Hipertansiyon bulaşıcı mı? İlginç araştırmaya ilişkin açıklama: Evliler ve uzun süre birliktelik yaşayanlar...
Bir araştırmaya göre orta yaş ve üstü çiftlerden hipertansiyon olmasının diğerinde de hastalığın görünme olasılığını artırdığı ortaya koyuldu. Peki, hipertansiyonun bulaşıcı olması mümkün mü? Girişimsel kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, Haber Global'de değerlendirdi.
Girişimsel kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen, Haber Global'de hipertansiyonun özellikle uzun süre birlikte yaşayan çiftler arasında bulaşıcı olabileceğini gösteren çalışmayı değerlendirdi.
"Hipertansiyon nedir?" sorusuna yanıt veren Esen, büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun ise 90 mmHg ve üzerinde olmasının yüksek tansiyon olarak kabul edildiğini hatırlatarak, "Yaş, cinsiyet ve kilo parametresi fark etmeksizin bu değerlere sahipse kişi yüksek tansiyon hastası olduğu kendisine söylenebilir. Durum geçici de olabilir, kalıcı da olabilir. Bu süreç içerisinde anlaşılır" ifadelerini kullandı.
Prof. Esen, araştırmayı ise şöyle değerlendirdi:
"Aslında bu araştırmanın metodolojisinden farklı metodolojilerle yapılan 10-12 araştırma yayımlanmıştı. Doğrudan bir ilişki söylenmemişti ancak bu son çalışma ilginç. Yaklaşık 30 bireyin alındığı bir çalışma. Bu insanlar evlilerdi ya da birlikte yaşıyorlardı. Heteroseksüellerdi ve en az 10 yıldır birliktelerdi.
Başlangıçta kendilerini hasta olmadığını bilmeyen bir grup, ortalama hasta yaşı 50'lerde olduğunu düşünecek olursa, 30 ile 60-65 arasındaki insanlar ve biraz üstündeki insanlar dataya alındılar, görüldü ki, 10. yıllardan sonra eşler birlikte hasta oluyorlar. Bu datası iyi yapılmış.
ABD, İngiltere, Hindistan ve Çin'deki data benzer nitelikte sonuçlar gösteriyor. Oranlar ve sebepler daha farklı olabiliyor. Örneğin, Hindistan ve Çin'de eşlerin birlikte olma şanssızlığı daha yüksek, bu ABD'de biraz daha farklı. Burada sosyolojik, demografik, ekonomik, eğitimle alakalı, toplumun sağlık dinamikleri ile alakalı pek çok nedenden bahsetmek mümkün. Batılı toplumlardaki bireylerin daha bireysel yaşamaları, kendi sorunlarına daha odaklanmaları ve bireyselliğin sağlığı takip noktasında da farklılığı doğurabildiğini görüyoruz. Çin, Hindistan gibi doğu toplumlarında ise aynı kaderi birlikte yaşama, spor yapmak gibi sağlıklı yaşam parametlerine uyum göstermede olumlu ya da olumsuz yaşam tarzını benimsemek bu ülkelerde daha fazla. Bu da hipertansiyonu ortaya çıkartıyor.
Evlilik süreleri 20'li 30'lu yılları aşmış durumlarda bu tüm toplumlarda da benzer olarak görülüyor. Zaten yaşla birlikte tansiyon görüşme sıklığı artıyor denebilir. Yüzde 40 ve 50'si tansiyon hastası haline geliyor zaten soru akla geliyor. Evet, evli olanların ve benzer demografik özelliklere, sosyal ekonomik statülere sahip olanların da faktörler ekarte edildiğinde evli olmanın hipertansiyon görülme oranını yüzde 20 ile 40 artırdığı ortaya konuldu bu çalışma ile."
İŞTE O ARAŞTIRMA
Bir araştırma, orta yaş ve üstü çiftlerden birinde hipertansiyon olmasının diğerinde de hastalığın görülme ihtimalini artırdığını ortaya koydu.
CNN'nin haberine göre, Michigan, Emory ve Columbia Üniversitelerinden araştırmacılar, Çin, ABD, Hindistan ve İngiltere'de yaşayan orta yaş ve üstü evli çiftlerden 2015 ile 2019 yılları arasında toplanan verileri inceledi.
Araştırmada, İngiltere'den 1086, ABD'den 3 bin 989, Çin'den 6 bin 514 ve Hindistan'dan 22 bin 389 çift, 3 ayrı kan basıncı ölçümüne tabi tutulurken, her bireyin büyük ve küçük tansiyonlarının ortalaması tespit edildi.
Halk arasında büyük tansiyon olarak bilinen sistolik kan basıncı 140 ve üzeri, küçük tansiyon olarak bilinen diastolik kan basıncı 90 ve üzeri olan katılımcıların, yüksek tansiyon (hipertansiyon) sahibi olduğu kabul edilen araştırmada, çiftlerden kaçının karı-koca "uyumlu hipertansiyona" sahip olduğuna odaklanıldı.
Araştırmada, İngiltere'deki çiftlerin yüzde 47,1'inin, ABD'de yüzde 37,9'unun, Çin'de yüzde 20,8'inin ve Hindistan'da yüzde 19,8'inin karı-koca birlikte hipertansiyon sahibi olduğu tespit edildi.
Sonuçlar, nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerdeki tüm hipertansiyon vakalarının yaklaşık yarısının evli çiftlerden oluştuğunu ortaya koydu.
Araştırmanın yazarlarından Dr. Peiyi Lu, yüksek tansiyonun ABD ve İngiltere'de, Çin ve Hindistan'a göre daha yaygın olduğunu söyledi.
Peiyi, çiftlerin kan basıncı durumu arasındaki ilişkinin Çin ve Hindistan'da, ABD ve İngiltere'ye göre daha güçlü olduğunu belirterek, "Bunun bir nedeni kültürel olabilir. Çin ve Hindistan'da aile olarak bir arada kalmanın önemine dair güçlü bir inanç var, dolayısıyla çiftler birbirlerinin sağlığını daha fazla etkileyebilir." ifadesini kullandı.
Araştırmanın sonuçları "Journal of the American Health Association" dergisinde yayımlandı.
Sağlık haberleri...
Kaynak: Haber Global TV