Her yıl 10 bin hektar yok oluyor, ciğerlerimiz yanıyor

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Orman Yangını Tarım ve Orman Bakanlığı Doğal Afetler Yangın Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye
Her yıl 10 bin hektar yok oluyor, ciğerlerimiz yanıyor

Son aylarda Mardin, Diyarbakır, İzmir, Çanakkale, Bilecik'te meydana gelen orman yangınları, "Neden çıkıyor?" sorusunu akıllara getirdi. Yangınların yüzde 90'ının insan, yüzde 10'unun ise doğal kaynaklı olduğunu anlatan uzmanlar, her yıl 10 bin hektar alanın yandığını söyledi.

Rekor sıcaklıklar ile gelen haziran ayında orman yangınları da geçen yıla göre 5 kart arttı.  Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yanıyor ve ülkemizde orman yangınlarına müdahale etme süresinin 11 dakika olduğu biliniyor. Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisi, yani toplamda 15 milyon hektarlık bir alan yangın tehdidi altında bulunuyor. Son 20 yılın istatistiklerine göre Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yandı. Orman yangınlarının yüzde 80'i ise ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geliyor.

ORMAN GÖNÜLLÜLERİNE EĞİTİM

Yangın pompalarını kullanabilmeleri için; Orman Genel Müdürlüğü’nün koruma ve güvenlik görevlilerine, belediyelere, jandarma ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı askeri personele gerekli eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ormanlık alanlara yakın yerlerde yaşayan orman gönüllülerine de benzer eğitimler verilmesi ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını ve böylece yangının kısa sürede kontrol altına alınmasını sağlamak da oldukça önem taşıyor. 

Her yıl 10 bin hektar yok oluyor, ciğerlerimiz yanıyor - Resim : 1
Sıcakların artmasıyla birlikte orman yangınlarının önüne geçmek için tedbirler artırılırken, uzmanlar, yangınlarının sebepleri arasında; bilinçsizlik, dikkatsizlik, ihmal, sabotaj, plansız şehirleşme ve doğa olayları gibi durumların bulunduğunu belirtiyor.

VATANDAŞLAR BİLİNÇLENMELİ

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha sık orman yangını görüldüğüne dikkat çekilirken, orman yangınlarının yüzde 90’ının nedeninin ise insan kaynaklı olduğuna vurgu yapılıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi  İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dr. Rüştü Uçan, en önemli adımın halkın bilinçlendirilmesi ve yangın öncesi tüm önlemlerin alınması olduğunu ifade ediyor. Bilinçsizlik, dikkatsizlik, ihmal, sabotaj, terör, plansız şehirleşme, doğa olayları, kazalar, enerji nakil hatları, temizlik ateşleri ve nüfus hareketliliği gibi durumların orman yangınlarına sebep olduğunu belirten Uçan, "Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması, rüzgârların, nem oranının düşmesi, tarım ve turizm hareketliliğinin artması sonucu orman yangınları yoğun olarak görülür. Orman yangınlarının yüzde 90’ının insan, yüzde 10’unun ise doğal kaynaklı olması insan faktörünün çok önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

YANGINDA İZLENECEK ADIMLAR

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Abdurrahman İnce ise, orman yangınlarının söndürülmesinin anayasada ve orman kanununda orman genel müdürlüğüne verildiğini hatırlattı. İnce, yangın söndürme çalışmalarında izlenecek adımları şöyle sıraladı:

-Orman genel müdürlüğü söndürme çalışmalarında yerelde en büyük söndürme ekibi olan belediye itfaiyeleri ile sürekli işbirliği içerisinde ve koordineli hareket etmeli.

-Söndürme koordinasyonunun Orman Genel Müdürlüğü, söndürme çalışmalarına katkı sunan diğer tüm ihtiyaçların koordinasyonunun ise AFAD tarafından yürütülmeli.

Her yıl 10 bin hektar yok oluyor, ciğerlerimiz yanıyor - Resim : 2
Uzmanlar, yangın anında yapılması gerekenleri sıraladı.

-Yangının gerçekleştiği ve söndürme imkanlarının yetersiz kaldığı ilin dışındaki illerden gelecek olan destek kuvvetleri AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmeli.

 -Orman yangınına müdahale eden tüm kurumların telsiz ve diğer haberleşme sistemlerinin ortak olması gerekli.

MOBİL EKİPLER

-Yangına müdahale eden orman itfaiye ve diğer su tankerlerinin yangın sahasında koordine edilebilmesi için araç takip sistemleri oluşturulmalı ve ortak bir platformdan koordine edilmeli.

-Yangın sahasında müdahale eden ekiplerin dışında hiçbir sivil unsura izin verilmemeli.

-Yangının etrafında iş makinesi ile yeterli genişlikte yangın söndürme şeridi açılmalı. 

-Yangın mevsimi boyunca görev yapacak yangın ilk müdahale ekiplerinin sayısı arttırılarak hassas bölgelerde de mobil ekipler konuşlandırılmalı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel