İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu: İstanbul'da yönetim kuraklığı var

Gündem haberleri Haber Global İBB
İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu: İstanbul'da yönetim kuraklığı var

Haber Global ekranlarında yayınlanan Mesele programının bu akşamki konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu oldu. Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göksu, "İstanbul'da yönetim kuraklığı var" dedi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Mesele programının bu akşamki konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu oldu. Başak Şengül moderatörlüğünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göksu, "İstanbul'da yönetim kuraklığı var" dedi. 

Göksu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

-Bu kampanya boyunca ortalama her gün 10 bin adım attım ve yüzlerce insanla sohbet ettim. Herkesin sorduğu soru şu, verilen sözler nerede? İstanbul seçmeni verilen sözleri takip eder. Muhalefet seçmen de dehşet bir hayal kırıklığı var.

-İBB Başkanı faaliyet raporu sunumunu izledik. Utanılacak bir şey, biz alışmışız hep büyük bir projeler dinlemeye. Sadece İBB hafızası ve kurumsal kapasitesiyle ortaya çıkan faaliyet raporuyla karşımıza çıktı. Biz ilçe belediyesinde bile onları faaliyet raporumuzda sunmayız. 

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının verdiği sözleri tutma oranı 5.9. Teker teker alsak bu da tutmaz ama kreatif olarak aldık ve böyle iyimser bir tablo çıkardık. 

-İstanbul'da ulaşım, sorun olmaktan çıkmış mı? 2017 yılında İstanbul trafik yoğunluğunda şu anda dünyada 1'inci sırada. Yeni ulaşım aksları yapmazsanız sonuç bu oluyor.

-İstanbul'un geldiği nokta, 2018 yılında trafik hızı 30 km. 2021'de 24 km'ye döndü. Aslında 2019 yılında yerel seçimler kampanyasında Binali Yıldırım güzel bir şey demişti, hızı artırabilirim, demişti. Bu söylediğim oranlar İBB Başkanının yüzüne ve CHP'nin yüzüne söylenmiş rakamlar. İstediği kanalda olmak üzere, tetikçi medya var onlar da olsun, ben bunları tartışmaya hazırım. 

-İstanbul'da 2 temel mesele var. AK Parti bu şehrin altyapı sorununu çözdü. Çözülmesi gereken deprem, iyileştirilmesi gereken ulaşım meselesi. Ulaşımda taş taş üstüne konması bu şehir geriye gider. Bu şehri ulaşımda olduğu gibi istihdamda da üretimde de geri götürürsünüz. Bunlar için temel gerekliliktir. 

-Bunların döneminde metrobüs 5 bin 548 kez arıza yapmış. Hiçbir tecrübesi olmayan firmaya önce yeterlilik oluşturuldu sonra bütün bakım ihaleleri bu firmaya verildi. Yaklaşık 2 buçuk milyar. Bu firma, CHP'nin mali müşavir olduğu firma, 2,5 milyar liralık bakım ihalesi aldı. 

-İBB Başkanı İstanbul'a sırtını dönmüş durumda. Sadece İBB'yi kariyer planlama merkezi olarak görüyor, İBB'nin bütçesiyle ilgileniyor. 318 milyar TL. İBB Başkanı için İBB, 318 milyar TL'lik bütçesi olan bir reklam ajansı. Bugüne kadar kullanılan bütçe, 640 milyar. 2023'ün bitmesine kaç ay kaldı, 8 ay var. Bittiğinde 640 milyarlık ne gösterilecek İstanbul'a? İlk defa kendi adıyla proje bitirmemiş bir belediye dönemi olacak İBB tarihinde.

-İBB Başkanı olmasıyla şehrin yönetilebileceğini gösterdi. CHP'den alınmıştı ve dünya metropolleri arasına katılması için 25 yıl emek verildi. 30 yıldan beri ilk defa haciz yoluyla arsaları satılan bir belediye oldu, borçlarını ödeyemeyen bir belediye oldu. 

-CHP'nin olduğu yerde partizanlık olmaması mümkün mü? CHP'nin olduğu yerde liyakat olur mu?

-İBB seçimlerinde gördükleri fragmanın filmini seçmen 14 Mayıs'ta izlemeye gelmeyecek.

-Cumhur İttifakı'nın oyu Millet İttifakı'ndan 2 puan önde. Belediyede ise 8 puan önde. 

-İstanbulluların gündemi de İBB Başkanı yok. Burası İstanbul, dünya metropolü, nüfus hareketliliğinin en yüksek olduğu. Her gün yeni bir atak yapmadıktan sonra bu şehri yönetme şansınız yok. Biz şehri 10 yıl ileride yönetmişiz. 

-İstanbul'da yönetim kuraklığı, sorun tespit etme problemi, samimiyetsizlik var.

