İsrail istihbaratı karıştı! Birbirlerini suçluyorlar

İsrail Hamas Gazze Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri başka gündem Bilim Haberleri Silahlı saldırı haberleri Teknoloji Haberleri Üçüncü Dünya Savaşı
İsrail istihbaratı karıştı! Birbirlerini suçluyorlar

İsrail-Hamas Savaşı'nın başlamasıyla birlikte ülke tarihinin en büyük istihbarat fiyaskosu olarak kabul edilen olaylara ilişkin İsrail Başbakanlık Ofisi üç kurumdan resmi açıklama istedi. Açık istihbaratlara karşın hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı. Kurumlar şimdi birbirlerini suçluyorlar.

Uluslararası istihbarat haber sitesi Intel News, İsrail-Hamas Savaşı'ndaki son istihbarat bilgilerine ulaştı. Ülke tarihindeki en büyük istihbarat fiyaskosu olarak kabul edilen süreçte hem Mossad hem de İsrail ordusundaki büyük önlem açığı ve dikkatsizlik son bilgilerle birlikte bir kez daha tescillenmiş oldu. Elde edilen son bilgilere göre İsrail istihbaratının üç ana kolu olan Mossad (ana istihbarat örgütü), Aman (askeri istihbarat örgütü) ve Şin Bet (iç güvenlik teşkilatı) yaşanan fiyaskonun ardından birbirlerini suçlayan resmi raporlar yazmaya başladılar.

RAPORLAR GÖRMEZDEN GELDİ

Hamas çatışmasının başlamasıyla birlikte ülkede yaşanan şok edici istihbarat açıklarına ilişkin İsrail Başbakanlık Ofisi üç istihbarat teşkilatına da yazı gönderip resmi açıklama istedi. Eldeki raporlarda üç teşkilat da bir diğerini suçladı. Üç raporun karşılaştırılmasıyla elde edilen bilgilere göre Mossad ve Şin Bet, Aman teşkilatı yetkililerini aylar öncesinden uyararak Hamas'ın Gazze'de uzun yıllardır sürdürdüğü askeri tatbikatları arttırdığı ve bu tatbikatlar arasında “İsrail kentlerinin içine baskınlar düzenleme planlarının da olduğu” yönünde bilgilendirdi.

GÖRMEZDEN GELDİLER

Bu bilgilere karşın Aman, Hamas'ın “böylesine geniş ölçekli operasyonlar yapabileceğine inanmadığı için” uyarıları görmezden geldi. Aman yetkilileri Hamas'ın çatışmayacağını tersine liderlerinin İsrail ile “anlaşma ve pazarlık arayışında oldukları” yönünde raporlar hazırladı. Elde edilen bilgilere göre İsrail Başbakanlık Ofisi, Hamas liderliğinin “uzlaşı arayışının şüphe çekmemek için sergilendiği” sonucuna da ulaşmış durumda.

AMAN BİLGİLERİ ÇARPITTI MI?

Mossad ve Şin Bet'in raporlarına göre İsrail ordusunun 2021 Mayıs ayında gerçekleştirdiği ve Hamas'ın Gazze'deki varlığını hedef alan 'Duvarların Koruyucusu' adlı operasyonundan sonra Hamas “geniş çaplı bir saldırı planına geçiş yaptı.” Raporlarda Aman'ın elinde 2022 yılından bu yana çekilmiş ve Hamas'ın askeri tatbikatlarının yer aldığı gizli kayıtlar da bulunuyor. Bu kayıtlarda ise Hamas'ın askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın nasıl daha etkin eğitildikleri açıkça görülmekte. Başbakanlık Ofisi, Aman'ın bu dönemki kayıtlarını incelediğinde ise raporlarda “Yalnızca tatbikat yapıyorlar. Büyük bir saldırı gerçekleşmesi olasılığı düşünülerek hazırlık yapmaya gerek yok” ibaresinin de farkına vardı.

MOSSAD'IN RAPORU YALANLIYOR

Mossad ve Şin Bet'in, Hamas yöneticilerinin iletişimlerinden elde ettikleri bilgilerle derledikleri raporlarda ise İsrail ile Gazze sınırında saldırılar olabileceği, bu saldırıların da İsrail'in iç bölgelerine kadar sirayet edebileceği bilgisi yer alıyor. Raporlarda ayrıca “Gazze'deki tünellerin yanı sıra yerden ve havadan da İsrail'e saldırılabileceği” yorumuna da yer veriliyor.

BAŞBAKANLIK ÖFKELİ

Raporlarda Hamas'ın özellikle “yüksek teknolojiye sahip sınır gözlem noktaları, izleme sensörleri ve uzaktan kumandalı silahlarını hedef aldığı” bilgisine yer verilmekte. Yayın organı Başbakanlık tarafından varılan sonuçta yalnızca Aman'ın değil Şin Bet'in de olası saldırılar karşısında hiçbir hazırlığı olmadığı kanısına vardığı bilgisine yer vermekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel