İsrail ve Suriye yeni dönemden umutlu... Hakan Fidan etkisi!

Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı suriye Mısır yunanistan Türkiye
İsrail ve Suriye yeni dönemden umutlu... Hakan Fidan etkisi!

Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasının yankıları küresel ölçekte sürüyor. Suriye ve İsrail basınına göre, Fidan'ın Türkiye'yi iki ülkeyle yakınlaştırma umudu ve beklentisi oldukça yüksek. Fidan, her iki ülkede de saygın ve anahtar role sahip bir yetkili olarak değerlendiriliyor.

Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yeni kabinede Dışişleri Bakanı olarak atanmasının ardından bölgesel anlamda önem taşıyan iki ülkenin basınından yapıcı ve umutlu yorumlar geliyor. Suriye medyasındaki haberleri uluslararası okuyucular için derleyen The Syrian Observer, hükümete yakın kaynaklara göre Hakan Fidan'ın yeni Dışişleri Bakanı seçilmesinin ardından Türkiye'yle Suriye arasındaki yakınlaşmada çok kritik rol oynayacağı yönünde bir beklenti olduğu ifade edildi.

"Arap yetkililer Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Suriye'yle yakınlaşmadaki rolünü ortaya çıkarıyorlar" başlıklı haberde Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı görevini devralmasının Suriye'de büyük dikkat çektiğinin altı çizilerek bu atamanın Suriye tarafından "Türkiye bölgesindeki komşu ülkelerle sıfır sorun politikası güdecek" şeklinde algılandığı bilgisi paylaşıldı.

İsrail ve Suriye yeni dönemden umutlu... Hakan Fidan etkisi! - Resim : 1
Fidan, Suriye'de bölgedeki çatışmaları yatıştıracak isim olarak görülüyor. Fotoğraf: The Syrian Observer 

BÖLGEDEKİ PROBLEMLERİ YATIŞTIRACAK KİŞİ

Hakan Fidan'ın Türkiye ile Suriye arasındaki diyaloğun mimarı olduğuna vurgu yapılan yazıda Fidan'ın ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerinin güçlenmesinde de etkin rol oynadığının bilindiği ifade edildi. Hakan Fidan'ın Suriye dış politikası ve istihbarat birimlerinde de saygın bir yeri olduğuna değinilen yazıda Suriye'de yeni Dışişleri Bakanı Fidan'a karşı beklentilerin güçlü olduğu şu sözlerle dile getirildi:

"Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması onun Suriye-Türkiye yakınlaşmasında daha yapıcı ve güçlü bir rol oynayabileceği konuma getirmiştir. Fidan, Türkiye'de, Suriye ve Mısır gibi en gergin ilişkilerin olduğu ülkelerle ilk temas kurulan kişi oldu. Fidan, iki ülkenin yakınlaşması için Suriyeli yetkililerle çok sayıda gizli görüşme gerçekleştirdi. Lübnan Genel Güvenlik Ajansı'nın eski Direktörü Abbas İbrahim de Fidan'la çok sayıda konuda yapıcı bir ortaklık kurduklarından bahsediyor.

İbrahim, Fidan'ın Suriye'deki Türk askeri varlığına ilişkin sorunlarda çözüm sunucu bir isme dönüştüğünü ifade ediyor. İbrahim'e göre Fidan'ın atanması bölgedeki tüm problemleri ve çatışmaları yatıştıracak bir öneme sahip."

İsrail ve Suriye yeni dönemden umutlu... Hakan Fidan etkisi! - Resim : 2
Fidan'ın, İsrail'de etkin ve saygı duyulan bir isim olduğu ifade ediliyor. Fotoğraf: The Jerusalem Post 

ANKARA-KUDÜS HATTINDA ANAHTAR İSİMDİ

İsrail'in en çok okunan gazetelerinden The Jerusalem Post'da yayınlanan "Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı İsrail ile ortaklıkta büyük rol oynadı" başlıklı analizinde "Fidan, Ankara ve Kudüs arasındaki ilişkilerde birçok kez anahtar rol oynadı ve İsrail istihbaratıyla da güçlü bir bağ kurdu" ifadesine yer verildi.

Analiz yazısında Fidan'ın hem istihbarat hem de askeri ve savunma alanlarındaki deneyiminin ardından Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesine vurgu yapıldı. İsrail Bölgesel Dış Politikalar Enstitüsü (Mitvim) eski Başkanı Nimrod Goren'in de görüşüne yer verilen analizde Goren'in "Fidan, iki ülkenin ilişkilerindeki en gergin zamanlarda bile İsrail istihbarat birimleriyle güçlü bir çözüm dayanışması sundu" ifadesine yer verildi.

Yazıda Hakan Fidan'ın yalnızca istihbarat alanında değil iki ülkenin dış ilişkilerinin geliştirilmesinde de "öncü rol oynadığına" vurgu yapıldı. Bu konuda görüş belirten Etnik Anlayış Grubu Başkanı olan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a en yakın isimler arasında bulunan Rabbi Marc Schneier'in "Fidan, Türkiye'deki Hamas üyelerine karşı yapılan operasyonlar başta olmak üzere çok sayıda konuda iki ülkenin arasındaki bağı güçlendirdi" sözlerine dikkat çekildi.

İSRAİL'DE SAYGI DUYULAN BİR İSİM

İsrail'in önde gelen Türkiye uzmanlarından Profesör Mark Meirowitz de "Fidan'ın yeni görevi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan yakın dostluğu dolayısıyla Türkiye ile İsrail arasında diplomasinin güçleneceği ve ikili ilişkilerin gelişeceği ümidini taşıyorum" açıklamasında bulundu.

Fidan'ın İsrail devlet kademelerinde güvenilen ve saygı duyulan bir isim olduğuna dikkat çeken uzman, Dışişleri Bakanı'nın daha önce arka kapıdan gelişen ilişkilerde önemli rol oynadığını ve şimdi İsrail'de dünyanın gözünün önünde Türkiye ile ilişkilerin güçlenmesine ilişkin umut olduğunu" da sözlerine ekledi. Analiz yazısında Fidan'ın bölgede yalnızca İsrail ile değil Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan ile Türkiye'nin ilişkilerini geliştirmede merkezi bir rol oynadığının da altını çizildi.

İsrail ve Suriye yeni dönemden umutlu... Hakan Fidan etkisi! - Resim : 3
Yunanistan basınında Fidan'ın Balkanlarda etkisini arttıracağı görüşü hakim. Fotoğraf: Ekathimerini

AFRİKA VE BALKANLARDA ETKİSİNİ ARTTIRACAK

Yunan Ekathimerini gazetesi de "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itfaiyecileri" başlıklı yazısında Hakan Fidan'ın yeni dönemde istihbarat, savunma ve güvenlik konularında etkisini arttıracağı iddiasında bulundu. Yazıda Fidan için "istihbarat, güvenlik ve savunma konularına aynı ölçüde hakim. Afrika ve Balkan ülkelerinde etki ağını güçlendirmesine kesin gözüyle bakılan Fidan ülkeler arasındaki güç oyunlarının arka planındaki karmaşık ilişkileri anlıyor ve hızla kendisini buna adapete edebiliyor. Fidan'ın neler yapacağını düşünürken Türkiye'nin bölgesinde geliştirdiği hibrid operasyonlara kendisini hızla adapte edeceğini de unutmamak gerekir" ifadelerine yer verildi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Hakan Fidan türkiye Suriye İsrail dışişleri Yunanistan savunma istihbarat