-Dünyada en çok metro yapan kent olacağız, diyor. Rahmetli Kadir ağabeyin seçim sloganı. En çok metro yapan başkanmış, bunu söylerken içi sızlar insanın. 

-29 km'sinin inşaatı biten metro vardı, 105 kilometre metro hattı teslim ettik. Şu anda sadece 82 kilometre devam ediyor. Öyle ilginç bir manipülasyon var ya, Kirazlı metrosu 2023'te açılıyor diyor, Tuzla-Kaynarca-Pendik yüzde 15'i yapıldı diyor. Bunu öyle manipüle ettiler ki, eski bir CHP'li konuşuyor, İmamoğlu'nun metro hattını iptal etmek için Cumhurbaşkanı genelge yayımladı diyor. Ben de aradım, bana gönderir misiniz, dedim. Çok meşgulüm şu an sizi arayacağım, dedi.6 ay oldu bekliyorum. 

-Korona döneminde yayımlanan genelgeyle yüzde 10'nun altındaki gelişim gösteren projeler ertelenebilir denildi, her şey algı üzerine kurulu. 

-CHP Genel Başkanının şu anki vaatleri, İstanbul'da zaten verilmişti.

-Görevi aldıklarında kendi genel sekreterleri sunum yaptı söyledi, şunları teslim aldık diye, sonra da en çok biz metro yaptık diyorlar. İnsan bunu söylerken utanır ya! 

-Bir durak açabiliyor, metro açamıyor. Reklam yapmak için. Hatırlarsınız geçen bir yer açtılar, daha asansör yok, engelli merdivenleri yok. Biz bir metro açtık hemen bir karşılık olması gerekirdi. Bir proje olacaksa 8 ay önceden çitler çekiliyor, pankartlar asılıyor. Siz onun sıkıntısını yaşıyorsunuz ne olacak burada deyince de Büyükşehir proje yapıyor, diyorlar. 

-Merkezi bütçeden bana şu kadar gelecek diyor, gerçekleşme oranı yüzde 100'den fazla, fazlası gelmiş. İBB Başkanın metro karnesi burada, 2020 yılında 2.2 km hedef, gerçekleşmesi sıfır. Hedef 33 km gerçekleşme sıfır. İBB Başkanısınız ama şu ana kadar kendisinin projelendirdiği bir tane metro projesi yok. 2022'de diyor ki 2.6 km diyor. Bu da ihalesi yapılmış Esenyurt hattı. 

-CHP Genel Başkan Yardımcısı, onların tetikçi medyaları var, onlara mülakat verdi. Deprem bölgesinde CHP'li belediyeler olmasa perişandık diyor. Ne yaptınız diye soruyor, çok önemli işler yaptık diyorlar. 2 bin çadır organizasyonu yaptık. İBB Belediye Başkanı ve Genel Başkan bir sunum yapıyor, ben de sandım ki konut yapıyorlar, bin 600 kişiye geçici konut yapıyoruz. Bunun sunumunu yapıyorlar. Sadece Esenler Belediyesi 1071 konteyner yaptı. Biz AK Parti olarak bu onayı verdik, Hatay'a yardım edilmesi için.

-Biz orada çok canlar kurtardık. Çalışmalar yaptık ve çalışmalara da devam edeceğiz. Ben Adıyamanlıyım benim ilçem CHP'de. Her şeyi biz karşılıyoruz, deprem olmuş, korkunç bir felaket var, karanlıkta video çekiyorsunuz, devlet nerede diyorsunuz? Karanlıkta bağıranlar dışında devlet, enkazların başında. Bu çok tehlikeli bir zihniyet.

-Depremden 4-5 saat sonra çadır geldi mi diyorsunuz. Bismillah, daha yeni deprem olmuş. Çok büyük bir afet. Sadece Gölbaşı'nda 136 enkaz vardı. Bir enkazın başında anne duruyor böyle, 3 çocuğum içeride diyor, birisi annem babam içeride diye ağlıyor. Siz bütün bu insanlara nasıl yardım ederim diye uğraşırken birileri gelip siyaset yapıyor bunun üzerinden, bundan daha büyük bir acuzelik olamaz. 

-Yardımları sayıyorlar, belediyeleri söylüyorlar, Esenler Esenler deniyor ama bir türlü adını söyleyemiyorlar. Buna siyaset karıştırılmaz.

-İstanbul'da kentsel dönüşüme açılmış davaların listesi elimde. 1537 dava açılmış. 150'ye yakını, şehir planlamacılar, CHP ve İBB açmış. Dava gerekçesi politik. Dünyanın en büyük kentsel dönüşümü Esenler'de oluyor, sadece bize 12 tane dava açtılar. Plan iptal davası açıyorlar.

