İsrail desteği AB'yi karıştırdı, verilen tüm fonlar mercek altında

İsrail Filistin Avrupa Birliği Hamas Dünya haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri Üçüncü Dünya Savaşı
İsrail desteği AB'yi karıştırdı, verilen tüm fonlar mercek altında

AB yöneticilerinin İsrail'e tam destek vermesi Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Yeşiller ve Sol gruplarında "şok etkisi" yarattı. Avrupa basınına göre AP üyeleri şimdiden İsrail'e verilen fonları soruşturan ve eleştiren bir rapor hazırlamaya başladılar.

Avrupa Birliği'ne (AB) yakın yayın organlarının başında gelen EU Observer haber sitesi Birliğin yöneticilerinin İsrail'e verdiği açık desteğin Avrupa Parlamentosu içinde eleştirilmeye başlandığı bilgisine yer verdi. Merkezi AB kurumlarının da bulunduğu Belçika'nın Başkenti Brüksel'de olan medya organında yayınlanan “AB'nin İsrail silah şirketlerini fonlaması ve desteği” başlıklı haberde Parlamento içinde İsrail'e karşı bir rapor hazırlanmaya başlandığı iddiasına da yer verildi.

İsrail desteği AB'yi karıştırdı, verilen tüm fonlar mercek altında - Resim : 1
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu Başkanlarının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya “İsrail, AB'ye güvenebilir” sözünü vermesinin AB'de “şok etkisi yarattığı” ifade ediliyor.

AP'DE ŞOK ETKİSİ YARATTI

Yazıda İsrail-Hamas Savaşı'nın başlamasıyla birlikte İsrail'e desteğe giden Avrupa Komisyonu (AK)  Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya “İsrail, AB'ye güvenebilir” sözünü vermesinin AB'de “şok etkisi yarattığı” iddia edildi. Yazıda AB yetkilileri şu sözlerle eleştirildi:

“Bu buluşma gerçekleşirken İsrail savunma güçleri ayrım gözetmeksizin ablukaya aldıkları ve yiyecek, su ve benzin ihtiyaçlarını engelledikleri Gazze'deki 2.3 milyon Filistinlinin üzerine bomba yağdırıyordu. Uluslararası hukuk kurallarına göre bu bombardıman bir savaş suçu olmasına karşın AB yetkililerinin bu konuda sesi çıkmaması AB Parlamentosu ve Komisyon'daki üyeler arasında şok etkisi yarattı.”

1661 FONDAN YARARLANDILAR

Yazıda Avrupa Parlamentosu üyelerinden elde edilen bilgilere yer verilerek AB'nin İsrail'e desteğinin arka planı da anlatıldı. Buna göre AB ile İsrail arasındaki ilişkilerin sıkılaşması 1995 Ortaklık Anlaşması ile başladı ve 2005 Eylem Planı ile genişledi. Ekonomi temelli bu planlar dahilinde 2022 yılında AB-İsrail arasındaki ticari hacim 46.5 milyar avroya ulaştı. Diğer yandan İsrail'e Horizon Araştırma-Geliştirme Programı dahilinde AB araştırma fonlarına erişim imkanı da tanındı. İsrailli firmalar bugüne kadar bu yolla 1661 ayrı fondan toplam 1.28 milyar dolarlık bütçe de aldılar.

SU KUYULARINI KURUTTULAR

AB, İsrail'in ulusal su şirketi Mekorot'a yüklü bir araştırma bütçesi verirken ilgili firma ise “Filistin'deki su kuyularını kuruttu.” Elde edilen bilgilere göre Yeşiller ve Sol grupları AB içinde şimdi Birliğin, İsrail'e verdiği bütçelerin etik olmadığı ve insan haklarına aykırı faaliyetler yapan şirketlere verildiğine yönelik resmi bir rapor hazırlıyorlar.

SAVAŞ DOKTİRİNİNİ GELİŞTİREN ÜNİVERSİTEYE FON

Hazırlanacak raporda ayrıca İsrail üniversitelerine verilen bütçelerin de araştırılacağı ifade edilmekte. İsrail üniversitelerinin bütçeleri ağırlıkla “İsrail'in savaş stratejisine katkı sunmak için kullandıkları” yönündeki iddialar Parlamento üyeleri tarafından ciddiye alınmakta. Bunun başlıca örneği ise Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün AB'den 117.3 milyon avroluk bir bütçe almış olması. Ve bu kurumun başındaki isim olan Gabi Siboni ise şu anda Gazze'deki “sivil merkezleri vurma stratejisi” bilinen adıyla “Dahiya Savaş Doktrini”nin mimarlarından ve savunucularından birisi.

YIKAN ARAÇ İÇİN BÜTÇE VERİLDİ

İsrail'deki birçok bilimsel kuruma verilen bütçelerin AB'deki muhalif gruplar arasında dikkatlice incelenmeye başlandığı ve tümünün rapora ekleneceği de ifade edilmekte. Buna göre örneğin Kudüs'deki İbrani Üniversitesi'ne verilen 123.6 milyon avroluk “bilimsel desteğin” karşısında üniversitenin bütçeyi İsrail Ordusu istihbarat birimleri için kullandı ve ilgili birimler bu bütçe ile “üniversite içinde askeri üs kurdular.” Yine Hayfa'daki Technion Üniversitesi'ne verilen 89.6 milyon avroluk bütçe ile üniversite inşaat yıkım araçları geliştirdi. Bu araçlar ise Filistinlilerin evlerinin yıkılmasında kullanıldı.

İsrail desteği AB'yi karıştırdı, verilen tüm fonlar mercek altında - Resim : 2
AP üyeleri Avrupa fonlarının İsrail'in savaş suçu niteliğindeki bombalarının yapımında kullanılıp kullanılmadığını da mercek altına aldılar.

SAVAŞ SUÇU 

Yazıdaki bilgilere göre İsrail'in en büyük iki silah firması durumundaki Elbit Systems ve İsrail Havacılık Endüstrileri'ne (IAI) verilen AB fonları da rapor için denetlenmeye tabi tutulmaya başlandı. Elbit firması İsrail ordusu için kamikaze İHA'lar, uluslararası hukuka aykırı top mermileri ve mayınlar yapmasıyla bilinen bir firma. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

 

Kaynak: Web Özel