Hindistan da hayran, "İngilizleri yenen lider"

Türkiye Atatürk Hindistan Dünya haberleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ankara Türk Silahlı Kuvvetleri
Hindistan da hayran, "İngilizleri yenen lider"

Başta Mahatma Gandi olmak üzere Hindistan'ın kuruluşunda yer alan ve Dünya tarihine mal olmuş tüm önemli isimler Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinden derinden etkilendiler. Hintli Profesör Sajal Nag ise "Atatürk, Hindistan da İngilizleri yenen lider olarak kabul ediliyor" dedi.

Cumhuriyet'in 100.yılı sadece Türkiye için değil, özellikle İngiliz emperyalizmine direnen halk ve ülkeler için de önem taşıyor. Bu ülkelerin başında ise Hindistan geliyor. Cumhuriyetin'in 100.yılında 'Haberglobal.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan Hindistanlı tarihçi Profesör Sajal Nag, Atatürk ve Türkiye'den övgüyle söz ederken, “Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanı ve daha da önemlisi Mustafa Kemal'in devrimleri Hindistan'da ciddi bir etki yarattı. Her şeyden öte Mahatma Gandi'nin 'Tanrı'nın bir İngiliz olduğunu düşünüyordum ta ki Atatürk onları yenene kadar' ifadesi bile bu etkiyi tek başına açıklamaya yeter" dedi.

Hindistan da hayran, "İngilizleri yenen lider" - Resim : 1
Atatürk önderliğinde başlatılan İstiklal Savaşı ve sonrasında Cumhuriyet'in ilanı Asya'daki halkların bağımsızlık mücadelesine örnek oluşturdu. 

"BİZİM İÇİN ÖRNEKTİR"

Gandi'nin parti konuşma kayıtları ve yazışmalarında Atatürk'ü ve devrimlerini öven çok sayıda vurguları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nag, 'Haberglobal.com.tr' aracılığı ile şu mesajları verdi: "Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinin batı dünyasındaki yankılarına sıklıkla yer verilse de, asıl doğu toplumlarındaki etkisi çok önemli. Osmanlı'dan bu yana Hindistan'daki Müslümanlar için Anadolu her zaman önemli bir ilham kaynağı olmuştur ancak Atatürk önderliğindeki Türk halkının İngiliz emperyalizmini yenmesi, bizim ülkemiz için de örnektir" diye konuştu.  

Hindistan da hayran, "İngilizleri yenen lider" - Resim : 2
Profesör Sajal Nag'a göre Atatürk, Hindistan'da İngilizlere meydan okuyan lider olarak görüldü.

EMPERYALİZME MEYDAN OKUYORDU

Prof. Dr. Nag: "Hindistan'da örneğin Hint Hilafet Hareketi gibi hareketler Türkiye'nin kurtuluş mücadelesine destek verdiler ancak Hindistan'ın bir bütün olarak Türkiye'nin arkasında durması İngilizlere karşı direnmesi ve sonrasında modern devrimler gerçekleştirmesiyle olmuştur. Hindistan'ın aynı dönemde bir İngiliz sömürgesi olduğunu, özgürlüğe ve gelişmeye aç bir ulus olduğunu da vurgulamalıyız. Hindistanlıların gözünde Türkiye bir Doğu ülkesi olarak İngilizlerin emperyal dünyasına meydan okuyordu.”

TÜRKİYE'DE TAKDİR TOPLADI

Prof. Dr. Nag: “Türkiye'nin ulus temelli bir millet kimliği üzerine inşa edilmesi de Hindistan'da aynı şeyi gerçekleştirmek isteyen liderlere ilham verdi. Hindistan'ın özgürlüğüne uzanan yolunun Türk dünyasında büyük ses getirdiği, destek ve takdir topladığı da dönemin kayıtlarından anlaşılmakta."

Hindistan da hayran, "İngilizleri yenen lider" - Resim : 3
Hindistan'ın bağımsızlığındaki en etkin isimlerden Cevahirlal Nehru, Anıtkabir'deki anı defterini imzalarken.

"ATATÜRK, GANDİ'DEN İKBAL'E HERKESİ ETKİLEDİ"

Hindistan tarihinde çok fark edilmeyen bir başka noktaya da değinen Prof. Dr. Nag; "Ülkemizin  kurtuluşuna uzanan zorlu yolda Hindular ile Müslüman iki ayrı devlete ayrıldı. Ancak her iki toplumun liderlerinden Mahatma Gandi, Muhammed Ali Cinnah, Muhammed İkbal ve Cevahirlal Nehru gibi isimlerin tümü Atatürk'ün devrimlerine ve İngiltere karşısındaki anti emperyalist direnişine büyük bir saygı duyuyordu. Bu etki Pakistan'da daha da belirgin gerçekleşti. Hindistan'daki ve sonrasında Pakistan'daki Müslümanlar için Atatürk asırlara yayılan geri kalmışlığı kıran ilk lider olarak görülmekteydi.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel