : 2
İsrail'e istihbarat görüntüleri sağlayan başat firma durumundaki BlackSky’ın adı son olarak Çin’in Kamboçya’daki gizli deniz üslerini özel uydularıyla ortaya çıkarmasıyla gündeme gelmişti.

BÜYÜK ANLAŞMA 

İstihbarat kaynakları ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, 23-24 Temmuz’daki ABD ziyaretinde ABD Başkanı Joe Biden’dan istihbarat sıkıntısı için yardım istediğini ifade ediyorlar. Beyaz Saray’ın konuyu Pentagon’a iletmesinin ardından İsrail hükümeti ile ABD’deki özel istihbarat ve uzay teknolojileri firması BlackSky ile arasında 150 milyon dolarlık gizli bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya ABD’li bir başka özel istihbarat ve uzay teknolojileri firması olan Maxar da dahil edildi. Netanyahu’nun dönüşüyle birlikte iki firma da İsrail'e 24 saat Filistin, Irak, Suriye ve Lübnan'ı 24 saat tarayacak şekilde anlık özel istihbarat görüntüleri ve bilgileri paylaşmaya başladılar.

PENTAGON ÖZEL ŞART KOYDU

Maxar firmasının internet sitesi ve resmi kataloğundan Lübnan’daki kritik noktalara ilişkin tüm uydu görüntülerinin kaldırılması da bu çerçevede dikkat çekiyor Firmanın İsrail ile olan anlaşmada Pentagon'un şart koştuğu madde gereği Lübnan’a ilişkin hiçbir görüntüyü paylaşmadığı iddia ediliyor. Ağustos ve Eylül aylarında şirketin online kataloglarında sahip olduğu ‘WorldView-3’ istihbarat uydusundan elde edilen Beyrut’a ait iki kritik görüntünün olduğu ancak bu ay başında söz konusu görüntülerin de kaldırılarak ülkeye ilişkin hiçbir görselin şirket tarafından kamuoyuna sergilenmediği de gelen bilgiler arasında. Yine anlaşmadaki aynı şart dolayısıyla BlackSky firmasının Lübnan'a ilişkin hiçbir ticari görüntüyü paylaşmadığı belirtiliyor. Her iki firma da anlaşma gereği bu görüntüleri Pentagon’un gözlemi altında yalnızca İsrail ordusu ile paylaşıyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel