Hollanda tank taburu kurmayı düşünüyor ancak bütçesi yetersiz

Hollanda Askeri teknoloji NATO
Hollanda tank taburu kurmayı düşünüyor ancak bütçesi yetersiz
Fotoğraf: DepoPhotos

Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı sonrası yeniden tank taburu kurmayı düşünüyor, ancak görünen o ki bunun için yeterli fon yok.

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ve Savunma Bakanı Christophe van der Maat, mevcut savunma bütçesinin bir tank taburu kurmak için gerekli masrafları karşılamadığını ve ek para gerektiğini söyledi.

Soğuk Savaş'ın zirvede olduğu dönemde 1000'e yakın tankı olan Hollanda, 2011'de iki tank taburundan kurtulmuştu. Bu sırada Almanya'dan 18 Leopard 2 A6 tankı kiralamıştı.

Ollongren ve Van der Maat, "2022'den bu yana kötüleşen güvenlik durumu göz önüne alındığında, silahlı kuvvetlerimizin daha da güçlendirilmesi hayati önem taşıyor. Silahlı Kuvvetler için ek bütçe gelirse bu konuya bakacağız" diye konuştu.

NATO'nun 2022'de yayınlanan 'savunma planları incelemesi' Hollanda ordusunun kara konuşlu güç ve savaş desteği konusundaki eksiklerini ortaya koymuştu.

Bir tank taburunun maliyetinde sadece tankların satın alınması için gereken para yok. Yedek parça, bakım, işletme ve personel maliyetlerini de içeren 15 yıllık bir planda yıllık 260 ila 315 milyon euro arasında finansman gerekecek.

Hollanda 2024 savunma bütçesini artışa giderek 21,4 milyar euro olarak belirlemişti. Ancak tank taburu kurulması bütçe planında yer almıyor.

NATO üyelerinin kendi gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sini savunmaya harcaması gerekiyor. Hollanda'nın savunma bütçesi GSYİH'inin yüzde 1,95'ini oluşturuyor.