-Tuna Mahallesinde bir ev var, dönüşüm alanı, buranın dönüşümü 3 emsal. Bir metrekareye yapılacak maksimum yapı miktarı ben de fazla olur dedim, 1,5 emsal düşürelim dedik, İBB bunu dava etti, gerekçe ise yoğunluk artışı var. Mahkeme bunu reddet,. Davalardan 6'sı ret 6'sı ise devam ediyor. 

 -Esenler Belediyesinde 10 avukatın işi İBB ve CHP'nin açtığı davaları takip etmek. Vatandaş tarafından açılan davamız yok bizim.

-İstanbul'da her belediyenin yapmak zorunluluğu olduğu bir iş var, bakanlığa kentsel dönüşüm strateji belgesini sunmak zorunda. İBB 4 yılda bunu sunmadı.

-İBB, öyle bir noktaya geldi ki, ilk gün şunu söyledim, bizim için tarihi bir tecrübeydi. 25 yıldır yönettiğimiz kent başka bir partiye geçmiş, 2019 yılında o kapıdan başka bir duyguyla geçtim. Bu şehre yapmak istediğiniz her hayırda olacağız ama her şerde de karşı olacağız ve dedim ki sakın ha, şunlar bunlar değil, İstanbul'da deprem konusunda bilimsel olarak her şey yapılmış, kimsenin gündeminde yokken Erdoğan 96'da İBB'de deprem müdürlüğü kurmuş. 

-Toplanma alanı olarak imara açılmış bir yer varsa kapatın sizin elinizde. Neden kapatmıyorsunuz, standart kişi başı 2 buçuk metre. En son aldığım AFAD verileri, İstanbul'da şu an 3.36 metre. Ortalama yapılan çalışma şu, her eve dairesel olarak 400 metre. 5 bin 633 tane toplanma alanı var şu anda İstanbul'da. 2.380 milyon kişiye barınma alanı gerekiyor, bir deprem olduğunda. Beşeri ihtiyaçların karşılanacağı ilk akut dönemde. 7.5 büyüklüğünde bir deprem olursa 1.7 milyon kişiye barınma ihtiyacı olabilir devlet, 2.3 milyona çıkarmış. Kamu binalarının yüzde 92'si yenilenmiş. 

-CHP için deprem, çözülecek bir mesele değil bir reklam malzemesi. Silivri depremi olduğunda İBB Başkanı deprem seferberliği başlatıyorum dedi ve tweet attı, sonra Elazığ depremi oldu, yine bir tweet daha, deprem seferberliğini başlatıyoruz. 6 Şubat oldu, yine seferberliği başlatıyoruz. 

-Çıktı 11 maddelik bir deprem seferberliği manifestosu diye bir şey yayımladı. Genel deprem konseyinin kurulması, ben de dedim ki, bu ne iş yapacak? Bu konsey şunu mu diyecek, İstanbul'da fay hattının yerini değiştiriyoruz, CHP kafası var ya, değiştirebilirler yan,. Ne yaparsan yap söylenecek tek şey, yapı stoğunu yenilemek. 

-TBMM'de yaptıkları bir sunum var. Ne yaptın deprem için dediklerinde, bu kadar zamanınızı almayayım deyip AK Parti dönemindekilerin özetini çıkardı. Tarih seni affetmeyecek, sana bu yıl merkezi bütçeden 20 milyar gelecek dedim bunun 10 milyarını depreme verelim, hemen sana yetki verelim dedik. Duymadı, sonra aklı başına geldi, hemen bütçeyi revize edeceğiz dedi. Bekliyoruz bütçe gelecek mi diye, yine yok. 

-Rapor burada 2022 faaliyet raporu. 2300 konut devam ediyorlar dediler, Gaziosmanpaşa'da proje devam ediyor dediler, bir kazma bile vuruldu mu? Ortada bir şey yok, Fatih'te 943 konut. Aradım belediye başkanımızı, ne alakası var dedi, üzerine not düşülmüş yapılacak diye.

-Dönüşümle ilgili KİPTAŞ diyor, ilgili müdür 9 bin 180 konut yapıyoruz, 18 milyara diyor. İBB Başkanı 9 bin konutu 42 milyara yapıyor, şu anda, İstanbul'da 42 bin konut olması lazım bunu harcadıysan. 42 milyar KİPTAŞ'tan para harcadıysan 42 bin konut nerede? 

-Reklama harcanan para 908 milyon, biz geçen sene 948 demiştik, 908 çıktı. 

-Cami bizim için kutsaldır, kabul edin etmeyin. Secde ettiğimiz özel bir mekandır. Siz bunu ayaklar altına seremezsiniz. İstanbul gibi tarihi bir kültürel arka planı olan kent, camiler şehri olarak bilinir. Camilerin silüetini ayaklar altına almak bu şehre saygısızlıktır. Aya İrini'de hiç haç olmamış, bunun üzerine haç koyma gereğinde neden bulunmuş acaba?

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu Haber Global Gündem haberleri İBB