Güney Kore, KF-21 savaş uçağının seri üretimine başlıyor

HaberGlobal.com.tr
Askeri teknoloji Güney Kore
Güney Kore, KF-21 savaş uçağının seri üretimine başlıyor

Güney Kore, bu yıl 40 adet KF-21 Boramae savaş uçağı üretme kararı aldı. Bunun için 178,6 milyon dolarlık bir

Güney Kore Savunma Bakanlığı, 21 Aralık 2023'te yaptığı açıklamada Hava Kuvvetleri'nin yaşlanan savaş filosu emekliye ayrıldığında ortaya çıkacak boşluğu doldurmak gerektiğini söylemişti.

Bu amaçla KF-21'in ilk kez seri olarak üretilmesine karar verildi.

Korea Aerospace Industries tarafından üretilen uçağın mühendislik ve üretim aşaması 2026 yılında tamamlanacak. Kore basını hava kuvvetlerinin ilk KF-21'i 2026'nın ikinci yarısında konuşlandırmayı planladığını yazdı.

Hava kuvvetlerinde bulunan F-4 ve F-5 filolarının yerine KF-21'lerin geçmesi bekleniyor. Ana hedef ise 2032 yılına kadar toplam 120 Boramae jetine sahip olmak.

Bu uçakları hava kuvvetlerinin omurgası olarak gören Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'den gelebilecek olası bir saldırıya verilecek yanıtta KF-21'lerin önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.

2015'ten bu yana geliştirme aşamasında olan uçak için 2020 yılına kadar pek bir ilerleme kaydedilememişti. Kore hükümeti daha sonra jeti üretme işini Korea Aerospace Industries'e havale etti. Bu şirket, Amerikan firması Lockheed Martin'den teknolojik destek talep etti ve iki şirket FA-50 hafif taarruz uçağı üzerinde çalışarak KF-21'i ortaya çıktı.

Uçak ilk uçuş testini 2022'de gerçekleştirdi. Testlerin ardından uçak ADEX Savunma Konferansı'nda ekim 2023'te tanıtıldı.

Prototiplerin uçuş, yer ve diğer destleri 2028 yılına kadar devam edecek. Aynı yıl Güney Kore Hava Kuvvetleri'nin de ilk KF-21 siparişlerini uçurması bekleniyor.

Öte yandan Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi ve Korea Aerospace Industries birlikte uçağa monte edilecek füzeleri test etmeye devam ediyor. Uçağa, kısa menzilli havadan havaya füzeler monte edilecek. Bu füzelerin de 2035'e kadar tamamlanması umuluyor.