İlk yardımda öldüren yanlışlar

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Sağlık Bakanlığı Sağlık İstanbul Trafik kazası Orman Yangını Doğal Afetler Doğal gaz Son depremler Deprem İstanbul depremi
İlk yardımda öldüren yanlışlar

Doğru bir ilk yardım, olay anında hastanın hayatını kurtarabiliyor. Bir de epilepsi geçiren kişinin ağzına kalem sokulması ya da üzerine su dökülmesi gibi yanlış uygulamalar var. Uzmanlar, ilk yardım esnasında yapılmaması gerekenleri anlattı.

Birçok ülkenin eğitim müfredatında yer alan ilk yardım eğitimleri, Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor. Ancak kaza anlarında hayat kurtaran ilk yardım müdahalelerine ilişkin  pek çok doğru bilinen yanlış da bulunuyor. En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş bireyler, Sağlık Bakanlığı onaylı ve ilk yardım eğitimi vermeye yetkili kurumlardan ilk yardım sertifikası alabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir sunucunun soluk borusuna kuruyemiş kaçması sonucu yaşadığı zor anlar kameralara yansırken, canlı yayın esnasında konuğunun doğru ve hızlı müdahalesi sunucuyu hayata döndürmüştü. İlkokulda da öğretmenlerin heimlich manevrasını bilmeleri, pek çok öğrenciyi hayata döndürmüş o anlar da haberlere konu olmuştu.

İlk yardımda öldüren yanlışlar - Resim : 1
En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş bireyler, Sağlık Bakanlığı onaylı ve ilk yardım eğitimi vermeye yetkili kurumlardan ilk yardım sertifikası alabiliyor. 

"SU VERMEYE ÇALIŞMAYIN"

İlk yardım uygulamalarında yanlış yapılan uygulamaların başında ise epilepsi nöbeti sırasında, nöbet geçiren kişinin üzerine su dökmek ya da ağzına kalem sokmak geliyor.

Nörolog Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, epilepsi nöbeti geçiren birine su verilmemesi gerektiğine dikkat çekerken, "Sakin olun, kriz geçiren kişinin dilini ısırmasını engellemek için elle veya başka bir cisimle ağzını açmaya çalışmayın, su vermeyin, üstüne su dökmeyinYanınızda birisi varsa nöbet anında video çekmesini isteyin. Nöbetler tehlikeli ve üzücü görünümlerine rağmen genellikle 2, 5 dakika içinde sonlanırlar. Uzun süren nöbetlerde mutlaka 112’yi arayıp en yakın sağlık merkezine ulaşmaya çalışın" dedi.

İlk yardımda öldüren yanlışlar - Resim : 2
Uzmanlar, epilepsi nöbeti esnasında hastaya asla su verilmemesi gerektiğini söylüyor.

"ÇENESİNİ ASLA AÇMAYIN"

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu da epilepsi nöbeti geçiren hastalara müdahale edilirken en sık yapılan hatanın hastaya ilaç ya da su içirmeye çalışmak olduğunu belirtti.

Topçuoğlu, “Olasılıkla hastanın yutma fonksiyonu etkilenmiş olacağından hatta bazen bilinç kaybı yaşadığından ağızdan verilen su ya da ilaç akciğerlerine kaçarak daha büyük sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu. Sık yapılan bir başka hatanın ise hastanın çenesini açmaya çalışmak olduğunu kaydeden Topçuoğlu, “Çeneyi açmak için dişlerinin arasına tahta kaşık gibi nesneler koymaya çalışmak tehlikelidir. Çene ile ilgili zorlayıcı hareketlerin bir yararı olmayacağı gibi, dişlerin kırılması hatta diş parçalarının akciğere doğru hareket etmesi riski taşır” dedi.

İlk yardımda öldüren yanlışlar - Resim : 3
Kalp masajını da mutlaka eğitimli birinin uygulaması gerekiyor. 

HATALAR OLABİLİYOR

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı yapılan yanlış ilk yardım müdahalelerine değinirken, "Solunum yolu tıkanıklığı, kanama, yaralanma, yanık, sıcak çarpması, donuk, kırık, çıkık, burkulma, bilinç bozukluğu, zehirlenme, hayvan ısırıkları, göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması, boğulma ve hasta taşıma teknikleri gibi konular öğretilse de bazen ciddi hatalar yapılmakta" diye konuştu. 

BURUN KANAMALARINDA PEÇETE KULLANMAYIN

KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, burun kanamalarında ise peçete vs. asla sokulmaması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

“Burun kemiğinin alt kısmındaki yumuşak bölgeyi en az 4 dakika boyunca sıkarak burun kanamalarını büyük oranda durdurabilirsiniz. Burun kanamasında buruna peçete pamuk gibi cisimler sokmak doğru bir müdahale değildir. Burun daha fazla travmatize olur. Bir kez sümkürdükten sonra baskı yapmak en doğru müdahaledir.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel