Hindistan'da gözler o festivale çevrildi... 9 milyon insan katılmıştı!
Koronavirüsün en sert biçimde etkilediği ülkeler arasında yer alan ve son dönemde acı tabloların ortaya çıktığı Hindistan, vakaları kontrol altına almaya çalışırken yükselişin sebeplerini de arıyor. Bu noktada gözler yaklaşık 9 milyon insanın katıldığı Kumb Mela'ya çevrildi...
Dünyanın dört bir yanında virüsle mücadele devam ederken gözler endişe içinde Hindistan'a çevrilmiş durumda. Oksijen kıtlığı, hastanelerde yer bulma sıkıntısı, ölülerin yakıldığı krematoryumlarda biriken naaşlar ve Hindistan mutasyonu...
Toplam vaka sayısı 24 milyonu, toplam can kaybı sayısı ise 262 bini geçti. Daha önce yaptığımız haberlerde özellikle Başbakan Modi olmak üzere bazı siyasilerin virüsü hafife almasıyla, geç ve yetersiz alınan önlemlere değinmiştik.
Sağlık sistemi çökme noktasına gelirken, hazırlıksız gelen kısıtlamalarda da şehirlerde günlük olarak çalışan göçmen işçilerin taşraya ve köylerine dönmesi, virüsün tespitinin çok zor olduğu bölgelerde yayılımı hızlandırdı.
Hindistan'ın yaşadığı kabusta muhtemelen en büyük pas sahibi ise Kumb Mela oldu. Ülkenin dört bir yanından milyonlarca Hindu, mart ve nisan ayları boyunca Haridwar'da devam eden festivallerde bir araya geldi.
KATILIMCILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU...
Ganj nehri kıyısında toplanan Hindular ilahiler söyledi, birlikte Ganj'ın sularında yıkandı. Festivalden dönüşler esnasında testler yapılırken yetkililer, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun virüse yakalandığını ifade ediyor. Haridwar'da 2 bin 642 hacının koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını ancak bu sayının gerçek sayının çok çok altında olduğu bölgeden gelen haberler arasında...
Haridwar'ın bulunduğu Uttarakhand eyaletinin komşu eyaleti Uttar Pradeş'in eski başbakanı Akileş Yadav, Nepal'in eski kralı Gyanendra Şah, ve eski Kraliçe Komal Şah da festivalden evlerine döndüklerinde koronavirüse yakalandıkları tespit edilen isimler arasında. Bollywood sinemasının ünlü film müziği bestecisi Şravan Ratod ise Kumb Mela'dan döndükten kısa bir süre sonra hastanede yaşamını yitirdi.
Dört farklı şehirde (Haridwar, Allahabad, Trimbak-Nashik, Ujjain) kutlanan Kumb Mela, kabaca “yarım Kumb Mela” anlamına gelen Ardh Kumbh Mela'lar sayılmazsa, yaklaşık 12 senede bir bir şehre geliyor. Bu da ilgiyi artıran etkenlerden. Yaklaşık 9 milyon kişinin katıldığı festivalden dönen hacılar ülkenin dört bir yanına dağıldı ve kabus gibi bir tablo ortaya çıktı.
KARANTİNAYA GİRMEDİ, KÖYÜNE DÖNDÜ
BBC'nin aktardığına göre 80 yaşındaki Mahant Şankar Das, 15 Mart'ta festival için Haridwar'a gitmiş. 4 Nisan'da Covid testi pozitif çıkan ve karantina çadırına gitmesi söylenen Mahant Şankar Das, bunun yerine eşyalarını toplamış, trene atlamış ve bin kilometre uzaktaki memleketi Varanasi'ye dönmüş.
Mahant Şankar Das, hastalığı atlattığını söylüyor. Kendi ifadesine göre virüsü kimseye bulaştırmamış. Ancak oğlu ve köydeki birkaç kişi belirtiler göstermiş. Oğlu Nagendra Patak o günden bu yana hastalığı atlattığını söylerken köyde 13 kişinin yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile yaşamını yitirdiğini aktarıyor.
Elbette Mahant Şankar Das tek sorumlu olarak görülemez, onun bulaştırdığına dair ispatlanmış bir durum da yok. Ancak ortada dev bir sorumsuzluk olduğu da aşikar. Ona sadece karantina çadırına girmesini “söylemek” ile yetinmeleriyle başlayan bir süreç...
Diğer eyaletlerde yetkililer, yakalayabildiklerine test yaparken, PCR'lar ciddi oranlarda pozitif sonuçlanıyor.
Salgın hastalıklar uzmanı Dr. Lalit Kant şöyle konuşuyor: “Bu sayılar sadece buzdağının görünen kısmı. Kalabalık trenler ve otobüslerle seyahat eden hacı grupları vaka sayısının katlanarak artmasına yol açtı."
Mahant Şankar Das, BBC'den Geeta Pandey'in sorduğu “Pişmanlık duyuyor musunuz” sorusuna ise çok sinirlenmiş. 80 yaşındaki Hindu hacı şu çarpıcı sözleri söylüyor:
“O zaman hükümetin Batı Bengal'de seçim mitingleri yapması ve seçime gitmesi nasıl doğru oluyor? Neden sadece biz dindar insanlara, bir araya gelmenin yanlış olduğu söyleniyor?”
'ENDİŞE VERİCİ VARYANT'
Tüm bunların yanında DSÖ, koronavirüsün Hindistan'da tespit edilen mutasyonunu “küresel endişe verici varyant” olarak niteledi. İlk olarak Hindistan'da tespit edilen ve şuan DSÖ'ye göre Türkiye de dahil 32 ülkede görülen B.1.617 varyantının daha hızlı yayıldığına dair de başlangıç seviyesi çalışmalar bulunmakta.
DSÖ varyantın yoğun bir şekilde takip edilip analiz edileceğini belirtirken Covid-19 teknik ekibinden Dr. Maria van Kerkhove “Hindistan varyantının bulaşıcılığının arttığını öne süren bazı bilgiler var” dedi. Kerkhove “Ön çalışmalar artan bulaşıcılık gösterse de bu virüs varyantıyla ilgili daha çok bilgiye ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bu noktada Hindistan'dan gelecek her haber aslında dünyanın tamamını etkiliyor. Toplumsal bağışıklık noktasına ulaşmaktan uzak olan her ülke, yeni varyantlara karşı tedbirleri sıkı tutmalı ve dünyanın dört bir yanında acı sonuçlar doğuran hatalardan dersler çıkarmalı.
Kaynak: BBC, Reuters, New York Times
Kaynak: Web Özel