İran'dan Türkiye ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla "3'lü diyalog" çağrısı

İran Suudi Arabistan Gündem haberleri Dünya haberleri
İran'dan Türkiye ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla "3'lü diyalog" çağrısı

İran'da Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Kemal Harazi, "Türkiye ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla bölgesel diyalog kurulabilir” şeklinde açıklama yaparak, “İran, nükleer bomba yapabilecek kapasiteye sahip ancak bunu uygulama kararı almadık" diye ekledi.

Açıklama, İran Dış Politikalar Stratejik Konseyi Başkanı ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Kemal Harazi'den geldi. Harazi, "Türkiye ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla bölgesel diyalog kurulabilir” dedi.

İran Dış Politikalar Stratejik Konseyi Başkanı ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Kemal Harazi, nükleer anlaşma ve bölgesel konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Harazi, "Nükleer bomba yapabilecek kapasiteye sahibiz. Ancak bunu uygulama kararı almadık. İran, kısa süre içerisinde uranyum zenginleştirme düzeyini yüzde 60 seviyesine çıkarttı. Uranyum zenginleştirme düzeyini çok daha hızlı zamanda yüzde 90 seviyesine çıkartabilecek teknik kapasiteye sahibiz. Ancak bu yönde aldığımız bir karar yok" ifadelerini kullandı.

İsrail’in İran’ın güvenliğini tehdit etmesi halinde Tahran yönetiminin misliyle karşılık vereceğini kaydeden Harazi, "Kritik ve önemli askeri ve nükleer tesislerimizin İsrail rejimi tarafından hedef alınması gibi bir durumda, İsrail rejiminin sınırları içerisinde askeri operasyonlar gerçekleştirebiliriz" dedi.

Bölgesel krizlerin bölge ülkeleri arasında diplomasi yoluyla çözülebileceğini belirten Harazi, "Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır gibi öncü ülkelerin katılımıyla bölgesel bir diyalog ortamı oluşturulmalı. Bu kapsamda Katar önemli tavsiyelerde bulundu ve Tahran olarak bu diyalog ortamının oluşturulması için hazırız" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA

İran türkiye Suudi Arabistan