Hepsi dünyanın gözü önünde oluyor! İsrail vurdukça çocuklar ölmeye devam ediyor

İsrail Filistin
Hepsi dünyanın gözü önünde oluyor! İsrail vurdukça çocuklar ölmeye devam ediyor

İsrail, Filistin'e saldırılarını artırdıkça çocuklar ölmeye devam ediyor. 2000-2020 yılları arasında 2 binden fazla Filistinli çocuk İsrail zulmünden yaşamını yitirdi. Son saldırılarla birlikte bu sayı maalesef artmaya devam ediyor...

İsrail bütün dünyanın gözü önünde Filistin’e zulmetmeye devam ediyor. Son günlerde gerçekleştirilen saldırılarda aralarında 10 çocuğun olduğu 32 Filistin vatandaşı yaşamını kaybetti. (Haberin yayına alındığı an itibarıyla)

Gazze’de yaşayan 22 yaşındaki Muhammed El-Masri pazartesi akşamı orucunu açtıktan sonra bombaların sesini duymaya başladı.

Daha sonra bombaların bulunduğu bölgeye doğru geldiğini gören El-Masri saldırıdan kaçamadı ve sağ kolu yaralandı, sağ gözüne bir şarapnel parçası isabet etti ve görme yetisini kaybetti.

El-Masri hastaneye götürülürken en az bir erkek kardeşi, kız kardeşi ve kuzeninin de yaralı olduğunu biliyordu ama ailesinden diğer insanların durumuna ilişkin bir fikri yoktu.

Hepsi dünyanın gözü önünde oluyor! İsrail vurdukça çocuklar ölmeye devam ediyor - Resim : 1İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da namaz kılan cemaate saldırısında 53 Filistinli yaralandı. Fotoğraf: AA

'ÇOCUKLARA NE OLDUĞUNU ANLATAMADIK'

İsrail sınırına yakın Beit Hanoun bölgesinde oturan genç Muhammed’in bulunduğu bölgelere atılan bomba sonucu resmi kayıtlara göre üç çocuk hayatını kaybetti.

Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar şiddetlendikçe İsrail aralarında yerleşim yerlerinin de olduğu bölgelere hava saldırıları düzenliyor.

30 yaşındaki bölge sakini Suat, “Uyuyamadık ve çocuklara ne olduğunu anlatamadık” diyor.

Gazze sakini Abdül Hamid Hamad, 11 yaşındaki yeğeni Hüseyin’in odun toplamaya çıktığını ve bombalar sonucu hayatını kaybettiğini söylüyor. İsrail Filistin'e her saldırdığında dünya kamuoyunun gözü önünde çocuklar hayatını kaybediyor.

Hamad, “Gazze yeterince çekti ve değişen hiçbir şey yok. Çocuklarımız öldürülmeye devam ediyor. Ne yapmalıyız” diyor.

Hepsi dünyanın gözü önünde oluyor! İsrail vurdukça çocuklar ölmeye devam ediyor - Resim : 2

20 YILDA 2118 ÇOCUK

Uluslararası Çocuk Savunması’nın (Defense for Chidren International) istatistiklerine göre 2000-2020 yılları arasında İsrail saldırıları sonucu 2118 çocuk hayatını kaybetti.

Söz konusu yıllar arasında en fazla kayıp 2014 yılında 546 çocuk ile yaşanırken, 2014’te 380 çocuk İsrail hava saldırılarında, 9 çocuk çatışmalarda, 150 çocuk suikast girişimlerinde, 5 çocuk rastgele ateş açılması sonucu hayatını kaybetti. İki çocuk da diğer sebeplerden yaşamını yitirdi.

2020 yılında Pandemi dolayısıyla İsrail’in Filistin’e olan saldırıları azaldı. Geçen sene İsrail’in saldırıları sonucunda Filistin’de yine de 6 çocuk hayatını kaybetti.

Uluslararası Çocuk Savunması’nın verdiği bilgilere göre son saldırılarda hayatını kaybeden çocukların yaşları 2 ila 16 arasında değişiyor. 15 yaşındaki Muhammed Saber İbrahim Süleyman babası ile birlikte İsrail insansız hava aracının açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Genç Muhammed’in babasının El-Kassam tugaylarında kumandan olduğu belirtiliyor.

Hepsi dünyanın gözü önünde oluyor! İsrail vurdukça çocuklar ölmeye devam ediyor - Resim : 3

‘KONUTLARIN BOMBALARNMASI SAVAŞ SUÇU’

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Hükümet Bilgilendirme Ofisi, konut kulelerinin bombalanması ve sivillere karşı işgal güçlerinin işlediği suçların sürdürülmesini kınadı.

Bilgilendirme ofisinden yapılan açıklamada, konut kulelerinin ve oralardaki basın kurumlarının hedef alınmasının birleşik savaş suçu olduğunu duyurdu.

Bunun uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, uluslararası toplumdan bu kurumların hedef alınması konusunda işgal güçlerinin dizginlenmesine ilişkin sorumluluklarını taşıması istendi.

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle de İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Endonezya Hastanesi'nin çevresini hedef almasını, masum insanları hedef alıp onların tedavi almasını engellemesini "çifte suç" olarak niteledi.

Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütü, İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı şiddete tepki gösterdi. Neturei Karta olarak bilinen Örgütün Sözcüsü Haham Dovid Feldman, "Ne yazık ki bu, 70 yıldır devam eden olaylarla aynı kalıba sahip ve çok özdeş. Bu insanların bu şekilde kabul edilemez delice yaklaşımlarına kimse şaşmamalı" diyor.

Kaynaklar: The Guardian, AA, Uluslararası Çocuk Savunması (IDC)