Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler...

Hindistan koronavirüs
Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler...

Koronavirüsün en sert biçimde etkilediği ülkeler arasında yer alan ve son dönemde çok ağır sonuçlarla karşılaşan Hindistan'da ikiz kardeşler Joefred ve Ralfred'in hikayesi yürekleri dağladı. İşte 24 saat arayla Covid'e yenilen bilgisayar mühendisi kardeşlerin öyküsü...

Hindistan'ın koronavirüs ile olan mücadelesi büyük zorluklar içinde devam ediyor. Toplam ölüm sayısının 287 bini aştığı ülkede toplam vaka sayısı ise 25.7 milyonun üzerinde. Günlük vakalarda pik dönemi geride kaldı ancak bu düşüş halinde dahi 19 Mayıs'ta 267 bini aşkın vaka açıklandı.

Can kayıplarının haftalık ortalaması ise 4 bin 115 seviyesinde. Oksijen sorunu, hastanelerde ve naaşların yakıldığı krematoryumlarda yer bulma problemi ve ülkenin kırsalında vaka tespitinde yaşanan zorluklar ise hem aşikar hem de sürmekte.

Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler... - Resim : 1

Bu acı tabloda ortaya çıkan sayılar oldukça üzücü. Dünya genelinde yaşanan sürecin normalleşme yönüne doğru attığı her adım sevindiriyor ancak dünyanın dört bir yanından yürek burkan hikayeler de yankı bulmaya devam ediyor.

BİRLİKTE YAŞADILAR, VİRÜSLE BİRLİKTE SAVAŞTILAR, BİRLİKTE HAYATA VEDA ETTİLER...

Hindistan'da ikiz kardeşler Joefred and Ralfred Gregory'nin hikayesi de bu acı öykülerden biri. Hayatını kaybeden ikizlerin hikayesi ülkeyi derinden sarstı. İki kardeş birlikte yaşadı, koronavirüs ile birlikte savaştı ve hayata birbirlerinin peşi sıra veda etti.

24 yaşında hayatını kaybeden ikizler, hayat yolunda birlikte hareket etti. Aynı üniversiteye gittiler, aynı bölümü seçtiler. Aynı kıyafetleri giyiyorlardı. Sakallarını tamamen aynı şekilde traş ediyorlardı.

Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler... - Resim : 2

Tek yumurta ikizleri Joefred ve Ralfred, Hindistan'ın kuzeyinde hayatlarını sürdürmekteydi. Geçen ay Covid tanısıyla hastaneye kaldırıldılar. Joefrey hayata gözlerini yumduktan birkaç saat sonra annesi Ralfred'in moralini yüksek tutmak kardeşinin durumunun aynı olduğunu söylemişti...

'ANNE, YALAN SÖYLÜYORSUN...'

Ralfred ise annesinin ona yalan söylediğini sezmişti. “Anne, yalan söylüyorsun” hasta yatağında söyleyebildiği son sözlerden oldu. Ertesi gün 14 Mayıs'ta Ralfred de hayata gözlerini yumdu.

Hindistan, çarşamba günü 4 bin 529 can kaybıyla dünyada bir günde en çok can kaybının yaşandığı ülke oldu. Uzmanlar, her dakikaya üç ölümün düştüğü bu tablonun gerçek sayıların çok küçük bir parçası olduğunu ifade ediyor... Dünyanın hemen hemen her yerinde olduğu gibi, Hindistan'da da vakalar artık neredeyse birer “veriden” ibaret hale geldi ancak ikiz kardeşlerin öyküsü sosyal medyada yayılınca etkisi çok büyük oldu.

Kardeşlerin arasındaki özel bağı anlatan ebeveynleri, onları ayrı ayrı birer birey olarak yetiştirmeye çalıştıklarını ancak hayatlarının hiçbir anında birbirlerinden ayrılmadıklarını belirtiyor. Meerut'ta tek katlı bir bungalow'da büyüyen kardeşlerin bir de ağabeyi var. Ancak ikizler arasında ise büyük olan Joefred.

Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler... - Resim : 3

Ralfred'den üç dakika önce doğmuş. Babası Gregory Raymond Raphael “Eşitlerdi. Tartışıyorlardı evet. Lakin onların birbirlerini kırdığını, birbirlerine zarar verdiğini hiç görmedim” diyor. İkisi de bilgiyasar bilimi okumuştu. Ebeveynleri dışında sadece birkaç kişi onları ayırt edebiliyordu.

EVDEN ÇALIŞIYORLARDI

Bilgisayar mühendisi olarak çalışan iki kardeş, pandemi sürecinde Meerut'ta evden çalışmaktaydı. 24 Nisan'da ikisinde birden yüksek ateş baş gösterdi. Aile ikizlere evdeki ateş düşürücü ilaçlarla tedavi uygulamaya çalıştı ancak durumları git gide kötüleşmekteydi.

Bir hafta geride kaldıktan sonra ailenin evine yakın özel bir sağlık kuruluşu olan Anand Hastanesi'ne başvurdular. İkizlerin testi pozitif çıktı ve doktorlar virüsün hızla ilerlediğini, enfeksiyonun her ikisinin de ciğerlerine korkutucu bir şekilde indiği aktardı. Derhal yoğun bakıma alındılar ve ventilatör uygulandı. Joefred 10, Ralfred ise 14 numaralı yatakta yatacaktı.

13 Mayıs'ta Joefred yaşamını yitirdi. Ralfred ise kardeşinin öldüğünü hissetmiş ve annesinin söylediği yalana inanmamıştı. Doktorları, 24 saat içinde yaşamını yitirdiği ana kadar Ralfred'in derin bir şekilde depresyon haline girdiğini açıkladı.

İki kardeşin haberi Hindistan'da gündeme oturdu. İkizlerin fotoğrafı yürek burkarken baba Gregory Raymond Raphael ise “kalbi adeta yerinden sökülmüş gibi” hissediyordu:

“Onları hastaneye getirmemem gerekiyordu. Belki de onları evde tutmalıydım... Hastanenin veremeyeceği, ebeveyn sevgisi var. Ancak 'şu olsaydı', 'bu olsaydı' demenin bir anlamı yok. Çocuklarım gitti.”

Hindistan'da ikizlerin hikayesi yürek dağladı: Birlikte yaşadılar, Covid yüzünden birlikte can verdiler... - Resim : 5

İkizlerin annesi Soja Gregory, ağabeyi Nelfred Raphael Gregory ve babaları Gregory Raymond Raphael.

Hayatları boyunca sadece yoğun bakımda 10 ve 14 numaralı yataklarda yatarken ayrılan ikizler, şimdi bir ağacın altında aynı mezarda yan yana yatıyor...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı, New York Times'da Jeffrey Gettleman ve Suhasini Raj imzasıyla yayınlanan "These Twins Lived Together. In Covid, They Died Together" (Bu ikizler birlikte yaşadı. Covid'den, birlikte hayatını kaybetti) başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Hindistan koronavirüs