'Hipersonik Fettah' dünyanın dilinde

İran İsrail Üçüncü Dünya Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri Askeri teknoloji balistik füze İstihbarat Filistin
'Hipersonik Fettah' dünyanın dilinde

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında gündeme gelen Hipersonik Fettah füzeleri merak konusu oldu. Tahran yönetiminin geçen sene geliştirdiği füzeler, 1400 kilometre menzile sahip. İşte İran'ın elindeki uzun menzilli silahlar.

İran'ın, İsrail'e yönelik füze ve drone saldırısında kullandığı mühimmat tartışma konusu oldu. İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya karşılık olarak yapılan hava operasyonuna 'Gerçek Vaat' adı verildi. Kamikaze droneların İsrail topraklarına ulaşmadan müttefik ülkelerin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiği açıklanırken; İsrail'in hava savunması Demir Kubbe atılan 300 füzeden 293'ünü engelledi. Diğer füzeler ise Lübnan sınırındaki hava üssü yakınlarında hafif hasara neden oldu. Şimdi dünyada İran'ın saldırısının etkisiz olduğu yorumlar yapılıyor. Diğer yandan İran'ın elindeki füze sistemleri de mercek altına alınıyor.

'Hipersonik Fettah' dünyanın dilinde - Resim : 1
İran'ın az sayıda kullandığı seyir füzeleri İsrail topraklarının dışında etkisiz hale getirildi. 

GEÇEN SENE TANITILDI

İran'ın Gerçek Vaat operasyonunda adından en çok söz edilen füzesi ise geçen yıl tanıttığı Hipersonik Fettah oldu. İran, hipersonik hareket teknolojisini kullanan dünyadaki 4. ülke konumuna geldi. Hipersonik hız olarak tarif edilen ve saatte 6 bin 400 kilometrenin üzerine çıkan füzeler bu süratte manevra yapma kabiliyetine de sahip. Bu nedenle füzenin hava savunma sistemleri tarafından kolaylıkla tespit edilemediği belirtiliyor.

İran'ın elindeki diğer füzeler ise şunlar;

HÜRREMŞEHR 4 FÜZESİ

Uzun menzilli stratejik füze olarak bilinen Hürremşehr-4, 2 bin km menzile sahip ve 1.500 kg ağırlığında yüksek patlayıcı savaş başlığı taşıyabiliyor. 4 metre uzunluğa sahip füzenin hava savunma sistemlerine yakalanmadan hedefini vurabildiği iddia ediliyor.

'Hipersonik Fettah' dünyanın dilinde - Resim : 2
İsrail'in Demir Kubbesi balistik füzeleri imha etti. 

SİCCİL FÜZESİ

İran'ın 2 bin kilometre menzildeki hedefleri imha edebilen ilk uzun menzilli füzesi olan Siccil 650 kg'lık savaş başlığı taşıyabiliyor. Füzenin yüksek hızı sayesinde anti-balistik sistemlere karşı etkili olduğu belirtiliyor.

İMAD FÜZESİ

İmad füzesinin, hedefe isabet ettiği ana kadar kontrol edilerek yönlendirilebildiği belirtiliyor. 2 bin kilometreden fazla menzile sahip İmad füzesinin uzun menzilli füze teknolojisinde İran açısından ileri bir aşama olduğu kaydediliyor.

'Hipersonik Fettah' dünyanın dilinde - Resim : 3
İran'ın Hipersonik Fettah füzeleri geçen yıl tanıtıldı. 

SADECE 20 SEYİR FÜZESİ

İran'ın, İsrail'e 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile saldırı düzenlediği açıklanırken Lübnan'dan, Yemen ve Irak'tan füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi. ABD öncülüğündeki müttefikler İsrail toprakları dışında 20'den fazla seyir füzesini imha ettiğini açıkladı. İsrail yönetimi de topraklarına herhangi bir seyir füzesinin ulaşmadığını, isabet edenlerin balistik füzeler olduğunu bildirdi. İran'ın elindeki etkili seyir füzelerini İsrail'e karşı kullanmadığı anlaşıldı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Haber Merkezi